我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 发表于 2010-7-8 15:14:52
56628 467
chayote 發表於 2010-7-8 21:25:47 |顯示全部樓層
看大家的帖子像個家,我也來開一個。第一帖來個小冬瓜,這是我的一個幻想,昨天小暑去買冬瓜,在有機菜檔看 ...
cklife 發表於 2010-7-8 15:14

成面白粉,個瓜夠老la!應該有種子la!如果5得,我都同小寶一樣,可以派瓜米
你打5打算種勝瓜,節瓜?e+仲岩時候種!
BanbieChan 發表於 2010-7-8 23:22:08 |顯示全部樓層
唉...自從睇完花園仔老師個幾百頁之後...己經中毒太深喇....今日先比隔離屋笑我....話我係天台做農夫... ...
cklife 發表於 2010-7-8 20:03

cklife

前輩~啱啱先至發現原來你仲早過我註冊架~   

老師個post我每日都有睇架~好好睇~
cklife 發表於 2010-7-9 09:25:49 |顯示全部樓層
回復  cklife

原來d葉可以咁食...我真係浪費喇~~~~
小寶 發表於 2010-7-8 21:08

不過話葉好苦呀......所以最好配D甜瓜一齊煮.....

我煮開既甘苦與共...就係南瓜配苦瓜...

佢食譜既苦盡甘來....係苦瓜葉配(台灣叫做絲瓜....但我睇個樣似水瓜...唔係香港果種勝瓜...要搵下先得)
cklife 發表於 2010-7-9 09:33:50 |顯示全部樓層
成面白粉,個瓜夠老la!應該有種子la!如果5得,我都同小寶一樣,可以派瓜米
你打5打算種勝瓜,節瓜?e+仲岩時候 ...
chayote 發表於 2010-7-8 21:25

先多謝你囉...但我個架部未整好....無位種....
訂左泥同盆....等盆番左黎...要做一個三層架....再要去買防虫網...做好左個架再睇有無地方...先可以種其他野。

節瓜同勝瓜係咪要好多太陽晒架...我度無乜直射太陽架....又有頂蓋...想比佢爬都無乜地方高空發展....種野都要諗過...太高太大..要好多陽光既都唔係好敢種...

認真晒到太陽得一個向西位...家下比南瓜用左....青豆角都只係期望佢識得爬之後...痴南瓜少少住爬過去晒下D葉....

喇..就係得咁多位...個門果度就係曬到太陽既位...兩個膠筲箕既位就諗住放一個三層架既...要黎種蕃茄,或者菜咁..諗住用角鐵做,比較活動...種蕃茄時一層或者兩層..睇下蕃茄生到幾高..唔種蕃茄時,可以三層種下菜係網室咁。

打風時就只有香草盆個位係安全既,其他植物都要搵野包住、縛住。唸住三層架可以縛實係鐵欄度...應該唔會訓底。

仲有佢做到個頂好鬼低...因為話方便晾衫唔洗用叉...就咁用手就可以掛上去...我生得咁矮...兩塊磚叠起企上去就摸到個頂架喇。
cklife 發表於 2010-7-9 10:12:32 |顯示全部樓層
cklife

前輩~啱啱先至發現原來你仲早過我註冊架~   

花園仔老師個post我每日都有睇架~好好睇~ ...
BanbieChan 發表於 2010-7-8 23:22

早登記無用架.....我之前登記都係問下害虫咁囉....第一年種乜死乜...同養寵物一樣...第二年好少少...又被害為蝸....第三年正常少少..自己又懶...加加埋埋都無乜經驗可談...

老師個POST有無做筆記呀...唔做筆記會唔記得咁多喎....翻睇又太多頁...我睇左幾個星期先睇晒呀.....真係好多得佢....好多野都清楚左...

而且比到信心我,比我覺得...用盆我都可以種到瓜菜...就算無人地種咁靚...起碼都叫有收成....

個網室教學就更加係大供獻.....無言感激...
muitau 發表於 2010-7-9 10:33:47 |顯示全部樓層
CK 早呀~
原來苦瓜葉食得架?! 我同小寶一樣都係第一次聽, 舊年啲0徙晒! 話你知, 苦瓜花仲香, 我都好鍾意聞.

至於防虫網,去深水(土步)啲布料行買啲網布都得架,買啲密格嘅就得, 我舊年都係咁做, 十幾蚊一碼之嘛, 不過一剪要剪3碼同埋另一日至有得攞囉.

(我見到你天台左上角藍色用來晾皂個網袋呀!)
chayote 發表於 2010-7-9 10:53:53 |顯示全部樓層
回復 24# cklife

你打5打算種勝瓜,節瓜?e+仲岩時候 ...
chayote 發表於 2010-7-8 21:25

先多謝你囉...但我個架部未整好....無位種....
訂左泥同盆....等盆番左黎...要做一個三層架....再要去買防虫網...做好左個架再睇有無地方...先可以種其他野。

節瓜同勝瓜係咪要好多太陽晒架...我度無乜直射太陽架....又有頂蓋...想比佢爬都無乜地方高空發展....種野都要諗過...太高太大..要好多陽光既都唔係好敢種...

