AV如何可以安然渡夏?

作者: 蕙蕙 发表于 2010-6-11 22:33:00
56759 204
蕙蕙 發表於 2010-7-19 17:18:53 |顯示全部樓層
回復 140# sailorv

呢個方法我都有試過, 直情用雪日本帶子個d可以循環再用既冰袋, 大概都可以撐5、6個鐘頭, 不過台面就會濕哂羅
蕙蕙 發表於 2010-7-19 17:19:53 |顯示全部樓層
回復 141# puppy

據講迷你種仲怕熱架播, 你個度好通風架?
puppy 發表於 2010-7-19 17:48:58 |顯示全部樓層
回復 143# 蕙蕙

一時時啦,有時都幾好風,吹晒d珠石落地等我掃餐死.add1icon
蕙蕙 發表於 2010-7-19 18:27:00 |顯示全部樓層
回復 144# puppy

咁如果冇太陽直曬加上通風就ok既
puppy 發表於 2010-7-19 19:15:39 |顯示全部樓層
回復 145# 蕙蕙

個位係室內,不過其實都晒到小小啦,向西無辦法,應該最多晒到一兩粒鐘,見佢又無乜野所以都由佢.
蕙蕙 發表於 2010-7-19 21:55:44 |顯示全部樓層
回復 146# puppy

唔怕西邪曬得太勁呀? 定有玻璃隔住都ok呀?
puppy 發表於 2010-7-22 15:16:26 |顯示全部樓層
回復 147# 蕙蕙

位置同窗口有一少段距離,所以唔怕掛,係西鈄的陽光有時都照斜到.
蕙蕙 發表於 2010-7-22 21:50:50 |顯示全部樓層

回復 148# puppy

ic
卓男媽 發表於 2010-7-31 21:24:19 |顯示全部樓層
最近幾盤 av 都開始頂唔住, d 葉開始枯, 唔知今年又要 c 幾多盤 add8icon
puppy 發表於 2010-8-1 17:10:52 |顯示全部樓層
咁岩見到有陽光,影左張相,同大家研究下,
因為我都好想知係咪有d品種易死d,我呢d無事只係因為咁岩全部都粗生d
我以前係公司種av都好易死,今次有師兄師姐們教路,轉晒用珠石溝,
發覺原來有少少陽光晒到都ok,還是其實佢地唔ok我唔知呢??
蕙蕙 發表於 2010-8-2 17:46:24 |顯示全部樓層
回復 150# puppy

當然有d品種會耐熱d, 同埋用夠疏水既植料會有幫助, 但最緊要係你d陽光唔會太耐同直接照射落d花度就應該會好d羅, 起碼有玻璃隔住, 室內溫度又唔太高就應該頂得住既
你d 花既狀態, 睇黎都幾好丫
DIANA$MAMA 發表於 2010-8-6 16:29:30 |顯示全部樓層
SORRY, 呢個問題係我已經將佢哋順化晒, 因為我種左2至3年都係放係窗檯出面, 佢哋已經吾怕熱啦
蕙蕙 發表於 2010-8-6 22:52:13 |顯示全部樓層
回復 152# DIANA$MAMA

你種既係乜野品種, 有幾多盆呀, 有冇斑葉同迷你種呢?
蕙蕙 發表於 2010-9-8 20:04:54 |顯示全部樓層
已安然渡夏兼開了花的AV

結果這個夏天, 我依舊把所有AV放在睡房近窗台位置種植, 每天全靠百葉簾調教太陽光度, 晚上有約10小時冷氣, 其他時間盡量把房門關閉, 結果大部份成株都撐得住, 唯有小量幼苗還是熬不過……

但最重要的是有部份AV已開始有lum, 有些更正在開花中呢!

237 - Little Rick

A53 - Emerald Love

Fleur 發表於 2010-9-12 20:00:23 |顯示全部樓層
結果我用半水種都能使av(和所有花貓,蘭花) 安全渡夏,剛去了東京5日,臨走前淋花,回來時花花都無事 , 以後唔怕夏天啦.

房間內的av

房間內的av
foresteyes 發表於 2011-4-11 01:03:55 |顯示全部樓層
very scare as trrw is started to be very hot
debuuu 發表於 2011-5-11 21:33:22 |顯示全部樓層
最近天氣比較熱, 家裡平均溫度26~28C.. av生長開始變慢..
我試過用冰盒放在av附近, 但覺得效用不大.
在家的時候都用風扇吹著, 希望可以令室內空氣流通.
但如果只是增加空氣流動而實際溫度沒有降低, 作用應該有限?
希望有一些好方法令我的av好好渡過第一個夏天...
xyzboby 發表於 2011-5-11 23:05:57 |顯示全部樓層
我把AV送回公司嘆AIR CON~
doko 發表於 2011-5-12 13:35:37 |顯示全部樓層

我都送咗幾盆返公司, 另外用時間制風扇+冰袋吹, 但係又好驚把風扇冇人睇住出事 , 真係吹又死唔吹又死
debuuu 發表於 2011-5-12 18:13:36 |顯示全部樓層
我都有放D係公司..
office = av夏日救星!
doko, 你用風扇+冰袋效用如何?
因為我試過放冰盒, 但溫度也沒有下降...