白矮瓜

作者: peter1953 發表于 2008-1-2 20:42:23
6209 8
白矮瓜是落重料種植,所以吃不完東西或廚餘,都是堆在牠腳下等牠吸收, 看來現在算是肥肥白白,這幾隻都比在街市可以買到的更肥壯呢!
Aapril 發表於 2008-1-2 21:07:15 |顯示全部樓層
我2個月前在元朗買左d白矮瓜的種子, 但試過好多次都發唔到芽, 唔知系d種子唔新鮮, 定系矮瓜本身發芽都系好難ga 呢?
我想問, 你的矮瓜發芽容易嗎?
回復

peter1953 發表於 2008-1-4 05:34:04 |顯示全部樓層
原帖由 Aapril 於 2008-1-2 21:07 發表
我2個月前在元朗買左d白矮瓜的種子, 但試過好多次都發唔到芽, 唔知系d種子唔新鮮, 定系矮瓜本身發芽都系好難ga 呢?
我想問, 你的矮瓜發芽容易嗎?

如果係買俾菜農那類古舊種子舖(買種子以両計),就有定百分百發芽,因為買唔發芽種子會俾人鬧,尤其元朗,有D舖係第二代經營,(例如陳平記同黃三興)。
咁最後只有一個原因,係環景同時間有問題, 我都係大量播種在地上,所以一定有D發芽!
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-4 19:27:47 |顯示全部樓層

支持堆肥

原來系同志 (堆肥同志)
自己食落肚, 一定要堆肥, 亦為下一代做翻D野
為環境打氣
回復

supermama 發表於 2008-1-6 00:26:09 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-1-2 20:42 發表
白矮瓜是落重料種植,所以吃不完東西或廚餘,都是堆在牠腳下等牠吸收, 看來現在算是肥肥白白,這幾隻都比在街市可以買到的更肥壯呢!

你是否用所有吃不完東西做堆肥?我而家都開始自己做堆肥,每次將廚餘曬乾後,放入泥土裏(而家淨係菜的廚餘)。上次聽完gtrnismo 講用其他廚餘會"野"好多蛇蟲同臭,所以我怕怕。因我有隻狗係花園,我怕佢會去掘番d廚餘出來。
回復

peter1953 發表於 2008-1-6 20:23:51 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-1-6 00:26 發表

你是否用所有吃不完東西做堆肥?我而家都開始自己做堆肥,每次將廚餘曬乾後,放入泥土裏(而家淨係菜的廚餘)。上次聽完gtrnismo 講用其他廚餘會"野"好多蛇蟲同臭,所以我怕怕。因我有隻狗係花園,我怕佢會去掘番d廚餘出 ...

所有可以完全腐化的非化學物質都可以做堆肥,但其實是用不了這麼多的,不過埋得深點就狗也不能掘出來了,而且也沒有可能有蛇蟲同臭總覺得埋在泥土下有很多堆肥的地方, 種植都好像容易點?
鄉下人做堆肥最簡單,深埋就可以了,不過要等很久才能使用,時間不長而用來當肥料是有可能過濃的?時間久了就會被微生物分解後就可以直接吸收而不會燒傷植物。
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-7 22:24:12 |顯示全部樓層

可能我住既地方無條件埋太深

原帖由 peter1953 於 2008-1-6 20:23 發表

所有可以完全腐化的非化學物質都可以做堆肥,但其實是用不了這麼多的,不過埋得深點就狗也不能掘出來了,而且也沒有可能有蛇蟲同臭總覺得埋在泥土下有很多堆肥的地方, 種植都好像容易點?
鄉下人做堆肥最簡單,深埋 ...

所以真系好臭架可以
重可以好多白色超肥既蒼蠅baby, 見倒米話吾驚
試過有過百隻鳥系我balcony 開會討論同開餐, 得意但見倒佢地既lunch真系面青青
回復

peter1953 發表於 2008-1-8 08:58:38 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-1-7 22:24 發表

所以真系好臭架可以
重可以好多白色超肥既蒼蠅baby, 見倒米話吾驚
試過有過百隻鳥系我balcony 開會討論同開餐, 得意但見倒佢地既lunch真系面青青

掘個深坑好好既體力勞動, 掘個先知耕田係幾辛苦喎!
不過跟著沖過涼又非常舒服!
回復

carlo 發表於 2008-1-11 03:37:57 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-1-2 20:42 發表

好野呵 !
回復