鳳梨團 2010年7月 - 結束

作者: 八王爺 發表于 2010-6-15 10:41:55
42741 149
lammanfung 發表於 2010-7-20 22:50:25 |顯示全部樓層
謝謝王爺安排。我今天已抽空安置它們,明天再拍個照出來。
回復

lameric 發表於 2010-7-21 00:07:51 |顯示全部樓層
lameric 咁仲唔晒冷!
八王爺 發表於 2010-7-20 09:50

好! 而家晒冷!!

Hohenbergia correia-aroujoi

T. duratii
t_duratii .jpg

T. red fountain
t_red_fountain .jpg
t_red_fountain  .jpg

T. streptophylla
t_streptophylla .jpg
回復

八王爺 發表於 2010-7-21 09:18:13 |顯示全部樓層
皆大歡喜。

只差 u915, ikejoe 和 走得慢 未交收。
回復

黑仔天 發表於 2010-7-21 12:48:11 |顯示全部樓層
今日安置緊佢地時走黎落大雨= =""
仲有兩盆大野未攪掂add2icon
其他都差唔多安置好add12icon
回復

八王爺 發表於 2010-7-21 14:18:54 |顯示全部樓層
大雨將會持續,快啲手咯!
回復

黑仔天 發表於 2010-7-21 15:59:10 |顯示全部樓層
大雨將會持續,快啲手咯!
八王爺 發表於 2010-7-21 14:18

已經ko晒add12icon
叫做放係安全位...
等天氣好d先幫佢種係心目中既位置add6icon
回復

黑仔天 發表於 2010-7-21 23:36:13 |顯示全部樓層

攪掂晒D圖~
大家有興趣可以去睇~
http://wilsoncityforsex.spaces.live.com/?_c02_vws=1
另外盆Tillandsia diaguitensis 'Large Form'
D葉濕水後有一點點既小黑點...係唔係正常??
回復

lameric 發表於 2010-7-21 23:43:56 |顯示全部樓層
攪掂晒D圖~
大家有興趣可以去睇~

另外盆Tillandsia diaguitensis 'Large Form'
D葉濕水後有一點點既小黑點 ...
黑仔天 發表於 2010-7-21 23:36

好正呀!!
回復

fannyabc128 發表於 2010-7-21 23:53:08 |顯示全部樓層
回復 127# 黑仔天

買花都買窮...add7icon
回復

lammanfung 發表於 2010-7-22 00:02:08 |顯示全部樓層

這兩棵就是今次團回來的。

Cryptanthus 'Scott Irvin' (3612)

Neoregelia punctatissima rubra x 'Hannibal Lector' (3433)

這棵還有仔仔送呢!
回復

lameric 發表於 2010-7-22 10:24:55 |顯示全部樓層
攪掂晒D圖~
大家有興趣可以去睇~

黑仔天 發表於 2010-7-21 23:36

黑仔天..你果棵有種子黐住不如刮啲落嚟試發啦.我最近收咗啲種子都發緊,暫時發咗芽未死得.
回復

黑仔天 發表於 2010-7-22 10:37:02 |顯示全部樓層
黑仔天..你果棵有種子黐住不如刮啲落嚟試發啦.我最近收咗啲種子都發緊,暫時發咗芽未死得. ...
lameric 發表於 2010-7-22 10:24

我.....冇咁好心機玩種子......
如果你岩既...我用牙刷刷晒出黎寄比你發...
我種意佢天生天養...唔駛我比咁多時間同就住佢黎種....所以唔想玩種子~
如果係要既 pm地址比我~€我呢幾日得閒~快快手手寄比你~
因為有雨~唔知有冇沖走到~係就快手~
回復

lameric 發表於 2010-7-22 14:07:12 |顯示全部樓層
回復 132# 黑仔天

好哇!咁等我嚟試吓..我呢度有適合環境,都唔駛點理佢...

我的發咗芽空鳳:
air_pineapple .JPG
air_pineapple  .JPG
回復

八王爺 發表於 2010-7-22 16:36:16 |顯示全部樓層
空鳳發芽很易,只要勁濕。
出了綠胚後,晚上高濕,白天不干就可以。
到有1cm大,先如同一般空鳳養植。

duratii 濕水后有黑奌?
先去看图,之后回覆。
回復

八王爺 發表於 2010-7-22 16:42:03 |顯示全部樓層
攪掂晒D圖~
大家有興趣可以去睇~

黑仔天 發表於 2010-7-21 16:36

搞錯咗,原來係 竹高精 有黑點。
    因為你的圖太小,看不清楚,不過,我覺得唔係葉本身出的點,係外來的污漬。
    試吓用竹簽 挑,應該能剔除。
   不過,若嫌功夫多,可以不理。
回復

八王爺 發表於 2010-7-22 17:19:42 |顯示全部樓層
剛剛睇到 fannyabc 棵 竹高精 都係有梅花點。
你地兩個 快啲將图 發去我 email, [email protected]
我跟美國聯絡,睇吓有無得退款 或 換貨。
回復

黑仔天 發表於 2010-7-23 10:25:38 |顯示全部樓層
剛剛睇到 fannyabc 棵 竹高精 都係有梅花點。
你地兩個 快啲將图 發去我 email,
我跟美國聯絡,睇吓有無 ...
八王爺 發表於 2010-7-22 17:19

ok~~影完之後send比你~
回復

alvin411 發表於 2010-7-23 20:08:40 |顯示全部樓層
lameric 你棵Hohenbergia correia-aroujoi好大棵 ,我棵細得多
回復

八王爺 發表於 2010-7-23 22:19:35 |顯示全部樓層
咁你又唔話你啲 空鳳好大棵? lameric 你棵細得多?
回復

lameric 發表於 2010-7-23 22:51:39 |顯示全部樓層
lameric 你棵Hohenbergia correia-aroujoi好大棵 ,我棵細得多
alvin411 發表於 2010-7-23 20:08

哦! 原來你啲空鳳大得多!!!

人比人比死人... 努力種大佢啦! (keke.. 不過見倒其他人果啲又難免會比較吓嘅... )
回復