灰鸚鵡Koma成長記 (P.10 #188 - Apple好好味)

作者: Dennis 发表于 2010-5-27 11:13:12
27672 187
肥仔文 發表於 2010-6-30 12:28:47 |顯示全部樓層
Dennis,

文哥係資深雀友,跟佢學野得益良多.
如果磨爪棍係石屎做果隻,咁你可以用把銼將面向上既一邊磨平 ...
吉祥 發表於 2010-6-30 12:10

咪傻. 我係"脂深" 就真.

其實植物網好多人都有養雀. 臥虎藏龍.
Dennis 發表於 2010-7-3 04:10:16 |顯示全部樓層
鄙人都係初學者. 其實. 永遠保持初學者心態都唔錯. 覺得自己老手. 便會成日諗埋一邊.唔肯接受新野.哈..又 ...
肥仔文 發表於 2010-6-30 11:22

我只能說: 當頭棒喝! Thanks so much!
Dennis 發表於 2010-7-3 04:20:29 |顯示全部樓層
Dennis,

文哥係資深雀友,跟佢學野得益良多.
如果磨爪棍係石屎做果隻,咁你可以用把銼將面向上既一邊磨平 ...
吉祥 發表於 2010-6-30 12:10

吉祥兄...........你唔覺意咁過咗D野比我(Thx~)
Dennis 發表於 2010-8-18 17:59:12 |顯示全部樓層
養咗Koma三個月, 尋日終於買咗個企架比佢, 唔洗成日企籠頂嘞~

整張側面特寫先.....

再黎高抄....

評分

查看全部評分

比得大帝 發表於 2010-8-18 20:38:02 |顯示全部樓層
一日一日長大啊
Dennis 發表於 2010-8-20 18:12:08 |顯示全部樓層
一日一日長大啊
比得大帝 發表於 2010-8-18 20:38

係呀~ 可惜仲未識講野.....
Dennis 發表於 2010-8-20 18:23:05 |顯示全部樓層
之前嚮雀街, 見過有雀友用相機腳架做個企架比鸚鵡; 心血來潮又想整返個, 不過手工真係差到痺......

DIY材料有:
糧兜

2分英制平爆

其他

木頭嚮街邊執

成品

加多個環可以掛玩具

chanpyhilda 發表於 2010-8-21 13:31:30 |顯示全部樓層
Koma 好靚仔呀!! 我都鐘意灰鸚鵡, 覺得佢地D顏色夠COOL呀! 我都好想養, 想左好多年, 但要返工怕冇時間陪佢同教佢, 所以一直都只係"想"....

請樓主一定要POST多D Koma仔d相同資料上嚟, 等我吸收多d資料, 等日後將夢想變成事實.  多謝!! 多謝!!
avery 發表於 2010-8-21 15:16:37 |顯示全部樓層

平爆 used in wood ... It is designed to used in materials that are not expandable like concrete ...

How can you well secured it "in" the wood without expanding the base of it by punching ??

If I were you, I will replace the original screw with a longer one, drill through the wooden stick and secure with a cap on top if you really want to use a tripod ~
Dennis 發表於 2010-8-21 15:50:22 |顯示全部樓層
Koma 好靚仔呀!! 我都鐘意灰鸚鵡, 覺得佢地D顏色夠COOL呀! 我都好想養, 想左好多年, 但要返工怕冇時間陪佢 ...
chanpyhilda 發表於 2010-8-21 13:31

Chanpyhilda, 多謝支持呀~ 我都諗咗好耐先養佢; 而家都好怕佢過唔到冬天呀~
Dennis 發表於 2010-8-21 16:04:34 |顯示全部樓層
平爆 used in wood ... It is designed to used in materials that are not expandable like concrete ...
...
avery 發表於 2010-8-21 15:16

Thanks Avery~

Using 平爆 because it was not easy for me to find a bushing that can be matched with the thread of the original screw.  I just found a hex nut and 平爆 that can be used, so I've chosen 平爆.......  Also, I didn't know the original screw in the tripod can be removed .

Next time when I change another wood, I'll adopt your good suggestion! It is very useful~
Dennis 發表於 2010-8-22 15:59:02 |顯示全部樓層
DIY架正式使用, 上天台同去街岩哂

肥仔文 發表於 2010-8-25 17:11:04 |顯示全部樓層
整個玩具俾佢地啦. bigballball.jpg
corina 發表於 2010-8-25 17:17:35 |顯示全部樓層
Dennis兄,會唔會養多隻陪佢呀,鸚鵡好怕悶架~
肥仔文 發表於 2010-8-25 17:40:46 |顯示全部樓層
多口兩句.

樹木用料. 盡量用果樹木.

石榴..龍眼..荔枝都係好材料.

小心某d木有毒.
肥仔文 發表於 2010-8-25 21:21:40 |顯示全部樓層
Dennis兄,會唔會養多隻陪佢呀,鸚鵡好怕悶架~
corina 發表於 2010-8-25 17:17

鄙人不敢苟同.

好多case. 主人買多隻來作陪..結果兩隻夾唔到.

最後變悲劇.
corina 發表於 2010-8-25 23:23:51 |顯示全部樓層
鄙人不敢苟同.

好多case. 主人買多隻來作陪..結果兩隻夾唔到.

最後變悲劇. ...
肥仔文 發表於 2010-8-25 21:21

所以我聽過d人話要帶埋隻雀,等佢自己揀架~
Dennis 發表於 2010-8-26 23:03:28 |顯示全部樓層
整個玩具俾佢地啦.
肥仔文 發表於 2010-8-25 17:11

嘩~ 你呢個屬於高級組作品喎~
文哥, 我睇過你個blog.....不過我資質有限, 唔識點樣由圖二整到圖三, 再由圖三整到圖四.....
求吓你教吓我啦~ D物料叫咩名同嚮邊度買架?
我仲有一個問題: 雙牙鏍絲嚮五金鋪買時係咪都係叫"雙牙鏍絲"?
唔該哂!
Dennis 發表於 2010-8-26 23:11:14 |顯示全部樓層
所以我聽過d人話要帶埋隻雀,等佢自己揀架~
corina 發表於 2010-8-25 23:23

Corina, 我主子都想養多隻, 不過未必係灰鸚.....
而家都係計劃階段, 事關Koma都唔知養唔養得大.....等過咗冬再定奪
Monse 發表於 2010-8-26 23:29:11 |顯示全部樓層
你隻雀咁乖唔會走佬既?