灰鸚鵡Koma成長記 (P.10 #188 - Apple好好味)

作者: Dennis 發表于 2010-5-27 11:13:12
27712 187
Dennis 發表於 2010-6-15 23:39:43 |顯示全部樓層
佢開始知道什麼是鏡頭, 會擺pose了
GMT+8 發表於 2010-6-14 14:48

未有咁快吧.....我影相都仲未識擺pose喎
回復

Dennis 發表於 2010-6-16 23:46:04 |顯示全部樓層
新玩具~

回復

evacatcat 發表於 2010-6-26 11:40:56 |顯示全部樓層
件玩具有小配件,你唔怕佢會拆左落黎吞落肚呀?
回復

gege188 發表於 2010-6-26 22:51:01 |顯示全部樓層
佢。。好BB喎。。。第一張相。。仲好THIN TIM呀!
小心照顧佢。。記住要日日磅呀。。個籠唔好放地下呀。。
呢D唔係FOR鸚鵡玩既玩具。。最好唔好比啦
回復

Dennis 發表於 2010-6-27 17:54:31 |顯示全部樓層
件玩具有小配件,你唔怕佢會拆左落黎吞落肚呀?
evacatcat 發表於 2010-6-26 11:40

Evacatcat, 佢好偏食, 唔會亂咁吞野落肚, 最多咩都用口咬.....
條鏈第3日已經比佢拆左落黎.....放咗嚮柸水度
回復

Dennis 發表於 2010-6-27 18:04:33 |顯示全部樓層
佢。。好BB喎。。。第一張相。。仲好THIN TIM呀!
小心照顧佢。。記住要日日磅呀。。個籠唔好放 ...
gege188 發表於 2010-6-26 22:51

Thanks Gege188~
岩岩買返黎佢淨食瓜子......真係好thin, 擔心死我添呀~
我都準備買個磅比佢~ 不過想問吓, 好多人都話要日日磅, 點解呀? 同埋磅完嘅數據係點分析架? Thanks again!
回復

Dennis 發表於 2010-6-27 18:28:40 |顯示全部樓層
經過成個月不斷減少餵瓜子嘅數量, 同埋用蘋果代替......
Koma 終於48小時零瓜子, 成功轉食合成糧~

再黎多幅食辣椒

回復

gege188 發表於 2010-6-27 22:21:12 |顯示全部樓層
睇佢隻眼仔..應該6-8個月左右..真係好BB

呢幾日天氣會轉..要小心控制室內溫度呀..灰鸚鵡我覺得BB個陣最麻煩.溫度相差得太大就會易身體唔舒服..講真.唔好介意...灰鸚BB其實唔岩新手養架!

仲有..真的最好唔好放個籠係地下..你唸下佢地係高空生活..所以高對佢地黎講有安全感,可以既話放張細TABLE再放籠啦..

KOMA係店個陣有冇食奶??定係一開始其實餵瓜子?定係開始學咬糧??你有冇計佢一日食幾多粒糧??如果無食開奶,就唔好餵啦..不過你要CFM佢真係食到糧..你而家比邊隻糧佢呀..,你仲有比D咩比佢??(例如,vit D3呀..個D)灰鸚鵡好鐘意食淋淋地既野GA...有時佢地仲會拎粒糧浸水食TIM!
我D小朋友食既野-->
http://hk.myblog.yahoo.com/goofypig_gloria/article?mid=243

生果就最好日日比,仲要多元化呀..

點解我地呢D鸚鵡主人會日日同佢地磅呢..因為佢地身體唔舒服,唔會好似狗仔貓仔咁SHOW比你睇..有好多時候..當你發現佢唔舒服,訓係籠底個陣..就好SERIOUS..
所以有D人會一星期同佢地磅下,而我就日日同佢地磅,KEEP住RECORD,仲有佢地食左咩SUPPLEMENT都寫底GA..因為有時唔係我餵,係我屋企人餵,餵多左就唔好啦

電子磅我個個係日本城買..好似110蚊左右..

又長氣左TIM..HEHE
回復

肥仔文 發表於 2010-6-27 22:35:02 |顯示全部樓層
路過..

多口兩句.

小玩具有油漆. 小心吞落肚中毒.

企棍似乎較幼. 一般選佢地腳仔包住2/3圓周的粗度.

糧兜無睇錯好似放在籠底..

同見籠好似放地下.

小心.

最好要keep住磅. 體重幾日內跌5-10%就要留意.
多口兩句..不喜勿插.
回復

肥仔文 發表於 2010-6-27 22:47:41 |顯示全部樓層
我又呃多貼.

見樓主第一張相.

近籠頂之企棍. 隻雀企左後. 尾頂籠邊.

佢地成日要伸懶腰的...即伸翼同伸後隻腳.
樓主咁set好似唔妥.

當然..你可以預佢調轉企..但都係頂住前面.

