求救!請問!!

作者: PACO 发表于 2007-7-4 07:13:41
4797 23
各位網友,請問你地知唔知到,怎樣才可預防或治療紫蘿蘭葉上的白菌問題(我唔知叫咩名)!佢會從全棵植物的中心散開,影響葉及花的生長,我全部身家(三十幾盆苗無一幸免 )
ann 發表於 2007-7-4 08:36:57 |顯示全部樓層
不如你影的相放上來, 等大家幫你睇下啦
tata 發表於 2007-7-4 09:27:44 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-7-4 07:13 發表
各位網友,請問你地知唔知到,怎樣才可預防或治療紫蘿蘭葉上的白菌問題(我唔知叫咩名)!佢會從全棵植物的中心散開,影響葉及花的生長,我全部身家(三十幾盆苗無一幸免 ) ...

白菌? 係咪喺啲柄與柄之間, 一團團好似濕咗嘅豆粉? 如果係就大喎啦~你睇吓呢個link呀
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=108&extra=page%3D3
花花公子 發表於 2007-7-4 09:59:38 |顯示全部樓層

回復 #1 PACO 的帖子

如果係棉花蟲,會好麻煩!放d相睇睇。
GOODluck20x 發表於 2007-7-4 10:23:44 |顯示全部樓層
原來棉花蟲係咁...好恐佈...
成因係交叉感染 ? 定係其他因數 ?
PACO 發表於 2007-7-4 12:14:10 |顯示全部樓層
應該唔係虫了!!1
noel 發表於 2007-7-4 12:29:36 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-7-4 12:14 發表
應該唔係虫了!!1
相片不大清楚....     請問中心生長點啲葉,是否很多毛、變變哋型、好 crunchy 咁?   可否多拍幾張出事的 AV照上來 (close up please!!)
tata 發表於 2007-7-4 12:33:17 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-7-4 12:14 發表 應該唔係虫了!!1

咁你指嘅白菌喺邊度呀? 同埋我見到你中間啲幼葉好似有啲燶燶哋, 留意會唔會係蟎呀~
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=109&extra=page%3D1
PACO 發表於 2007-7-4 12:47:31 |顯示全部樓層
個病最初好似濕咗水的毛,但跟住塊葉生長開始變形,最後就變燶了 !!!

本身係咁樣架
noel 發表於 2007-7-4 12:50:02 |顯示全部樓層
比而家最 update 嘅相嚟,大家確認一下問題所在至可以對症下藥....
PACO 發表於 2007-7-4 12:53:59 |顯示全部樓層
我估我真係中咗蟎啦
tata 發表於 2007-7-4 12:59:51 |顯示全部樓層
絶對係蟎, 你快啲試吓噴藥啦, 手尾好長架~
PACO 發表於 2007-7-4 13:05:42 |顯示全部樓層
知道啦 唔該各位!!!但點解睇唔到虫出現既?唔通好細
noel 發表於 2007-7-4 13:09:25 |顯示全部樓層
咁係蟎喇.....       咁啦~  先到超市買支 Bio-Kill 返嚟 (約 $4X.00/枝) 搞搞佢,係麻煩d,不過到有得救ga
tata 發表於 2007-7-4 13:10:26 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-7-4 13:05 發表
知道啦 唔該各位!!!但點解睇唔到虫出現既?唔通好細

蟎係好細架, 要用顯微鏡先睇到架, 所以要見到棵花有異様先發覺到, 我就會平時都噴藥預防囉~ 同埋買花苗返來時都噴藥同隔離囉, 你新買架?
PACO 發表於 2007-7-4 13:14:58 |顯示全部樓層
苗就全部都係,但買咗2個月啦!

我想問噴之前需要開浠嗎?噴完又需唔需要過清水呢?
thanks!!!
tata 發表於 2007-7-4 13:26:41 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-7-4 13:14 發表
苗就全部都係,但買咗2個月啦!

我想問噴之前需要開浠嗎?噴完又需唔需要過清水呢?
thanks!!!

Noel 講呢隻藥喺呢度link有介紹~
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=109&extra=page%3D1
PACO 發表於 2007-7-4 13:34:57 |顯示全部樓層
thank you very much
花花公子 發表於 2007-7-4 17:29:54 |顯示全部樓層
睇情況都幾麻煩,建議處理如下:

1.將沒有受感染的隔離。
2.除去受感染已變形的葉片。
3.Bio Kill藥性比較低,未必有效完全殺死,可以的話請考慮用「蟎克」or「帝先隆」,以1比300開水,向葉面、葉底及植料嘖射,直至植料完全濕透。每隔一星期噴一次,大約噴三至四次,所有植株都要噴。(「蟎克」毒性強,不要在辦公室及客飯廳等地方直接使用,最好在露台或浴室等地方使用,噴藥晾乾後才放回原處。)
4.中蟎較深者建議整盆放棄,只留葉片繁殖,最好所有能以葉片繁殖的品種都cut葉留種,cut下的葉片要以300倍漂白水消毒。
5.擺放av的地方要徹底消毒。
6.將所有用過的盆(曾經栽種過蟲蟎植株的)要浸200倍漂白水消毒才好再用。
7.救回植株後,要留意「蟲蟎」是否有翻發跡象,噴藥基本上是不夠徹底清除蟲蟎,蟲卵藏於植料中,較難滅絕,要定期噴neem oil做好防蟲。
8.夏季是蟲蟎繁植高峰期,千萬不要掉以輕心。
kwiat 發表於 2007-7-4 17:33:51 |顯示全部樓層
很詳細的解釋!!!

為什麼會有蟎的?可以預防嗎?
12下一頁