認真晒到太陽得一個向西位...家下比南瓜用左....青豆角都只係期望佢識得爬之後...痴南瓜少少住爬過去晒下D葉....

喇..就係得咁多位...個門果度就係曬到太陽既位...兩個膠筲箕既位就諗住放一個三層架既...要黎種蕃茄,或者菜咁..諗住用角鐵做,比較活動...種蕃茄時一層或者兩層..睇下蕃茄生到幾高..唔種蕃茄時,可以三層種下菜係網室咁。

打風時就只有香草盆個位係安全既,其他植物都要搵野包住、縛住。唸住三層架可以縛實係鐵欄度...應該唔會訓底。

仲有佢做到個頂好鬼低...因為話方便晾衫唔洗用叉...就咁用手就可以掛上去...我生得咁矮...兩塊磚叠起企上去就摸到個頂架喇。
===================================================
節瓜同勝瓜係要好多太陽,冬瓜仔都係ga!
chayote 發表於 2010-7-9 11:36:16 |顯示全部樓層
不過話葉好苦呀......所以最好配D甜瓜一齊煮.....

我煮開既甘苦與共...就係南瓜配苦瓜...

佢食譜既苦盡 ...
cklife 發表於 2010-7-9 09:25

圓筒絲瓜=水瓜
cklife 發表於 2010-7-9 11:52:51 |顯示全部樓層
圓筒絲瓜=水瓜
chayote 發表於 2010-7-9 11:36

唔該晒...又解答左我既問題...我就係想攪清楚圓筒絲瓜...原來即係水瓜...我老公都中意食...又可以諗諗佢....真係多野諗....
cklife 發表於 2010-7-9 11:56:08 |顯示全部樓層
回復 26# muitau

(我見到你天台左上角藍色用來晾皂個網袋呀!)=============

係呀...我買完之後就一直見唔到喇....最近又見到十蚊店有番貨呀(荃灣熊貓酒店果間)。

平時唔晾皂...可以用黎晾乾D香草,或者放根類...薯仔、薑之類囉。
農夫 發表於 2010-7-9 12:26:02 |顯示全部樓層
ck, 你個假天台感覺好企埋,好舒服呀.
chayote 發表於 2010-7-9 12:33:46 |顯示全部樓層
CK,種5種迷彩南瓜?我有種子,想要pm我!
cklife 發表於 2010-7-9 12:37:50 |顯示全部樓層
ck, 你個假天台感覺好企埋,好舒服呀.
農夫 發表於 2010-7-9 12:26

除左熱D...真係幾舒服,秋天開張呢龍椅,整番杯花茶,微風輕吹...幻想自己係綠色農莊渡緊假,好正。
當初租屋睇到個假天台,就立刻決定左喇....間屋入面就差好遠....不過好彩空氣幾好,無乜狗吠,補番數。
cklife 發表於 2010-7-9 12:40:44 |顯示全部樓層
CK,種5種迷彩南瓜?我有種子,想要pm我!
chayote 發表於 2010-7-9 12:33

己經...無地方種啦..

迷彩...咪引我啦....
現在盆滿之患...先整好個架部先可以計劃種野喔...
農夫 發表於 2010-7-9 13:40:36 |顯示全部樓層
回復 33# cklife

係hk有地方,有機會比我享受,真係好幸福呀~
怨寧 發表於 2010-7-9 13:45:52 |顯示全部樓層
回復 32# chayote

迷彩南瓜 @@? 點既樣架 ??
chayote 發表於 2010-7-9 22:20:55 |顯示全部樓層

迷彩南瓜,係綠色,再加皮上充滿黃點
charlie34 發表於 2010-7-9 23:58:21 |顯示全部樓層
間屋門前有天台? 好罕見啊
嘩~ 可以無時無刻照顧植物~
得閒擔張椅,又可出屋前走走,可以當自己有個大花園~
cklife 發表於 2010-7-10 06:52:30 |顯示全部樓層
間屋門前有天台? 好罕見啊
嘩~ 可以無時無刻照顧植物~
得閒擔張椅,又可出屋前走走,可以當自己有個大花園~ ...
charlie34 發表於 2010-7-9 23:58

係呀....恨一好耐終於比我恨到囉.....附近D人種野都好靚架....得閒無聊走去睇下人地D植物,傾下計咁又一日架喇...係正正天台對面就有一棵杜鵑花,每年都開得好靚架...唔洗自己打理又有花睇...幾好呀....
cklife 發表於 2010-7-10 06:57:48 |顯示全部樓層
之前話青豆角葉子有異樣,今早巡視業務時發現佢係果塊異樣既葉上面,除左佢仲有二隻螞蟻係上面行黎行去
影完相用夾去捉佢啦,點知佢會跳架...一彈就好遠,夾佢時感覺佢好似有硬瞉,有人知道係咩虫嗎?