是否通風就會開花

作者: pongpong71 發表于 2007-7-2 01:16:45
3067 6
我的av 在我家長不出花而且生長好慢,我指夏天,但在人地家,佢種出露臺,但冇陽光直射,但至今仲在開花,而且是我俾佢時已謝了的花,點解咁?????
David 發表於 2007-7-2 01:28:14 |顯示全部樓層
Hmm... funny, would you mind post a photo of the AV so that we can see its condition?  Usually AV need longer sun shine hours in order to produce flowers
回復

cross 發表於 2007-7-2 13:37:57 |顯示全部樓層
可能係有其他因素..
av對陽光需求我認為就不太高
你出街可以睇到有d店鋪都有幾盆嫁..
人地淨係室內燈光
都可以開到...
回復

pongpong71 發表於 2007-7-2 23:36:32 |顯示全部樓層
我係七盆全冇花的,俾你睇都係咁
回復

PACO 發表於 2007-7-3 05:04:36 |顯示全部樓層
唔開花有很多原因,例如:花盆太大,花泥太實,唔夠花肥,花泥太酸,唔夠光,太多老葉,空氣唔流通等等................
回復

pongpong71 發表於 2007-7-4 00:13:34 |顯示全部樓層
花盆太大會唔開花架,我真係唔知會咁,有人同我講大盆可種大的咋!
回復

tata 發表於 2007-7-4 00:22:33 |顯示全部樓層
原帖由 pongpong71 於 2007-7-4 00:13 發表
花盆太大會唔開花架,我真係唔知會咁,有人同我講大盆可種大的咋!

因為av通常生滿成個盆根就容易開花, 個盆如果太大都驚佢會容易爛根, 但都見個盆大有花開, 但就要等耐好多
回復