我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
56953 467
cklife 發表於 2011-6-10 11:04:40 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2011-6-10 01:13
Hi CK! 竟然係度又見到你,真開心, 我係hhw皂友(令人懷念的舊hhw)嚟架,想跟大家學種菜^^ ...

HI....見到皂友真開心....無左HHW真係失落...有無其他好既皂皂討論區呢...

我地依度都有班人做皂架....

你可以去依度睇下...大家交流下丫...
http://hkplants.com/forum-54-1.html

你種菜種係邊呀?露台...天台...定有地可以種呀?
回復

Peggy 發表於 2011-6-10 12:46:43 |顯示全部樓層
一定夠太陽. 係唔係唔夠肥呢?

會唔會太多肥呢?  發表於 2011-6-10 18:05
回復

適少少 發表於 2011-6-10 18:00:01 |顯示全部樓層
藤三七...川七  , 係咪一樣嘢嚟架

我記得係同一樣野...  發表於 2011-6-10 18:05
回復

Peggy 發表於 2011-6-10 21:35:39 |顯示全部樓層
我都未落肥!!

= = 有無相呀?  發表於 2011-6-10 21:37
回復

Peggy 發表於 2011-6-10 21:41:58 |顯示全部樓層
等我明早影D先!!
回復

puffycream 發表於 2011-6-11 01:38:19 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-10 11:04
HI....見到皂友真開心....無左HHW真係失落...有無其他好既皂皂討論區呢...

我地依度都有班人做皂架....

我去參加左康民處社區農圃阿,下月中收田,第一次種菜,咩都唔識,咪入嚟學野先,先發現好似揀錯時間,好多我想種的原來都係唔適合夏天種,正頭痛緊種咩好...

我想問下你有無焗田架? 用黑色垃圾袋蓋住焗得唔得? 但賣基肥大叔話唔使焗,噴下蒜頭辣椒水就得, 咁.....其實噴皂水不是更為方便嗎,反正家中大把皂皂

好既皂皂討論區.....唔覺有, 新個邊hhw有去過,但人面全非,氣氛唔同以前,覺得唔多好玩,好少去了
回復

muitau 發表於 2011-6-11 16:00:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-11 14:35
康民處果邊種野又有D唔同架...因為每期幾個月...你今期種既肥係靠上一期既人架.......所以泥肥唔肥睇運氣 ...

我成日諗唔明,焗極都係面果浸,咁可以晒得死幾多呢?! (因為屋企啲發泡腸盒我都係翻土再焗就算)

咁又要暸解下...D虫虫既活動範圍有幾深喇...  發表於 2011-6-11 16:05
回復

cklife 發表於 2011-6-11 14:35:23 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2011-6-11 01:38
我去參加左康民處社區農圃阿,下月中收田,第一次種菜,咩都唔識,咪入嚟學野先,先發現好似揀錯時間,好 ...

康民處果邊種野又有D唔同架...因為每期幾個月...你今期種既肥係靠上一期既人架.......所以泥肥唔肥睇運氣...
仲有係位置...睇到有D人塊田會有樹根添呀....抽種果種田就....嘿...嘿...

因為得幾個月課仔...除左睇天氣種植物外...仲要留意收成期....未收田要培定苗....而且...唔好種D好耐先有得收...但又可以收好耐既野...唔抵玩囉....

我自己覺得...得幾個月...能夠插枝生既就唔好用種子喇.....

人家個個都話要焗地...你就焗下啦...夏天好多虫架...(唔係有埋課程教你既咩?)

HHW果邊己經無晒D熱心既DIY友喇...所以...過黎依邊啦....除左DIY...仲可以種下野嘛....有人有苗又會分享下出黎....自己收到種子或有苗又可以分比大家一齊種下傾下...

依邊好好玩架...

噴皂水辣椒水...唔係種種虫都得...而且...要噴得密....唔好諗住半個月..一個月噴一次囉...我都係覺得..應該跟大家一齊焗田
回復