灰鸚鵡Koma成長記 (P.10 #188 - Apple好好味)

作者: Dennis 发表于 2010-5-27 11:13:12
27675 187
Dennis 發表於 2010-8-26 23:46:10 |顯示全部樓層
你隻雀咁乖唔會走佬既?
Monse 發表於 2010-8-26 23:29

Monse, 隻雀剪咗翼, 所以咪要企定定囉; 同埋呢隻品種會好留意人主人嘅舉動, 所以會比較定D
但係太定都係佢地一個大問題, 就係好易益屈.....會有拔羽症
Monse 發表於 2010-8-27 00:12:49 |顯示全部樓層
回復 101# Dennis

哈哈..."拔羽症"咁攪笑, 咁你比啲壓力佢, 睇吓佢會唔會掹晒自己啲羽毛, 變左隻乳鴿(講笑咋) .
肥仔文 發表於 2010-8-27 11:30:07 |顯示全部樓層
文哥, 我睇過你個blog.....不過我資質有限, 唔識點樣由圖二整到圖三, 再由圖三整到圖四.....
求吓你教吓我啦~ D物料叫咩名同嚮邊度買架?
我仲有一個問題: 雙牙鏍絲嚮五金鋪買時係咪都係叫"雙牙鏍絲"?
唔該哂!
Dennis 發表於 2010-8-26 23:03

圖一二係模型來..圖三係用通電線的引導膠枝-五金鋪幾十皮30m-紥成(我用死索帶)
圖四我用粗棉繩打圈咁纏住個架.

雙牙螺絲..廣東道現代螺絲有. 店主好似自己都有養鸚鵡.

棉繩我在南昌街同汝州街間"勤生"買..最粗的...
肥仔文 發表於 2010-8-27 11:38:38 |顯示全部樓層
Corina, 我主子都想養多隻, 不過未必係灰鸚.....
而家都係計劃階段, 事關Koma都唔知養唔養得大.....等過 ...
Dennis 發表於 2010-8-26 23:11

睇你想養多隻為乜.

如淨係想同雀找個伴..咁諗法來養多隻好多事出悲劇.
爭寵, 互相仇視. 咁養落去..雀好大壓力.

貓狗大壓力未必會致命..雀一大壓力..死都有機.

所以我一向咁同人講..唔好用養貓狗個套用在雀身上.

佢地無論人功繁殖或野生的. 都要有主心的愛心同關心先可以變馴.

唔可以放埋一邊唔理佢地.

否則..拔毛...自殘...見唔少case.

灰鸚第一年過冬好多人都話最緊要.
安心d.. 就要預備好保暖設備.

上手問題. 我覺趁早會好d.

基本上.隻雀對你有信心. 上手唔係問題.
肥仔文 發表於 2010-8-27 11:41:33 |顯示全部樓層
回復  Dennis

哈哈..."拔羽症"咁攪笑, 咁你比啲壓力佢, 睇吓佢會唔會掹晒自己啲羽毛, 變左隻乳鴿(講 ...
Monse 發表於 2010-8-27 00:12

雀有情緒問題拔毛..唔係乜稀有問題. 一d聰明品種更常見.

10個養鸚鵡9個都怕自己d雀拔毛.

我就唔會同雀友用拔毛開玩笑.
Dennis 發表於 2010-8-27 12:41:30 |顯示全部樓層
圖一二係模型來..圖三係用通電線的引導膠枝-五金鋪幾十皮30m-紥成(我用死索帶)
圖四我用粗棉繩打圈咁纏住 ...
肥仔文 發表於 2010-8-27 11:30

唔該哂文哥~
我好少去五金鋪買野, 而家發覺只要多打滾五金鋪, 其實好多野可以DIY~
肥仔文 發表於 2010-8-27 12:45:51 |顯示全部樓層
唔該哂文哥~
我好少去五金鋪買野, 而家發覺只要多打滾五金鋪, 其實好多野可以DIY~ ...
Dennis 發表於 2010-8-27 12:41

唯一要留意.

自己diy..物料安全問題.

一d會生鏽. 有油塗層. 有機傷雀的parts唔好用.
Dennis 發表於 2010-8-27 13:16:30 |顯示全部樓層
唯一要留意.

自己diy..物料安全問題.

一d會生鏽. 有油塗層. 有機傷雀的parts唔好用. ...
肥仔文 發表於 2010-8-27 12:45

Thanks~
吉祥 發表於 2010-8-27 17:07:23 |顯示全部樓層

大家好~

講開拔毛, 肥仔文講得好啱架, 如果鸚鵡拔毛真唔講得笑…

好多因素都會令佢地咁做架, 若不是營養出現問題,那大多數原因係唔開心或心理上有壓力。

所以營養唔好會拔, 唔開心會拔, 見到陌生事物驚會拔, 無人同佢地玩或傾計會拔, 個籠既位置放得唔好會拔, 環境對佢地有壓力會拔, 打佢會拔, 養多隻如呷醋又會拔…有時唔單止拔, 仲會咬身體咬到出血…..

