請問佢係咪福祿桐

關閉 [複製鏈接]
作者: 花心 发表于 2007-12-30 15:39:28
4277 11
我買返來個棵(福祿桐)已經死了,這是從牠樹下帶出來的樹苗之前只有3cm現在已有25cm高,過我睇極佢都唔似之前棵(福祿桐),因為佢有的一條條長出來有睇唔到嘅花重結果添不過好細约1mm,的果跌番落盆到重生苗,咁佢係咪(福祿桐)呢?
orchids 發表於 2007-12-30 16:46:01 |顯示全部樓層
我唔知有冇攪錯,褔祿桐即是日本參樹,葉片是複葉小葉是裂葉.你照片中的植物是單葉,應該不是褔祿桐,這種植物的模樣似野生植物
sosxxx12 發表於 2007-12-31 11:45:40 |顯示全部樓層
草胡椒,生命強的野草,好易有一大堆!!!
花心 發表於 2008-1-6 00:14:15 |顯示全部樓層
今曰有新發現!見到棵樹有新葉出(的葉同之前棵福祿桐係一模一樣似一個兜形 ),聽人講福祿桐因為的葉似個兜所以可以聚才,我有好多樹苗同種子咁咪可以好發囉!
fnv234 發表於 2008-1-6 01:33:50 |顯示全部樓層
肯定唔係福祿桐,因為福祿桐係木本植物,而呢種係草本,呢種應該係雜草
sosxxx12 發表於 2008-1-6 15:37:23 |顯示全部樓層
肯定唔係福祿桐!!! 生命強的草胡椒,好易有一大堆!!!
阿晴 發表於 2008-1-6 18:12:54 |顯示全部樓層
只係一種周圍都有的雜草而且........
花心 發表於 2008-1-7 16:43:51 |顯示全部樓層
咁大反應,請問各位可以揾一張福祿桐嘅相比我䏲睇嗎?原先棵福祿桐我是從學校校長介紹認識的然後再從花店代買,買回來的福祿桐是和學校的一樣,但不久發現棵樹是冇根的(授騙了)才在樹下取苗,現在出的新葉真的同之前棵樹一樣,如各位所言是雜草點解佢又會有這兜形的葉子長出呢?難道校長都被騙了
lammanfung 發表於 2008-1-7 17:00:50 |顯示全部樓層
原帖由 花心 於 2008-1-7 16:43 發表
咁大反應,請問各位可以揾一張福祿桐嘅相比我䏲睇嗎?原先棵福祿桐我是從學校校長介紹認識的然後再從花店代買,買回來的福祿桐是和學校的一樣,但不久發現棵樹是冇根的(授騙了)才在樹下取苗,現在出的新葉真的同之前棵 ...

就是這樣‥‥
八王爺 發表於 2008-1-7 17:13:19 |顯示全部樓層
哎 ... ... 奸商。 真叫人心寒。

更可怕的是,指鹿为馬,受害人仍深信不疑!
orchids 發表於 2008-1-7 19:03:15 |顯示全部樓層
我知道有一種植物有深綠色圓形葉,葉起兜形,筆直木質枝桿,叫做圓葉假沙尼(嗰名我係聽人口講的,所以唔知個字有冇打錯),而福祿桐我聽人講又叫做裂葉假沙尼.所以賣花的人用圓葉假沙尼當福祿桐來欺騙你.
但你照片中的植物,就兩樣都不是.只是野草.
花心 發表於 2008-1-7 23:54:50 |顯示全部樓層
真係出入大,過算數啦!唔種都種左咁多時間同心機咪當綠化家居 ,佢地的葉以個兜咁好得意㗎 ,多謝lammanfung你張相及各位解答 Thx!