請教貓蟲咁做啱唔啱

作者: chuyat10 发表于 2019-6-17 13:07:11
7278 82
小雷子 發表於 2019-6-17 19:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-6-17 18:47
十郎,扦插易D呀。

你講得冇錯!第一次種,由蟲開始,好有樂趣!
之後想快,插枝條!
chuyat10 發表於 2019-6-17 19:27:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-17 18:46
十郎兄,排完可以再排(如有時間),這盆貓蟲比上一盆肥美。肥蟲易開花,你明的。 ...

都俾雷大批評口是心非,唔玩唔玩又來玩,才子仲話唔要即係要少D,要就不得了啦,再排驚佢地又來插我啊!
yunge0 發表於 2019-6-17 19:41:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-17 13:25
浸一兩日水之後,用手摸佢仲係結實,就埋入泥

閣下講解得很清楚,好好呀! 多謝!
Ming36 發表於 2019-6-17 19:57:22 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-6-17 18:46
十郎兄,排完可以再排(如有時間),這盆貓蟲比上一盆肥美。肥蟲易開花,你明的。 ...

雙魚大大,你嘅蟲蟲真係好肥美,我都流晒口水,可惜冇地方了
Ming36 發表於 2019-6-17 20:02:12 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-6-17 19:41
閣下講解得很清楚,好好呀! 多謝!

我都係分享小小的栽種經驗,仲有好多嘢要學呀!
苦苣苔屬由貓花種起,容易好多,而家初種AV, 迷岩等,真係樂趣無窮
小雷子 發表於 2019-6-17 20:09:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-17 20:02
苦苣苔屬由貓花種起,容易好多,而家初種AV, 迷岩等,真 ...

哈哈哈!諗住淨係種蘭花,邊有可能做到咁專一啫!買多兩個層架啦!
chuyat10 發表於 2019-6-17 20:13:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-17 20:02
苦苣苔屬由貓花種起,容易好多,而家初種AV, 迷岩等,真 ...

裡度真係好溫馨,有乜問題好多人幫,新手好快成高手。
小雷子 發表於 2019-6-17 20:19:36 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-6-17 20:13
裡度真係好溫馨,有乜問題好多人幫,新手好快成高手。 ...

曾經新手的我,都覺得呢度最有愛心!所以都希望呢度可以繼續生存下去!
Ming36 發表於 2019-6-17 20:22:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-17 20:09
哈哈哈!諗住淨係種蘭花,邊有可能做到咁專一啫!買多兩個層架啦!<span class="emoji emoji1f60e"></span> ...

我仲有好多觀葉植物、百合科植物等等,近來大愛是喜蔭。花心到不得了
Ming36 發表於 2019-6-17 20:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-17 20:19
曾經新手的我,都覺得呢度最有愛心!所以都希望呢度可以繼續生存下去!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

妳係依度嘅台柱之一,又搞畫畫比賽、種植比賽.......一定要努力啊!我哋會多多支持的

另人沉輪苦海  發表於 2019-6-17 21:54
完全同意。  發表於 2019-6-17 20:46
小雷子 發表於 2019-6-17 20:35:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-17 20:24
妳係依度嘅台柱之一,又搞畫畫比賽、種植比賽.......一定要努力啊!我哋會多多支持的
...

最近我諗緊另一構想……園藝館有冇可能,開到實體店呢?
yunge0 發表於 2019-6-17 20:51:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-17 20:35
最近我諗緊另一構想……園藝館有冇可能,開到實體店呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>

賣花嗎? 商業化大量生產小苗?
小雷子 發表於 2019-6-17 20:54:52 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-6-17 20:51
賣花嗎? 商業化大量生產小苗?

賣花,寄賣,免費分享區!寄養服務!
yunge0 發表於 2019-6-17 20:59:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-17 20:19
曾經新手的我,都覺得呢度最有愛心!所以都希望呢度可以繼續生存下去!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

我都有同感。大家都很熱心,絲毫不覺網絡冰冷。
種花孤芳自賞不太好,想起園藝館,推動力都大D。
yunge0 發表於 2019-6-17 21:01:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-17 20:54
賣花,寄賣,免費分享區!寄養服務!<span class="emoji emoji1f605"></span>

寄養? 我想起寵物酒店。
dick 發表於 2019-6-17 21:10:02 來自手機 |顯示全部樓層
樓主我copy 了網上別人的分享,可以參考

台灣洪嘉裕花友分享的方法:
很多花友還不知道如何種鱗莖。
一次解說三種我的經驗
1.花貓,將鱗莖平鋪在介質上,放到悶盒裡等長根再鋪上濕的介質,發芽後慢慢移出悶盒,放在適合的光線,花貓在夏天和秋天需光量很少,只要明亮就好,不管是直射或斜射陽光都不好。
小雷子 發表於 2019-6-17 21:12:04 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-6-17 21:01
寄養? 我想起寵物酒店。

哈哈!寄養服務……呢個係我嘅需要!
每次去旅行,都好記掛住啲花花,如紫羅蘭,或者小苗……!因為一出門,做晒準備工作,但所有窗閂曬,又唔可能開住個冷氣,有啲植物頂唔住,一定會C,尤其是夏天!如果有個地方,可以收留幾日,你話係咪幾好呢?
Ming36 發表於 2019-6-17 21:14:45 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-6-17 18:12
係一徒長真係要斬佢全家,先重種好煩

斬左個頭,用個頭種,對嗎?
yunge0 發表於 2019-6-17 21:26:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-17 21:12
哈哈!寄養服務……呢個係我嘅需要!
每次去旅行,都好記掛住啲花花,如紫羅蘭,或者小苗……!因為一出 ...

寄養服務的理念雖然好,不過植物搬來搬去,難免有損傷或適應問題,效果未必理想。
hkclive 發表於 2019-6-17 21:45:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-17 21:14
斬左個頭,用個頭種,對嗎?

由邊到開始徒長就斬,頭就當新一棵花重種或比人