AV如何可以安然渡夏?

作者: 蕙蕙 发表于 2010-6-11 22:33:00
56762 204
GOODluck20x 發表於 2010-6-21 10:36:29 |顯示全部樓層
連電線55元~
nwss54510 發表於 2010-6-19 23:45

咁平要整....add4icon
鴨記買?
GOODluck20x 發表於 2010-6-21 10:42:38 |顯示全部樓層
回復  GOODluck20x

小師兄..開冷氣啦
Evalam 發表於 2010-6-19 20:11

我搬去你屋企就有冷氣add6icon
Evalam 發表於 2010-6-21 10:44:20 |顯示全部樓層
回復 62# GOODluck20x

都好喎..你搬晒d花過嚟啦...add10icon
corina 發表於 2010-6-21 11:12:44 |顯示全部樓層
回復  Jesation

我已經C左棵300中苗, 另一棵229中苗都開始想C咁樣, 連插葉個D苗仔都危危乎 ...
蕙蕙 發表於 2010-6-20 16:44

我初初睇以為你"C左300棵中苗"~
corina 發表於 2010-6-21 11:20:53 |顯示全部樓層
我盆frozen in time 冇冷氣嘆都未死,不過消咗幾個苞喇~add8icon
GOODluck20x 發表於 2010-6-21 11:45:16 |顯示全部樓層
回復  GOODluck20x

都好喎..你搬晒d花過嚟啦...
Evalam 發表於 2010-6-21 10:44

好Y...你去住地铁站等我先la add4icon
Evalam 發表於 2010-6-21 11:52:13 |顯示全部樓層
回復 66# GOODluck20x

我唔搭地鐵喎....
irishuen 發表於 2010-6-21 12:01:11 |顯示全部樓層
乜....乜....乜YUKAKO好怕熱o羊...
GOODluck20x 發表於 2010-6-19 12:30

我個棵入夏開始都好樣衰

夏天都未到齊喎, 乜咁快開始死死聲呀?
Evalam 發表於 2010-6-21 12:03:41 |顯示全部樓層
回復 68# irishuen

已經好熱la...朝早8點同夜晚都有29.8度呀add9icon
irishuen 發表於 2010-6-21 12:09:21 |顯示全部樓層
回復  irishuen

已經好熱la...朝早8點同夜晚都有29.8度呀
Evalam 發表於 2010-6-21 12:03

我都知, 但未去到夏天高高溫熱潮麻~

我暫時都未有死傷, 各位記得將d av 放係空氣流通既地方, 小心控制水份
特別係好熱好熱既天氣, 如果個盆未輕就一定唔好淋水啦~
Evalam 發表於 2010-6-21 13:02:09 |顯示全部樓層
回復 70# irishuen

等我都要引下手..唔好淋咁多水先..thks...
Fleur 發表於 2010-6-21 14:02:32 |顯示全部樓層

我從春天開始轉晒用半水種或用陶粒種植家中所有植物, 效果非常好.  其實之前我講過用落花貓可以起死回生, 依家想分享用落av嘅個人經驗.

植料- 陶粒(大)+蘭石,珠石+園藝炭+美能安A
花盆-透明膠水杯+外套盆
肥料-液肥

1)清洗乾淨所有植料(珠石,炭,美能安A外)
2)膠杯在底部上2吋位置開孔排水
3)放陶粒在杯內一半位置, 上置美能安A,在美能安A上放混合植料(上提)
4)將已消毒av放中央位置
5)注清水入杯, 多餘水份會從孔內排出
6)外套盆, 放光無太陽位置---->完成

淋花--->杯中無晒水時淋,非常容易控制水份同清楚根部情況 (注意:當植料仲喺濕潤時無須加水, 待植料9成乾才加水)

以上方法最好喺去晒舊根重種, 效果最理想. 不過如果唔去到根(有時啲根真喺同啲泥緊纏得好緊要)又點呢?可以將AV連同泥膽植入陶粒, 即喺將大陶粒置盤底,上放美能安,之後放連泥膽av,再用陶粒+炭填補空隙. 不過呢個方法並不是半水種,已是陶粒種植.個人覺得如果av效大棵的或根部緊纏泥土,用呢個方法較好.

根部清楚可見,有蒸氣未洗淋花住

根部清楚可見,有蒸氣未洗淋花住

去根後3個月情況

去根後3個月情況

外套盆保護根部

外套盆保護根部

在露台的試驗品,情況良好

在露台的試驗品,情況良好
KOOKOO 發表於 2010-6-21 14:10:24 |顯示全部樓層
回復 72# Fleur

我用半腰水種, 不過岩岩換盆個零月, 好多未有花, 一D泥都唔落, 因為試過落好少都有蚊滋, 冇泥就冇蚊滋.
Fleur 發表於 2010-6-21 14:14:28 |顯示全部樓層

回復 73# KOOKOO

1) 我嘅依然開花,不過開埋呢次唔俾佢開啦
2) 半水種好處減少虫患,有蚊噴啲bio kills 啦,有效架,(用半水種喺無泥架)
蕙蕙 發表於 2010-6-21 19:08:03 |顯示全部樓層
回復 60# kerorozIL

咁小點夠我放大棵既AV呀
蕙蕙 發表於 2010-6-21 19:12:44 |顯示全部樓層
回復 64# corina

啋啋啋, 嚇c人咩, 我加埋都冇咁多AV啦
蕙蕙 發表於 2010-6-21 19:14:14 |顯示全部樓層
回復 65# corina

其實最衰冇乜風入屋, 好難搞, 特別是出左街個陣, 連風扇都冇開, 好易焗親
蕙蕙 發表於 2010-6-21 19:16:21 |顯示全部樓層
回復 72# Fleur

想問甚麼是園藝炭呢?
放露臺種都得咁厲害……唔怕太熱同個位置曬唔到咩?
softstar 發表於 2010-6-21 20:22:44 |顯示全部樓層
我從春天開始轉晒用半水種或用陶粒種植家中所有植物, 效果非常好.  其實之前我講過用落花貓可以起死回生,  ...
Fleur 發表於 2010-6-21 14:02

我都想用一盆試呢個方法, 但e+天氣咁熱, 適唔適宜切晒根呢??
jack872184 發表於 2010-6-21 20:29:13 |顯示全部樓層
Actually,I am a AV-super-new-hand~
I just plant 1 AV in the 2nd floor of a 花架at my home,
it's very windy at my home,and  my home faces west,
uauslly I water the AV once or twice a week@@
Because my home faces west,
so I use a sheet of card paper to reflect the sunlight~