請問有哪幾種水種花卉?

作者: que7788 发表于 2010-5-6 12:28:15
4848 11
以我所知, 大部分水種植物都只係葉。我想在office種水種花卉,請各位介紹!介紹!
另外,亦想弄清楚是否一般水種花卉一開花後, 就會很快凋謝, 無法再開花, 通常怎樣處置該植物呢? 要丟棄它嗎? 我覺得很殘忍啊~
謝謝各位。
emilyemilyjj 發表於 2010-10-23 01:09:35 |顯示全部樓層
紅掌, 白掌, 粉掌, 水藍星, 紫羅蘭.....
billy72875 發表於 2010-10-23 18:45:04 |顯示全部樓層
回復 2# emilyemilyjj
紫羅蘭?......
billy72875 發表於 2010-10-23 18:49:49 |顯示全部樓層
回復 1# que7788
乜好快謝咩?要睇埋咩種,水藍星都唔錯架,粗生。
如果即謝就叫插花啦~不過小心蚊蟲喎~
royma 發表於 2010-10-23 20:26:00 |顯示全部樓層
回復 4# billy72875

我想問一問萬年青,黃金葛等植物,是不是沒有花開?
fnv234 發表於 2010-10-23 21:40:17 |顯示全部樓層
回復  billy72875

我想問一問萬年青,黃金葛等植物,是不是沒有花開?
royma 發表於 2010-10-23 20:26

萬年青有
不過黃金葛好似冇(喺香港)
billy72875 發表於 2010-10-23 22:50:34 |顯示全部樓層
但黃金葛D花...唔靚
emilyemilyjj 發表於 2011-2-13 13:18:59 |顯示全部樓層
回復 billy72875 的帖子

紫羅蘭真的有人用水種, 有花開, 我上網見過~
樓主最後種咩ar?
我盤紅掌到依家都o係只生葉, 無花開@@
xyzboby 發表於 2011-4-26 11:20:39 |顯示全部樓層
回復 emilyemilyjj 的帖子

是的, AV(非洲紫羅蘭) 是可以用水種的, 我便弄了2盆, 其中1盆開了很大的花花.
emilyemilyjj 發表於 2011-4-26 23:55:47 |顯示全部樓層
xyzboby 發表於 2011-4-26 11:20
回復 emilyemilyjj 的帖子

是的, AV(非洲紫羅蘭) 是可以用水種的, 我便弄了2盆, 其中1盆開了很大的花花. ...

真的嗎?什麼品種?
upload張照片跟大家分享一下吧~
xyzboby 發表於 2011-4-30 23:12:42 |顯示全部樓層
等我回公司拍個照再POST吧, 其中開花花的是一盆無名BUN FUN AV, 因為較平, 所以用來做水種的實驗~
蘭花 發表於 2011-5-22 02:06:59 |顯示全部樓層
珠寶蘭, 四季蘭 都可以水種至開花的