黑仔風雨蘭...貼帖帖貼貼圖帖

作者: 黑仔天 發表于 2010-6-1 09:49:26
17037 164
黑仔天 發表於 2010-6-7 17:11:47 |顯示全部樓層

Cooperia jonesii

(2010-06-07 )
呢一隻~真係好細花~
不過我覺得~咁樣都幾得意呀~
而且今次d色仲深過止次好多~好金黃~

回復

黑仔天 發表於 2010-6-7 17:20:50 |顯示全部樓層

Zephyranthes Apricot Queen

Zephyranthes Apricot Queen
唔~呢一隻冇咩特別~
都係淡黃花~有少少淡色紅線係花瓣上~
唔知下轉花~會唔會再深色d呢?

回復

黑仔天 發表於 2010-6-7 17:34:08 |顯示全部樓層

Zephyranthes primulina

今日再開~同上次d色都差唔多~
不過今次花形有少少唔同~

回復

黑仔天 發表於 2010-6-7 17:40:29 |顯示全部樓層
天哥,可否分享種植心得呀?
suet-08 發表於 2010-6-7 09:50

冇咩心得ga...
都係放係天台..由得佢日晒雨淋...一日一次水....
個半月一次花肥....
回復

suet-08 發表於 2010-6-7 19:57:31 |顯示全部樓層
回復 41# 黑仔天

嘩~,好靚啊~
回復

suet-08 發表於 2010-6-7 20:02:19 |顯示全部樓層
冇咩心得ga...
個半月一次花肥.... ...
黑仔天 發表於 2010-6-7 17:40

最中意聽到"由得佢日晒雨淋",我在分享區申請了你的風雨蘭球根(好心急 ),第一次種風雨蘭,希望成功.
回復

puppy 發表於 2010-6-7 20:16:59 |顯示全部樓層
冇咩心得ga...
個半月一次花肥.... ...
黑仔天 發表於 2010-6-7 17:40

唔通我無落肥比佢,所以佢唔肯開花...add3icon
不過我換過晒d泥催催佢,原來都生左一d小小球,
係本來個球的四份一左右,睇黎都唔係好夠營養.
唔知呢d小小球開唔開到花既呢,你有無試過呀??
回復

puppy 發表於 2010-6-7 20:19:16 |顯示全部樓層
回復 41# 黑仔天

呢隻黃得好實色,仲要夠嬌小,讚呀!!add6icon
回復

黑仔天 發表於 2010-6-7 20:21:06 |顯示全部樓層
最中意聽到"由得佢日晒雨淋",我在分享區申請了你的風雨蘭球根(好心急 ),第一次種風雨蘭,希望成功. ...
suet-08 發表於 2010-6-7 20:02

收到信後~我會好快咁寄比你地ga啦~~放心啦~~
寄比你地果d都係成株或近成株既球~~應該好快有花
回復

黑仔天 發表於 2010-6-7 20:21:58 |顯示全部樓層
回復  黑仔天

呢隻黃得好實色,仲要夠嬌小,讚呀!!
puppy 發表於 2010-6-7 20:19

佢既植株好大....花細..得一吋...
唔合比例..欣賞時仲要好小心...因為支花太長好易斷.....
唔通我無落肥比佢,所以佢唔肯開花...
不過我換過晒d泥催催佢,原來都生左一d小小球,
係本來個球 ...
puppy 發表於 2010-6-7 20:16

咁我就唔知.....
不過種得太淺~佢都好似會係少花d..要種深少少...泥要蓋過球根約一個一毫子高
咁就好似易d起花..

另外小球我未試過起花..都係佢千自己慢慢生大..再開花..
(ps:我種風雨蘭..都係種左一年...冇咩經驗ga咋)
回復

wilson 發表於 2010-6-7 21:37:29 |顯示全部樓層
好靚add6icon
回復

黑仔天 發表於 2010-6-7 23:57:16 |顯示全部樓層
好靚
wilson 發表於 2010-6-7 21:37

多謝賞花
回復

黑仔天 發表於 2010-6-8 00:01:54 |顯示全部樓層

Z. Sunset Seed Strain (11v)

11v你送比我果d風雨蘭..共中一隻都開左...
有d走樣....個名同我果盆Sunset  Strain感覺係一樣....但係你呢盆多左個seed
而家考慮緊..好唔好將佢同我果盆種埋一齊....

11v族的風雨蘭

11v族的風雨蘭
回復

suet-08 發表於 2010-6-8 15:17:55 |顯示全部樓層
收到信後~我會好快咁寄比你地ga啦~~放心啦~~
寄比你地果d都係成株或近成株既球~~應該好快有花 ...
黑仔天 發表於 2010-6-7 20:21

咁我想請問,球根應該用唐泥種定係科學泥好d?
回復

黑仔天 發表於 2010-6-8 17:27:26 |顯示全部樓層
咁我想請問,球根應該用唐泥種定係科學泥好d?
suet-08 發表於 2010-6-8 15:17

其實都得...不過唐泥較結實不疏氣...
你要打碎左...加返d沙同cheapcheap細蘭石粒..落去做返疏氣
而家好似興緊玩一隻出左好多年既仙土...果隻會比唐泥好...
佢吸水性好..細粒.唔實.效果應該都唔錯....

如果科學泥..就以三份泥一份珠石(唔好用日本珠石)..咁樣混合都ok~

我自己而家用緊既係黑泥.加中國蘭石..加少量珠石
個半月用一次固體肥.(花生夫>骨粉>花生夫....輪住黎用)
回復

ccpyue 發表於 2010-6-15 22:26:58 |顯示全部樓層
回復 4# 黑仔天

請問【風雨蘭】開花,是否真有風雨到呀?
回復

黑仔天 發表於 2010-6-16 15:48:30 |顯示全部樓層

Zephyranthes unknow

Zephyranthes unknow
不知名風雨蘭

呢一隻係接手花~冇名牌~唔知佢芳姓大名..~
如有人認識呢位小姐...請告知~謝謝

回復

黑仔天 發表於 2010-6-16 15:49:06 |顯示全部樓層
回復  黑仔天

請問【風雨蘭】開花,是否真有風雨到呀?
ccpyue 發表於 2010-6-15 22:26

暫時以我所見...
開花前後4日或以內一定有雨
回復

黑仔天 發表於 2010-6-16 15:58:54 |顯示全部樓層

Zephyranthes citrina 多謝R大大幫忙定名

Zephyranthes citrina
另一隻不知名既黃花風雨蘭~
有名牌..但已經冇晒色...冇晒字....
如有人知道此花芳名~希望告知

回復

黑仔天 發表於 2010-6-16 16:01:53 |顯示全部樓層

oneonewe送的風雨蘭

oneonewe送的風雨蘭
名係 : Habranthus robustus
佐係開出黎既花一d都唔似我自己果盆...Habranthus robustus
請問有冇人知呢位小姐點稱呼~?

回復