灰鸚鵡Koma成長記 (P.10 #188 - Apple好好味)

作者: Dennis 發表于 2010-5-27 11:13:12
27705 187

考慮咗多年養鸚鵡, 星期日終於落實買, 嚮雀仔街買咗隻4個半月大嘅灰鸚仔, Koma~
一返到黎唔肯食合成糧, 淨係食瓜子, 食哂仲要比signal我, 叫我添比佢, 真係難教~

評分

查看全部評分

claudiatang 發表於 2010-5-27 11:30:11 |顯示全部樓層
祝鸚鵡仔(女?)健康成長...
叫啥名字呀?
回復

比得大帝 發表於 2010-5-27 12:15:15 |顯示全部樓層
好靚仔(or女)喎
回復

squarehead 發表於 2010-5-27 14:05:11 |顯示全部樓層
Koma眼仔碌碌, 可愛可愛, 仲使唔使餵奶呀?
回復

corina 發表於 2010-5-27 14:25:46 |顯示全部樓層
b b 要教,唔係以後佢做咗你主人呀,~
回復

比得大帝 發表於 2010-5-27 14:27:11 |顯示全部樓層
貴唔貴呀
是不是比青色的貴呀
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 16:40:53 |顯示全部樓層
祝鸚鵡仔(女?)健康成長...
叫啥名字呀?
claudiatang 發表於 2010-5-27 11:30

Thanks Claudiatang!
鸚鵡仔黎架~ 個名叫Koma, 取自家駒英文名~
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 16:41:29 |顯示全部樓層
好靚仔(or女)喎
比得大帝 發表於 2010-5-27 12:15

Thanks Peter! 仔黎架~
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 16:43:34 |顯示全部樓層
Koma眼仔碌碌, 可愛可愛, 仲使唔使餵奶呀?
squarehead 發表於 2010-5-27 14:05

方頭兄, 佢介咗奶, 不過佢一見到人就唔係點食合成糧, 成日駁人比瓜子佢食........好煩~
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 16:45:41 |顯示全部樓層
b b 要教,唔係以後佢做咗你主人呀,~
corina 發表於 2010-5-27 14:25

係呀Corina, 我唔會遷就佢架! 而家要佢學識聽"No"~
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 16:48:56 |顯示全部樓層
貴唔貴呀
是不是比青色的貴呀
比得大帝 發表於 2010-5-27 14:27

幾千蚊啦~ 比起其他同size, 佢算平嘞, 呢款灰鸚貪佢講野叻, 可惜顏色唔吸引.....
青色有D都識講野, 又靚, 而且仲識做好多動作, 好多都要過萬架~
回復

比得大帝 發表於 2010-5-27 16:59:55 |顯示全部樓層
幾千蚊啦~ 比起其他同size, 佢算平嘞, 呢款灰鸚貪佢講野叻, 可惜顏色唔吸引.....
青色有D都識講野, 又靚, ...
Dennis 發表於 2010-5-27 16:48

我覺佢顏色好靚呀, 我話灰色的比青色的靚

幾千銀, 嘩, 真係要好好養佢呀

考慮咗幾個月才買, 唔, 證明你有停一停, 諗一諗, 很好
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 17:08:25 |顯示全部樓層
我覺佢顏色好靚呀, 我話灰色的比青色的靚

幾千銀, 嘩, 真係要好好養佢呀

考慮咗幾個月才買, 唔, 證明你 ...
比得大帝 發表於 2010-5-27 16:59

Peter, 唔係幾個月咁少呀........係幾年呀
幾千銀.....嚮鸚鵡鋪算低消費 ......不過我娘親聽到都話好貴......
回復

八王爺 發表於 2010-5-27 17:20:53 |顯示全部樓層
灰鸚鵡出名講嘢好叻 好叻,不过,你要多啲时間陪佢。
或者 無人時,錄音 播番俾佢自己係屋企聽。

翡翠色的我以前有一只,講嘢麻麻地,唔好信啲賣雀嘅,綠色講嘢差好多。
但係動作真係好伶俐,我果隻就係自己整甩咗個鎖鏈飛走咗!早知同佢剪咗对翼!
回復

amyfung 發表於 2010-5-27 17:34:31 |顯示全部樓層
是否已戒奶, 懂得自己吃食物 ?
一般吃生果糧為主糧, 再配以蔬果. 另以堅果或瓜子等為零食,最為健康.
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 18:37:15 |顯示全部樓層
灰鸚鵡出名講嘢好叻 好叻,不过,你要多啲时間陪佢。
或者 無人時,錄音 播番俾佢自己係屋企聽。

翡翠色的 ...
八王爺 發表於 2010-5-27 17:20

係呀八王爺, 呢隻品種性格比較內歛, 所以如果少陪佢, 可能容易仰屈....
所以我等佢習慣屋企一星期後, 會比D小玩具佢玩, 再遲D等佢半歲先教佢上手.....
而家我嚮屋企做某D動作都會講吓, 例如電話嚮, 我會講聽電話.....等佢潛移默化.....
回復

Dennis 發表於 2010-5-27 18:48:24 |顯示全部樓層
是否已戒奶, 懂得自己吃食物 ?
一般吃生果糧為主糧, 再配以蔬果. 另以堅果或瓜子等為零食,最為健康. ...
amyfung 發表於 2010-5-27 17:34

Amy, 多謝妳提供資料~
佢戒咗奶嘞, 識得簡飲擇食, 食瓜子多過食合成糧.....所以我而家用6:4比例泥合比佢食, 希望佢以合成糧為主食, 瓜子會當獎厲比佢食
至於生果蔬菜我都會等佢過半歲之後, 再比佢食......
回復

比得大帝 發表於 2010-5-27 23:07:36 |顯示全部樓層
咁你最少每個月update一次Koma仔個靚樣上嚟俾大家睇吓嘞
回復

Dennis 發表於 2010-5-28 00:12:58 |顯示全部樓層
咁你最少每個月update一次Koma仔個靚樣上嚟俾大家睇吓嘞
比得大帝 發表於 2010-5-27 23:07

係嘅~ 當佢有咩新動態, 我都會報告一吓(當然要視乎大家嘅反應啦 )
而家好擔心佢嘅健康, 始終我都係個新手.........最緊要係佢要過到第一歲, 之後就會易養D嘞~
回復

比得大帝 發表於 2010-5-28 21:54:06 |顯示全部樓層
係嘅~ 當佢有咩新動態, 我都會報告一吓(當然要視乎大家嘅反應啦 )
而家好擔心佢嘅健康, 始終我都係個新手.........最緊要係佢要過到第一歲, 之後就會易養D嘞~Dennis 發表於 2010-5-28 00:12

哩度好多高手, 有問題就上嚟討研究吓啦
回復