台灣種子播種了, 有些還出了小苗呢

作者: chuping 發表于 2008-1-9 23:37:59
2503 11
前天回來後心思思等不到週末回農地播種, 終於在家裡千辛萬苦找出個地方來, 買個小架, 用了Jelly杯來播種, 想不到今天有些己看到小苗了, 好像在這裡比起上去播種培苗實在快很多啊!
everydayfan 發表於 2008-1-10 13:24:27 |顯示全部樓層
實驗室..
回復

WingWing 發表於 2008-1-10 14:43:14 |顯示全部樓層
種咗'麥'東東'呀?
回復

chuping 發表於 2008-1-10 21:43:16 |顯示全部樓層
出左苗的有:
大心芥菜, 無絲芥菜, 茼蒿菜, 尖蒿, 福山萵苣, 苞心刈, 東京白, 高麗菜, 野山菊, 青江菜... 期待放佢地上農地...
回復

EddieOR 發表於 2008-1-10 21:45:31 |顯示全部樓層
咁多,有派食
回復

小餘 發表於 2008-1-10 21:57:50 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-1-10 21:43 發表
出左苗的有:
大心芥菜, 無絲芥菜, 茼蒿菜, 尖蒿, 福山萵苣, 苞心刈, 東京白, 高麗菜, 野山菊, 青江菜... 期待放佢地上農地...

咁多......有排你種呀
(我上個禮拜淨係移植幾盆仔花苗都整咗成幾粒鐘!!種到腰骨都痛埋!! )
期待睇佢哋嘅成長^^加油呀
回復

chuping 發表於 2008-1-10 22:08:47 |顯示全部樓層
每種得幾粒希望唔會太辛苦啦, 我會努力架啦! yes!  yes!  yes!
回復

yannes 發表於 2008-1-11 09:35:44 |顯示全部樓層
真係種左好多哦~好期待你的收成!!
回復

WingWing 發表於 2008-1-11 12:40:56 |顯示全部樓層
真係好多品種, 有D我都未聽過!!   好想見到你D成果! 努力呀!!  
我都有响屋企培定苗, 然後移落田度種. 因為我幅田係4個月一期, 所以要增取時間!!
回復

chuping 發表於 2008-1-12 22:48:28 |顯示全部樓層
其實睇D種子, 我覺得只係個名唔同, 例如萵苣, 我覺得應該係生菜囉!
其實我可以分D比你地大家一齊種架, 我都己經分左出黎啦, 不過我懶又成日唔係香港, 所以我唸個可唔可以我寄照片中D種子比一兩個人, 等你地幫手在分享版分左佢? 我唸呢度既份量一包小小地都可以拆四五包掛... 有無人底得唸呀?
回復

chuping 發表於 2008-1-12 22:54:17 |顯示全部樓層
呀! D苗帶左上農地啦, 不過條田依家無位, 可能先移過苗先...
回復

chuping 發表於 2008-1-12 23:10:53 |顯示全部樓層
不過我今日己經狠心地將D芥蘭白菜等剪左, 明知芥蘭留葉可以重長都將佢連根拔起, 搞到屍橫遍野, 然後仲將D唔食既葉呀根呀莖呀一野過堆肥, 我唸呢個位要等佢一兩星期先落得新苗囉...
回復