好多你估唔到, 預計唔到既事, 都可能令佢地拔毛, 所以養鸚鵡要注意既事比養貓狗來得複雜得多…

除左拔毛問題, 仲有佢地既叫聲,  如果佢地咬你, 你會點做?..等等.. 所以養鸚鵡真係要考慮好多野架~~

當然有愛心又養得正確既話, 鸚鵡可以係你一生既良伴…add6icon

以下隻鸚鵡係我四年前收養返來, 睇下佢幾可憐, 毛都差不多拔光了,  原因係前主人沒時間陪伴, 籠放既位置唔正確, 仲有好多好原因…...希望大家養鸚鵡前要三思...

Dennis 發表於 2010-8-27 19:17:20 |顯示全部樓層
大家好~

講開拔毛, 肥仔文講得好啱架, 如果鸚鵡拔毛真唔講得笑…

好多因素都會令佢地咁做架, 若不是營養 ...
吉祥 發表於 2010-8-27 17:07

吉祥你隻灰鸚好慘呀~ 而家有好轉嗎?

想問吓, 如果隻鸚鵡咬人點處理呀, 我點攪Koma都唔咬我, 不過佢會咬我主子......
而家我地都係鬧佢, 不過唔敢打佢
唔該哂~
吉祥 發表於 2010-8-28 01:02:30 |顯示全部樓層

回復 110# Dennis

佢叫做家寶呀~好番晒啦, 仲好靚女tim...因為開心囉...

至於咬人方面, 首先你要清楚你養既鸚鵡既習性...(我到依家都仲係學緊)..
灰鸚性格聰明但固執, 對接受新事物會比較謹慎, 大多數(80%)只會接受一個主人..當佢認定你時, 佢會當你係佢既伴侶架..
其他如葵花或亞馬遜, 性格聰明熱情, 說話能力比灰鸚低, 但會接受大多數人...

我家養的灰鸚, 與家人相處了十幾年, 佢地都好錫佢, 但係只可以遠觀呀, 如果唔小心比隻灰掂到, 肯定咬到出血為止, 而我就點攪佢都得...
但如果真係唔小心比佢咬到, 你可以用同平時唔同既語氣, 大聲同好肯定咁say "NO", 但記住係唔可以打, 鸚鵡會記仇, 日後會有陰影而導致出現壞習慣...
所以家人一定要知道佢地既習性,  以免無辜遷怒於灰鸚...

其實我養寵物, 永遠都會記住一件事, 就係如果佢地有乜野做得唔啱, 首先要先問自己, 係咪有乜野做錯左而令佢地接收左錯誤訉息, 又或者自己跟本唔清楚佢地既性格.
嘻嘻~~呢個只係我個人既做法...
Dennis 發表於 2010-9-6 21:43:20 |顯示全部樓層
回復  Dennis

佢叫做家寶呀~好番晒啦, 仲好靚女tim...因為開心囉...

至於咬人方面, 首先 ...
吉祥 發表於 2010-8-28 01:02

唔該哂吉祥~
家寶真係靚返哂呀!
Dennis 發表於 2010-9-6 21:53:18 |顯示全部樓層

Koma開始自動自覺比我摸頭嘞~ 仲一副冧樣添
呢吓接觸我覺得好重要, 不過唔識形容......即係好似養狗咁, 咁樣摸佢, 佢會好開心一樣.....
而家一講: 摸吓頭先, 佢就dup低比我摸啦~

肥仔文 發表於 2010-9-8 08:55:39 |顯示全部樓層
佢地都好愛人摸"下爬"位d毛.
比得大帝 發表於 2010-9-8 09:42:59 |顯示全部樓層
佢好似好lum
Dennis 發表於 2010-9-9 00:57:29 |顯示全部樓層
佢地都好愛人摸"下爬"位d毛.
肥仔文 發表於 2010-9-8 08:55

係呀~ 摸個咀都好鍾意~
Dennis 發表於 2010-9-9 00:58:57 |顯示全部樓層
佢好似好lum
比得大帝 發表於 2010-9-8 09:42

當然~ 我手勢好嘛
squarehead 發表於 2010-9-9 14:12:46 |顯示全部樓層
Koma好乖喎, 睇住佢健康成長係咪好開心哩?
佢嘅體重幾多克呀?
花草之家 發表於 2010-9-9 17:26:02 |顯示全部樓層
一睇佢個樣就知你冧得佢好掂
Dennis 發表於 2010-9-9 19:31:45 |顯示全部樓層
Koma好乖喎, 睇住佢健康成長係咪好開心哩?
佢嘅體重幾多克呀?
squarehead 發表於 2010-9-9 14:12

方頭兄~ 始終第一次養, 擔心多過開心呀~
呢幾日磅佢都係409g
好似奀咗D~