返回列表 發新帖

幾棵球蘭開花喇~~ (25/9更新)

作者: lapcheung9x3 发表于 2010-5-24 14:42:05
7796 51
cherrysm 發表於 2010-8-10 22:30:47 |顯示全部樓層
咁多花咪要好多時間淋水囉?
lapcheung9x3 發表於 2010-8-10 22:47:09 |顯示全部樓層
回復 39# wong

我和他買過6次了~~ 你幾時問佢?~
lapcheung9x3 發表於 2010-8-10 22:49:35 |顯示全部樓層
回復 41# cherrysm

我每日最少一個鐘對住d花ga~~~ 可以減壓, haha~
wong 發表於 2010-8-10 22:57:50 |顯示全部樓層
回復  wong

我和他買過6次了~~ 你幾時問佢?~
lapcheung9x3 發表於 2010-8-10 22:47

好耐喇.....差唔多兩年前.....

我遲D都同佢買D先......
lapcheung9x3 發表於 2010-8-11 01:01:38 |顯示全部樓層
回復 44# wong
可以ga, 佢有d有現貨......
lapcheung9x3 發表於 2010-8-11 01:11:59 |顯示全部樓層
回復 40# carlyyau

我個花園好細, d球蘭大晒都唔知點算~~ 地下又冇咁通風, 我要24小時都開風扇吹d球蘭......你好鐘意球蘭wo, Hoya lasiantha clone A & Hoya praetorii 咁貴都捨得買, 我都有呢兩棵, 但係我係喺泰國買cuttings 咋~~

carlyyau 發表於 2010-8-11 13:01:55 |顯示全部樓層
我個天台好曬嫁,天熱的時候吊住嗰啲花要放落嚟,如果唔係就燶晒.所以我毎天都好忙,好似個傻婆.搬上搬落.我超鍾意毬蘭,因為地方有限,所以收集啲特別個品種.你有好多品種我都冇,我會慢慢收集的.上個月去泰國見唔到好的毬蘭品種,衹買咗一棵皇后(麓角蕨).好扺...好扺...HKD25蚊.呢啲就係你買返嚟啲cuttings?有5種喎!你就好啦,我去泰國曼谷都唔知係邊到買毬蘭,我行鐵皮屋(跳蚤市場)咪就係買咗皇后囉.下次去泰國前先請教吓你.
wilson 發表於 2010-8-11 17:02:26 |顯示全部樓層
大家的毬蘭好靚add6icon
lapcheung9x3 發表於 2010-8-11 20:30:07 |顯示全部樓層
回復 47# carlyyau

日日都要搬? 點解唔整d遮光網ar? 係呀, Hoya lasiantha clone A 同 Hoya praetorii.一定一定要遮蔭, 完全唔晒得......上年, 自從朋友比左棵Hoya australis我之後就中晒毒, 越儲越多.......我d cuttings上網order 架...... 雖然d葉黃晒, 死下死下咁, 但而家全部都安好~
我都好想去泰國睇下d花場, 不過, 我冇得去旅行, 因為養得太多狗喇.....
carlyyau 發表於 2010-8-12 11:09:55 |顯示全部樓層
回復 49# lapcheung9x3

夏天差唔多日日搬.氣溫超過33度,就要走鬼.阴天和冬天唔使.遮蔭网不太美觀.
多謝你話我知H'lasiantha clone A & H'praetorii唔晒得,我會小心照顧.
wong 發表於 2010-8-12 21:08:59 |顯示全部樓層
回復  lapcheung9x3

夏天差唔多日日搬.氣溫超過33度,就要走鬼.阴天和冬天唔使.遮蔭网不太美觀.
多謝你話 ...
carlyyau 發表於 2010-8-12 11:09

咁搬法一定唔會生得好.....又辛苦.....
carlyyau 發表於 2010-8-13 01:33:44 |顯示全部樓層
回復 51# wong

哦^^