河津櫻收剪問題

作者: fussykiki 发表于 2019-6-25 08:53:02
1386 11
過年時買咗苔球河津櫻。上兩個月上咗盆。而家有兩支生得好長。想請教各位,點樣修剪可以令佢生啲分支呢?

Orchid0822 發表於 2019-6-25 14:44:13 來自手機 |顯示全部樓層

河津櫻是否一年開一次花?買回來會很貴嗎?
gita 發表於 2019-6-27 20:42:17 |顯示全部樓層
覺得太長可以修短佢, 會好快再標葉芽, 有可能標多幾個葉芽頭.

不過我覺得唔算太長, 櫻花係樹, 新出的枝呢個長度好正常.   可以預計俾佢生定的高度為多少, 例如KEEP 住主幹生到80CM, 再估計要剪多少. 如果唔剪, 佢會一直向高空發展, 新枝可以1年標1米以上的.
fussykiki 發表於 2019-6-28 08:51:51 |顯示全部樓層
Orchid0822 發表於 2019-6-25 14:44
河津櫻是否一年開一次花?買回來會很貴嗎?

一年一次花。我買最細盆,380蚊。
fussykiki 發表於 2019-6-28 08:53:32 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-6-27 20:42
覺得太長可以修短佢, 會好快再標葉芽, 有可能標多幾個葉芽頭.

不過我覺得唔算太長, 櫻花係樹, 新出的枝呢 ...

佢本身係苔球size。應該唔會生到樹咁高。我早兩日忍心剪咗少少。希望會出新芽啦。

fussykiki 發表於 2019-6-28 08:56:49 來自手機 |顯示全部樓層
啱啱買個時好細架咋。

yunge0 發表於 2019-6-28 20:35:00 來自手機 |顯示全部樓層
fussykiki 發表於 2019-6-28 08:56
啱啱買個時好細架咋。

好精緻啊!
fussykiki 發表於 2019-6-29 10:05:23 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-6-28 20:35
好精緻啊!

睇番呢張相先發現個苔球都大個咗。希望佢健康過夏天,唔好熱親,下年可以再開花。
盆景新手 發表於 2019-7-31 22:44:44 |顯示全部樓層
很漂亮呀~請問樓主是在哪裡購買的?
$380真得物超所值呀~!
fussykiki 發表於 2019-8-4 00:07:54 來自手機 |顯示全部樓層
係Hayfever 買架。
fussykiki 發表於 2019-8-4 00:08:43 來自手機 |顯示全部樓層

又大咗。
ic3b34r 發表於 2019-8-5 10:33:54 |顯示全部樓層
白熊之前有教大家點剪,你有空去搜尋一下