柴門鬼椒成長歷程(更新於25/6#4)

作者: 龍姑娘 發表于 2010-6-15 14:40:50
1756 12

13/6在火柴人兄手中迎接鬼椒回家,馬上為其佈置新居,並在14/6(一)正式入伙:

新居外觀

椒椒近鏡寫真

請火柴人兄要經常來訪指教一二,好令鬼椒分享薪火相傳
火柴人 發表於 2010-6-15 17:42:11 |顯示全部樓層
指教就唔o甘當!!!我都係摸摸下o甘種架咋....
但我唔鍾意用呢種泥係覺得呢種泥好易多水過頭....
所以D鬼椒仲係小苗就小心d唔好比o甘多水
回復

龍姑娘 發表於 2010-6-15 18:28:23 |顯示全部樓層
回復 2# 火柴人
呢個已經係一個好好既提點,我會小心澆水量add10icon
回復

龍姑娘 發表於 2010-6-25 17:09:36 |顯示全部樓層

25/6又要向柴兄匯報下鬼椒近況,雖然長大咗少少,但係仲未吊出窗台晒太陽,所以仲係差少少~   ><"

近鏡

希望柴兄可以放心,千萬要指點,讓我可以照顧椒椒妥當一點
回復

火柴人 發表於 2010-6-27 19:34:05 |顯示全部樓層
落肥未丫? 要落肥架啦!
回復

龍姑娘 發表於 2010-6-27 22:11:53 |顯示全部樓層
我都打算落返少少雞屎肥/花生麩/骨粉?邊種會好d?
為穩陣計想問下你先至落!add3icon
回復

火柴人 發表於 2010-6-28 16:15:08 |顯示全部樓層
雞屎肥/花生麩/骨粉呢D唔係做基肥架咪?
呢D甘重既肥係唔係用個大D既盆會好D?唔係燒根就........
回復

火柴人 發表於 2010-6-28 16:30:15 |顯示全部樓層
施肥:肥料中的成分有分氮、鉀、磷;
氮是葉、莖生長所需,
鉀是使植物更加結實,
磷是花、果實成長所需。

花生麩含豐富的氮肥
雞屎肥含豐富的氮肥但小心惡臭及蒼蠅肆虐
骨粉肥富含磷元素可促進開花結果
海藻含豐富氮、鉀、69多種微量元素、植物激素及可刺激植物令它更有效地吸收磷的酵素,同時能對抗菌病及改良土質,可直接埋入泥中,放入堆肥箱、加水製成海藻水或放在泥面做護根覆蓋。(海藻於葯材舖有售或可於海邊撿拾)
回復

龍姑娘 發表於 2010-6-28 17:25:51 |顯示全部樓層

回復 9# 火柴人
柴兄,稍後等椒椒再大隻少少就轉大盆吊出窗台種,所以要問定隱陣,因為實在太珍貴了!
已經浸緊海帶/麩水/輪流交替勤施薄肥
回復

火柴人 發表於 2010-6-30 14:12:05 |顯示全部樓層
回復 10# 龍姑娘
其實鬼椒亭粗生的
回復

龍姑娘 發表於 2010-7-3 23:29:20 |顯示全部樓層
回復 11# 火柴人
嘩~~乜閣下無睇"辣椒團購"帖??
鬼椒發芽率80%要$5一粒喎~~
而家各人均得到柴兄相贈,用愛心培育至有真葉既健康苗苗,咁仲唔夠珍貴??
回復

☆桃仔☆ 發表於 2010-7-3 23:50:41 |顯示全部樓層
回復 12# 龍姑娘

珍貴add6icon
回復