我覺企棍不能太近籠邊.
回復

Dennis 發表於 2010-6-28 01:55:41 |顯示全部樓層
睇佢隻眼仔..應該6-8個月左右..真係好BB

呢幾日天氣會轉..要小心控制室內溫度呀..灰鸚鵡我覺 ...
gege188 發表於 2010-6-27 22:21

Thanks Gege188呀~

我最擔心就係溫度問題~ 今年我都未開過廳嘅冷氣..... 同埋我都好留意室溫, below 25度, 我會小心架....呢幾日涼咗我都唔敢開大風扇

Koma買返黎已經戒咗奶.....不過只食瓜子, 而家終於轉到食合成糧: 主糧Pretty Bird 溝 Tropimix nuts & fruits.  而家D米田共算OK靚嘞.....好似粟子蛋糕1條條嗰D cream咁, 不過係綠色.....

我明日買磅~ 不過要慢慢訓練佢企上磅......

妳千其唔好話長氣呀~ 我好多謝妳比咁多心得我架! 仲有, 妳隻紅金真係引死人.......BII嗰隻紅金BB我都考慮過.....不過太貴, 同埋新手, 最終唔敢養.....

THANKS AGAIN!
回復

Dennis 發表於 2010-6-28 02:16:34 |顯示全部樓層
我又呃多貼.

見樓主第一張相.

近籠頂之企棍. 隻雀企左後. 尾頂籠邊.

佢地成日要伸懶腰的...即伸翼同伸後 ...
肥仔文 發表於 2010-6-27 22:47

Thanks 文哥!

第一張相係一買返歸時影...... 我第2日已經買咗碌磨抓棍比佢, 唉.....好貴呀

個雀籠我用個儲物箱做底, 我都唔敢直接放地下, 怕dirty同怕人行嚇親佢......

多謝你嘅心得呀!  其實我係新手, 仲有好多野問.....例如沖涼問題, 食物份量.........所以好需要咁多位高手胡提灌頂呀~
回復

GMT+8 發表於 2010-6-28 02:30:37 |顯示全部樓層
嘩畀紅椒佢食, 會唔會辣到佢E嘩鬼叫?add4icon
回復

肥仔文 發表於 2010-6-28 10:19:18 |顯示全部樓層
Thanks 文哥!

第一張相係一買返歸時影...... 我第2日已經買咗碌磨抓棍比佢, 唉.....好貴呀

咁你係咪用石屎磨爪棍.

百幾二百蚊枝差不多.

但要留意. 最好揀頂部平滑的磨爪棍. 因為有部份款式會磨損佢地腳皮.
一損左. 如環境唔清潔.有機腳入菌..可以好長手尾.

長遠計. 電鍍籠唔可以長用. 因為咬下咬下.表層損壞. 雀咬下咬下有機中金屬毒.

唉. 每年見有d新手一心歡喜買雀..無好好準備. 雀有死傷..實在於心不忍.
回復

kittyxbeanscat 發表於 2010-6-28 13:56:34 |顯示全部樓層
我琴日係雀仔街都諗住買對情人鸚鵡玩.....
不過屋企有 2 個貓仔對佢地不利...
回復

Dennis 發表於 2010-6-30 02:47:05 |顯示全部樓層
嘩畀紅椒佢食, 會唔會辣到佢E嘩鬼叫?
GMT+8 發表於 2010-6-28 02:30

唔怕.....鸚鵡冇辣嘅味蕾
回復

Dennis 發表於 2010-6-30 02:49:29 |顯示全部樓層
咁你係咪用石屎磨爪棍.

百幾二百蚊枝差不多.

但要留意. 最好揀頂部平滑的磨爪棍. 因為有部份款式會磨損 ...
肥仔文 發表於 2010-6-28 10:19

文哥, 感激提點!

睇過你個Blog....(仲未睇哂), 發覺好多學, 多謝你無私分享!
回復

Dennis 發表於 2010-6-30 02:52:20 |顯示全部樓層
我琴日係雀仔街都諗住買對情人鸚鵡玩.....
不過屋企有 2 個貓仔對佢地不利... ...
kittyxbeanscat 發表於 2010-6-28 13:56

KittyxBeanscat, 養之前, 一定要諗清楚呀~
回復

肥仔文 發表於 2010-6-30 11:22:18 |顯示全部樓層
文哥, 感激提點!

睇過你個Blog....(仲未睇哂), 發覺好多學, 多謝你無私分享! ...
Dennis 發表於 2010-6-30 02:49

鄙人都係初學者. 其實. 永遠保持初學者心態都唔錯. 覺得自己老手. 便會成日諗埋一邊.唔肯接受新野.哈..又亂講野了.

香港都有雀網. 說實話.如接觸. 便要小心. 要保持獨立思考. 邊d係大是大非..可能要留意.
現我絕少去香港雀網.

台灣的雀網. 人較熱血. 對雀的認知較香港的高一線. 但有部份人對雀的愛護程度未必及港人.
如佢地d籠, 用具. 港人肯花錢得多.

我都係個句..養雀就養雀. 唔係為人事野養雀..哈.
回復

吉祥 發表於 2010-6-30 12:10:43 |顯示全部樓層
Dennis,

文哥係資深雀友,跟佢學野得益良多.
如果磨爪棍係石屎做果隻,咁你可以用把銼將面向上既一邊磨平滑D,咁隻雀就會企得舒服好多啦.
回復