D. Wosiom White 再次開花 + 新買文心蘭苗

作者: sandy 发表于 2008-1-14 00:50:29
2626 3
大家好.我係種蘭花新手 呢盤D. Wosiom White 係07年六月尾買. 估唔到半年後又再次有花菖. 但係有少少問題便是. 花菖最低兩朵花. 乾乾地. 我已把它剪掉了. 不知是什麼原因引致. 我要注意什麼呢. 這盤平均十天落肥一次. 但重要既是. 我發覺葉子不像買回來時般翠綠. 有咩方法可以令d葉靚d呢

半年前買回來的花照 :

跟住依家既近照 : (分別已有三支新花菖既出現)

另外呢盤係前兩個week係花墟新買回來的文心蘭苗. 唔知有冇咩要注意呢. 已見有兩個位的新苗比我買回來時大左dd. 我都係照樣幾日spray水, 十天花肥一次.  對嗎 ? 唔知種唔種得大呢.  將來是否需要換盤. 還是這個size 係定左呢?

謝謝

八王爺 發表於 2008-1-18 17:38:16 |顯示全部樓層
文心兰在香港养 冇乜野要注意。
每日有阳光照照,澆水施肥。最多一年可以开兩次花。
sandy 發表於 2008-1-18 18:42:21 |顯示全部樓層
買回來已有幾星期. 已有新芽的出現. 現在放在花園中培養.
sandy 發表於 2008-1-25 18:48:38 |顯示全部樓層
AI 極度唔開心. 今日係花園收番入屋既石酙. 跟住幫它的葉子抺去雨水,  比我粗手粗腳咁. 整斷左一支花菖. 很down. 難得見倒花菖. 成枝比我整斷左. 不過都好彩. 有三支. 依家仲餘下兩支. 要小心d