中國人使用香草的食譜。

作者: gtrnismo 發表于 2008-1-7 17:38:25
2842 4
好多人都有種香草, 最基本莫過于Basil, 薄荷, lemon balm, green onion/chives

但除了煮pasta同season下肉類外, 有無1D好食既中國人食譜系用香草既呢?

我靜系知道有人話中國人用紫蘇當藥/煮羊肉
sage同thyme又系中國人用
感點用? 用尼做咩?

媽媽成日問可以做咩, 同佢講basil 可以做pesto又受到白眼...
supermama 發表於 2008-1-8 00:46:59 |顯示全部樓層
sage同thyme我就未試過係煑中園菜上用,西菜我就用得多。中園菜上用感覺怪怪地,可能我己經先入為主左。基本上中國菜好少用香草來煑。唔知點解我從來冇諗過用番草煮中國菜。

回復

nuage 發表於 2008-1-8 01:16:07 |顯示全部樓層
你可以試吓改良版的煎魚肉餅。鯪魚肉碎+豬肉碎+少量香草+調味後煎香。很好味。我家人常做來吃。可試越式食譜也常用香草。我的越南朋友也常用的。
回復

arp 發表於 2008-1-8 10:40:37 |顯示全部樓層
九屠塔煮雞
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-9 00:45:49 |顯示全部樓層

以前食好多越南粉

原帖由 nuage 於 2008-1-8 01:16 發表
你可以試吓改良版的煎魚肉餅。鯪魚肉碎+豬肉碎+少量香草+調味後煎香。很好味。我家人常做來吃。可試越式食譜也常用香草。我的越南朋友也常用的。 ...

其實蝦同sweet basil 就一定有保證
lemon grass又系唐人常用
花椒八角原來都系herb

但想知D正宗中國菜會用咩草

你個"鯪魚肉碎+豬肉碎+少量香草+調味後煎香"唸起都想食...
完全古倒系咩味
我要自己試試搞多D野
回復