皮膚病?

作者: oneonewe 發表于 2010-6-18 14:30:23
11159 136
kerorozIL 發表於 2010-6-19 23:38:58 |顯示全部樓層
總覺得牠的毛色及受傷的地方都是在暗示一些什麼似的!
GMT+8 發表於 2010-6-19 23:37

WAH,暗示什麼
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-19 23:43:26 |顯示全部樓層
幾好呀
食得訓得
隻腳仔冇咁腫了
但淋巴仲係腫o左

唔知養唔養佢好  ...
oneonewe 發表於 2010-6-19 23:22

如果你唔可以養佢,可以刊登到以下網址,有好多人睇到的(PS.可以的話起個領養費,因為有狗販)
http://www.discuss.com.hk/forumdisplay.php?fid=436&page=1
http://www.uwants.com/forumdisplay.php?fid=1053
http://www.pet28.com/adopt.asp
http://hk.88db.com/Pet/Adoption/1
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-19 23:46:36 |顯示全部樓層
近親繁殖有咩問題?非近親繁殖有何優勝處?
prodorothyhkg 發表於 2010-6-18 20:05

尼兩個問題我都好似簡約識答
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-20 11:59:20 |顯示全部樓層
回復  prodorothyhkg
太太,請保持儀態~~今次唔好叫救命!
我點解要坐一日,好得閒呀!你忙有血都唔得閒去嘔啦 ...
金剛 發表於 2010-6-19 12:00

當年越南難民營點解會爆發頭蝨?有用腦思考都知答案
回復

金剛 發表於 2010-6-21 14:20:56 |顯示全部樓層
回復 60# kerorozIL
我唔係太太,80後
回復

金剛 發表於 2010-6-21 14:25:36 |顯示全部樓層
回復 64# prodorothyhkg
頭虱add7icon 小時候,有好多同學仔都有,仲有屙蛔蟲,嗰個年代衛生唔好,邊有依架咁衛生!
回復

金剛 發表於 2010-6-21 14:41:34 |顯示全部樓層
回復 58# kerorozIL
睇你點配攞~~並非純種狗比其他的狗有更多基因上的問題,而是近親交配,增加了遺傳疾病發生的機會。
但皮膚病非遺傳疾病,患皮膚病成因有好多!
回復

金剛 發表於 2010-6-21 15:00:00 |顯示全部樓層
任何狗都是生物學定義下的「純種」,牠們都屬於同一「種」(species),就像每個人都屬人類,是「純種人」一樣的道理,祇是狗有許多品系(breeds)的不同罷了。
每一品系都可和其他品系的狗隻交配,然而限於體型,當然不可能拿貴賓狗去和諾威納犬交配,這在自然情況下是不合理的。交配出來的狗,我們叫牠「非純品系狗」,而不是一般所謂的「非純種狗」(諸如老虎與獅子交配出的虎獅)。非純品系狗仍然具有繁殖下一代的能力。
http://forum.lovedog.org.tw/phpbb/viewtopic.php?t=253
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-21 15:12:47 |顯示全部樓層
頭虱 小時候,有好多同學仔都有,仲有屙蛔蟲,嗰個年代衛生唔好,邊有依架咁衛生 ...
金剛 發表於 2010-6-21 14:25

我年紀比你大,但頭蝨由小到大接觸的人都沒有;80後香港衛生環境可以講已算非常好,你d同學有頭蝨.......有點兒那個~
我問你呢個問題要你思考下點解難民營有頭蝨為患,你都get唔到個point,我已經 quote埋你個回貼,個重點係你之前講話邊處邊處混種狗皮膚有關
衛生只係其中一點~~
回復

金剛 發表於 2010-6-21 15:48:25 |顯示全部樓層
回復 69# prodorothyhkg
有頭虱你覺得好出奇?d頭蝨跳來跳去,在課室裡咁多個鐘上堂,一個傳一個有咩出奇!
其實我係70尾,差唔多啦
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-21 15:58:15 |顯示全部樓層
任何狗都是生物學定義下的「純種」,牠們都屬於同一「種」(species),就像每個人都屬人類,是「純種人」一 ...
金剛 發表於 2010-6-21 15:00

生物學以界門綱目科屬種分類, 人入於人種,在生物學分類中沒有純種一詞,因此要一新品種有生殖能力,繁殖與自身特徵相乎的後代(唔記得係咪5代)
而我地向呢個貼所講純種狗係並不是生物學分類,唔好游出公海
回復

金剛 發表於 2010-6-21 16:06:57 |顯示全部樓層
回復 69# prodorothyhkg
妳講開香港衛生,2000年我都見到有d公厠好恐佈!有次我經過南昌街公厠,
真係第一次去,好恐佈,第一時間走番出嚟!急死都唔去呀 格格都有座山
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-21 16:10:25 |顯示全部樓層
有頭虱你覺得好出奇?d頭蝨跳來跳去,在課室裡咁多個鐘上堂,一個傳一個有咩出奇!
其實 ...
金剛 發表於 2010-6-21 15:48

頭蝨唔會跳,只會爬,所以要攬頭攬頸,或者相處十分接近才"野"到,全日24個鐘一齊分開坐上堂都唔會野到,而且你的年代一班得卅學生,點算多人,而頭蝨的爪有特別構造,只適合爬頭髮;第2,如果注意清潔,不難發現,發現左冇理由唔去醫,70尾已經有免費公立門診,醫治方法都係用藥用洗頭水及藥水焗頭~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-21 16:11:50 |顯示全部樓層
妳講開香港衛生,2000年我都見到有d公厠好恐佈!有次我經過南昌街公厠,
真係第一次去, ...
金剛 發表於 2010-6-21 16:06

公海啦
回復

金剛 發表於 2010-6-21 16:17:16 |顯示全部樓層

回復 73# prodorothyhkg 01300000098342122545362192362.jpg
會跳架add7icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-21 16:33:26 |顯示全部樓層

睇清楚,六隻都係爪,用黎跳後腳唔會係咁~
回復

孖吉 發表於 2010-6-21 16:41:41 |顯示全部樓層
回復 75# 金剛

"lice cannot fly or jump"
http://en.wikipedia.org/wiki/Head_lice
回復

金剛 發表於 2010-6-21 16:44:03 |顯示全部樓層

回復 76# prodorothyhkg
add13icon 美国科学家做过这样一个实验:一只跳蚤横向最长能跳3米远,上下最高可以跳1.5米高。然而,将这只跳蚤装进一个高度仅为0.3米的广口瓶内,瓶口用透明玻璃盖住。开始时,这只跳蚤拼命往外跳,但是,每次都被玻璃碰弹下来。就这样,过了5分钟,即使把玻璃盖拿掉,这只跳蚤再也不敢跳过0.3米的高度了!这只平时能跳1.5米
高的跳蚤,就这样在0.3米高度的瓶子里慢慢地结束了自己的生命。
回復

孖吉 發表於 2010-6-21 16:45:59 |顯示全部樓層
美国科学家做过这样一个实验:一只跳蚤横向最长能跳3米远,上下最高可以跳 ...
金剛 發表於 2010-6-21 16:44

即係乜呀,我諗冇人可以同你溝通啵~
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-21 16:47:42 |顯示全部樓層
美国科学家做过这样一个实验:一只跳蚤横向最长能跳3米远,上下最高可以跳 ...
金剛 發表於 2010-6-21 16:44

講講下講左跳蚤,唔係講頭虱咩?
回復