海帶水

作者: Ivana 发表于 2010-6-10 10:25:45
8640 12
海帶係咪O係雜貨鋪買到,黑色一條條硬既面有少少白多粉好似霉咁?
想問點樣將海帶做肥料?見有花友加水攪碎,咁海帶水每隔幾耐先可以用一次,駛唔駛溝稀?駛唔駛隔榨?
龍姑娘 發表於 2010-6-10 13:48:03 |顯示全部樓層
回復 1# Ivana
無錯就係雜貨店買用嚟煲綠豆沙果種海帶,
記得要浸透漂清鹽份喎,可以成塊撻係泥面當護根,
我就喜歡磨碎嚟用,想方便可以買現成海澡肥
Ivana 發表於 2010-6-10 16:42:31 |顯示全部樓層

回復 2# 龍姑娘

thx龍姑娘!
咁份量係點計?一紮海帶/一條海帶溝幾多水去浸?要浸幾耐?
因為屋企住大廈想自己浸花生夫都唔得因為怕影響到鄰居,唯有用D低成本又簡單既方法去搵肥料。
龍姑娘 發表於 2010-6-10 23:53:54 |顯示全部樓層
回復 3# Ivana
吓~~我無斤両架喎,通常順手就算add12icon
Cat@.@ 發表於 2010-6-11 00:21:26 |顯示全部樓層
我就去藥房買5蚊,分二次,洗干淨然後切絛放入膠盒,再放一公升水,24小時後就用啲海帶水1開2咁用嚟淋蕃茄,啲水倒咗出嚟後再加水,效果幾好架,我日日都用海帶水架!之前有腐臍病,用咗海帶水加鉀殼素之後就冇事喇!!!
Ivana 發表於 2010-6-11 09:36:57 |顯示全部樓層
回復 5# Cat@.@

thx! cat & 龍姑娘
Ivana 發表於 2010-6-30 15:29:39 |顯示全部樓層
回復 5# Cat@.@

但我想問下點為之洗乾淨?係咪越浸得耐D水越肥?D海帶放入盆會唔會"野"昆虫?
因為我都係第一次整,多多指點,謝謝!
Cat@.@ 發表於 2010-7-1 21:48:06 |顯示全部樓層
我見有啲白色粉,咪捽走佢,浸半個鐘,過水几次.....
係咪越浸得耐D水越肥?--->我試過浸多過4日,打開時超臭,所以我最多2/3日就攞出嚟用
D海帶放入盆會唔會"野"昆虫? --->昆虫(蚊仔)就總有啲,不過應該唔關海帶水事,因為其他無落嘅都有....
希望幫到你,我都係初哥...
Ivana 發表於 2010-7-1 22:05:00 |顯示全部樓層
回復 8# Cat@.@

唔該貓貓,你識既野比我多好多,真係要多多指教~

咁即係D海帶水要約2-3日內用完?
如果隔起D海帶,D水會唔會無咁臭可以保存耐D?
因為我唔係有太多植物但又好想俾多D肥佢,但用花生"夫"又會太臭唔多方便,屋企附近又無植物肥料賣既地方,或者我每次浸少少啦。
Cat@.@ 發表於 2010-7-1 22:13:12 |顯示全部樓層
回復 9# Ivana

大家都多多指教add6icon     
我剩係蕃茄先用海帶水,日日用,其實唔會用唔哂....一係5蚊分四次用囉....
ice_moon226 發表於 2010-7-1 22:13:48 |顯示全部樓層
聽人講話浸1晚都OK, D 海帶碎可埋落泥當肥用.
南瓜仔 發表於 2015-8-20 23:53:47 |顯示全部樓層
幾得意!
evacoach 發表於 2016-2-29 15:34:57 |顯示全部樓層
剛買了海帶試試看