新手茶籽粉and 花生麩一問

作者: vege 发表于 2010-5-9 01:10:34
5758 7
hi, 大家好.
因為之前試過放有機粒肥後d植物死死下, 整出黎睇下先知d根有成堆白色蟲.
要用冇機農藥d救得返.

所以而家試左幾個methods. (追肥只用液肥)
1. 有一部份只用液肥
2. 有一部份用骨粉做基粉加茶籽粉
3. 有一部份用骨粉加花生麩做基肥加茶籽粉. 今日整的, 而家個心好驚... 諗起上次成堆白色蟲, 加一大堆黑色跳跳飛行物體..(苦煉油唔得, 最後冇計用冇機農藥, d蟲即死). 而家好擔心d花生麩發酵又野一堆蟲, 因為唔記得邊寫低邊盆有落...

唔知大家有冇用茶籽粉, 我落花生麩之前就係驚佢出虫,老闆話茶籽粉是有機殺虫. 所以就試下擺埋落去.
唔知有冇效?

唔知大家有冇用冇用過茶籽粉? 情況如何?
其實花生麩又應該點樣處理先唔驚出晒成埋白色蟲? (真係好恐佈....)

感謝~
ernestng 發表於 2011-11-7 11:06:40 |顯示全部樓層

新手茶籽粉and 花生麩一問

茶籽粉我只有用來沖涼同洗碗, 沒有試過用來殺虫
我家有一盆有小虫, 等我今晚試試再REPORT 你
Ahjoechan 發表於 2017-6-27 18:01:36 |顯示全部樓層
Vege, how's your research result ? I want to know does No.3 works ?
mk2325 發表於 2017-6-27 19:28:04 |顯示全部樓層
茶籽粉殺蟲能力有限,最多都係驅趕,而且僅限於泥土活動蟲,例如線蟲。
白色蟲多數是烏蠅的蛆,可試放些柑或檸檬皮以阻止烏蠅產卵。
你的植物如果有花開,要加鉀肥,另外花生麩骨粉可放入一個有蓋的膠樽漚,
但每日要鬆一鬆蓋泄氣,否則爆炸都有份,不會有蟲的。
bbbabies 發表於 2017-6-27 23:43:45 |顯示全部樓層
順便一提,花生麩如作基肥用,則最好能在施用後至少 3-5 天才下種或移種。花生麩因為施於泥土後,會有搶氮和發熱的現象,如太接近植物則易燒傷,故亦應避免在幼苗期使用。
sblam 發表於 2017-6-28 10:11:49 |顯示全部樓層

我試過茶籽粉灑泥面來駒趕蝸牛和蛞蝓,連蚯蚓都殺埋仲有惹來小飛飛,都唔用茶籽粉了。

花生麩用作基肥會好些,埋落較深的泥土會少D蒼蠅產卵(白色虫虫都會有)。另外,我會浸花生麩水用作追肥,不過會有臭味, 浸得越耐越好,臭味無咁大。

如果想有機殺泥土內的蟲蟲的話,可以買苦柚粒,撈埋花生麩和骨粉一起作基肥。
ic3b34r 發表於 2017-6-28 10:36:58 |顯示全部樓層

你個D係根粉介殼蟲,呢D好X煩(白熊講粗口),你曼好盡早清理佢,免佢一陣搞曬你其他盆栽(傳染性強,佢地四周爬)
你最好而家全盆泥唔好要,成盆拿去浸肥皂水(約半小時,期間把所有泥盡量洗走),之後拿去再浸清水(期間最好有燈比佢)

最後再浸5分鐘肥皂水(無泥個陣),之後換新泥重新種過
ic3b34r 發表於 2017-6-28 10:40:14 |顯示全部樓層
白熊而家用Searles 5合1有機肥做基肥,但講真,佢既味都幾大下,但是用來做基肥就唔多覺(因比泥壓住)
勝在有機,而且佢有點似黑灰土

https://www.searlesgardening.com ... -organic-plant-food