公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 发表于 2010-6-12 05:10:50
53801 328
cklife 發表於 2010-8-12 09:34:45 |顯示全部樓層
松子仁好貴wor
會唔會自己整仲貴過買一樽的?
gunbuster363 發表於 2010-8-11 22:48

整野食好多時唔係在於價錢,自己整唔會落防腐劑香料色素,自己整想要咩口感味道可以自己調教,自己整係獨一無二既,自己整有成功感...價值係依D度囉...

點解要自己種菜?依家有機菜都唔難買架.....

我好欣賞你講的, 亦有同感  發表於 2011-12-30 22:46
cklife 發表於 2010-8-12 09:38:13 |顯示全部樓層
真的好大可能不同種,
以往種的百里香和牛至, 也只有草味, 不香的,
不知你有無同感呢? ...
jeffiau 發表於 2010-8-12 00:59

我一開始就係買超市既插枝種喇,所以無比較過。
我只係知道,係香港買既乾百里香同係法國買差天同地啫,以前我成日以為乾香草香味係差太多,係法國買左果樽之後先發覺,百記賣果D根本唔似香草。

不過法國買果樽香草係有機既,唔知有無關係。
今日去睇下死剩果一枝百里香,好似有D起色喎....可能天氣涼番D,等月尾用依枝死剩種插枝試下。
tokyron 發表於 2010-8-12 09:57:28 |顯示全部樓層
我果D香港品種嘅百里香都瓜曬, 而台灣品種就生命力强D,
jeffiau 發表於 2010-8-12 15:18:18 |顯示全部樓層
我一開始就係買超市既插枝種喇,所以無比較過。
我只係知道,係香港買既乾百里香同係法國買差天同地 ...
cklife 發表於 2010-8-12 09:38

我上星期買那包迷迭香已全部死了,
百里香, 都餘下不多, 但全部都未出根.....鳴
jeffiau 發表於 2010-8-12 15:18:54 |顯示全部樓層
我果D香港品種嘅百里香都瓜曬, 而台灣品種就生命力强D,
tokyron 發表於 2010-8-12 09:57

真的? 原來台灣品種生命力較強,
我下次留意下先
jack872184 發表於 2010-8-12 15:44:33 |顯示全部樓層
真的? 原來台灣品種生命力較強,
我下次留意下先
jeffiau 發表於 2010-8-12 15:18

Because the herbs in Tai Wan have been 馴化ed for years~
jeffiau 發表於 2010-8-12 15:50:45 |顯示全部樓層
Because the herbs in Tai Wan have been 馴化ed for years~
jack872184 發表於 2010-8-12 15:44

But it is so difficult to buy the Tai Wan herbs in HK
llaus 發表於 2010-8-12 16:35:02 |顯示全部樓層
要港產馴化香草,問下 GTR 或花老C...........其他花/草友借種籽/枝條啦
cklife 發表於 2010-8-12 16:40:07 |顯示全部樓層
我上星期買那包迷迭香已全部死了,
百里香, 都餘下不多, 但全部都未出根.....鳴 ...
jeffiau 發表於 2010-8-12 15:18

但我棵死剩種好似又OK喎...有一枝係全綠,雖然長唔大,但D葉好似無晒事呀....
就係我話棉芯吸水果杯呀...
cklife 發表於 2010-8-12 16:41:01 |顯示全部樓層
要港產馴化香草,問下 GTR 或花老C...........其他花/草友借種籽/枝條啦
llaus 發表於 2010-8-12 16:35

係呢....我唔識馴化係咩呀?係咪即係種得耐佢適應左氣候,咁果棵植物就叫馴化左呢?
llaus 發表於 2010-8-12 16:49:11 |顯示全部樓層
係呢....我唔識馴化係咩呀?係咪即係種得耐佢適應左氣候,咁果棵植物就叫馴化左呢? ...
cklife 發表於 2010-8-12 16:41

100分

得個叻   
jeffiau 發表於 2010-8-12 17:55:55 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2010-8-12 16:35

我都想啊...
不過...怕醜

(實情是不好意思問口問人拎, 買的話....搞死左都不用不好意思)
jeffiau 發表於 2010-8-12 17:56:39 |顯示全部樓層
但我棵死剩種好似又OK喎...有一枝係全綠,雖然長唔大,但D葉好似無晒事呀....
就係我話棉芯吸水果杯 ...
cklife 發表於 2010-8-12 16:40

CK你D百里香真的好靚靚
llaus 發表於 2010-8-12 18:09:05 |顯示全部樓層
我都想啊...
不過...怕醜

(實情是不好意思問口問人拎, 買的話....搞死左都不用不好意思) ...
jeffiau 發表於 2010-8-12 17:55

無有怕啵!
這樹個個花在都好人呀
俾個妳啦
jeffiau 發表於 2010-8-12 19:55:22 |顯示全部樓層
突然有感而發, update下先~~

而來到手香是公屋仔的好朋友.
屍橫片野的香草鬼域....

它郤快高長大!

它依偎著那條繩......

看來可以分享枝條出去了~!!

其實這是由juju0268那棵來的!
當日的到手香

最左上角那棵就是啦~~!

現在一塊葉闊過我4隻手指的~~! 好正啊

到手香對美肌很有功效,
想要好喝的可和豐富維他命C的水果打成果汁...

鳴....可惜我無果汁機/攪拌機呀!
jeffiau 發表於 2010-8-12 21:12:21 |顯示全部樓層

各位, 我希望藉著這個機, 向yv*****m說對不起。(因他本人想保密件事)

yv*****m在我還是新手的時候,分享過紫蘇, 九層塔和香茅給我試種。
至今還對她非常感激。

事源是早幾天yv*****m說有到手香小苗可分享給我,當時我一口就答應了。
剛好我今天又post了我棵到手香...

其實事情是我一位親友(他沒玩園藝館的),
他有好嚴重的肩桃腺炎, 食完藥很快又復發,
所以他想種到手香, 而他提出後不久就收到yv*****m的PM,
於是我那刻才聯想到可以借花敬佛, 我無心引起這個誤會的, 真的很對不起。

各位, 我就在這裡就分享一下那用法吧,希望幫到各位。

左手香楊桃汁
功效: 改善肩桃腺發炎, 喉嚨痛.
材料: 楊桃2個, 左手香生葉5片
作法:
1.楊桃洗淨切塊,榨汁300cc
2.左手香生葉徹底洗淨
3.二者放入果沖機拌匀即可飲用

再次向yv*****m說聲不好意思
cklife 發表於 2010-8-12 22:37:16 |顯示全部樓層
100分

得個叻
llaus 發表於 2010-8-12 16:49

咁我都搵D野馴下先...
cklife 發表於 2010-8-12 22:39:14 |顯示全部樓層
CK你D百里香真的好靚靚
jeffiau 發表於 2010-8-12 17:56

睇真D佢仲有白點架....上次係香草盆野既....又唔死得....

請問白點是什麼?  發表於 2011-12-30 22:54
cklife 發表於 2010-8-12 22:41:04 |顯示全部樓層
鳴....可惜我無果汁機/攪拌機呀!
jeffiau 發表於 2010-8-12 19:55

我今日收左兩塊葉,加左落去做沙律食左囉....
jeffiau 發表於 2010-8-13 01:09:07 |顯示全部樓層
我今日收左兩塊葉,加左落去做沙律食左囉....
cklife 發表於 2010-8-12 22:41

到手香可以做沙律的?
我未食過到手香, 好不好味的?

我找過都找不到有到手香的食譜