想問吓洋葵適合在炎夏生長嗎

關閉 [複製鏈接]
作者: yuwaiman 发表于 2007-12-30 00:38:43
1690 12
今日行過花墟見有好多洋葵賣, 但又驚佢過唔到個夏天, 所以唔咁買, 有冇高人指點一下呢
kakusan 發表於 2007-12-30 16:47:31 |顯示全部樓層
死梗 ,
洋葵怕熱的。小妹小小心得,種花真的要跟天氣,勉强都只會徒勞無功。試過夏天將至時,把些怕熱的植物放於東面、通風兼且無陽光直照的位置避暑,就無死到還話著。因此,我會多種木本植物,多數夏天不會熱死,而且不用年年換盆。
orchids 發表於 2007-12-30 17:21:45 |顯示全部樓層
我以前見我同事種响露天地方,只靠旁邊植物遮蔭,佢種咗好多年都冇死,但不知是否因在假期冇水飲而葉片疏落.
yuwaiman 發表於 2007-12-30 17:37:15 |顯示全部樓層
多謝您們的分享, 咁我唔買了, 費事做催花刹手
kakusan, 可否分享吓有d物嘢木本啱天台呢d咁曬嘅地方種

vincentma 發表於 2007-12-30 19:46:38 |顯示全部樓層
我都想知啊!
呵呵笑 發表於 2007-12-30 21:47:54 |顯示全部樓層
洋葵都屬於多年生嘅,如果你屋企有大樹,都可以在夏天將佢放在樹蔭下度夏嘎,進入夏季時先將佢修剪,然後間中淋水,到佐秋天時洋葵自己會再標新葉出嚟,呢個時候可以換泥、落肥。
kakusan 發表於 2007-12-31 23:48:27 |顯示全部樓層
因我家前園是正西的,夏天的太陽真的教人吃不消。經過寒冬及炎夏,小妹有小小心得可分享。
首先要考慮天台日照的方向及時間,其次是否石屎地(因石屎好吸熱)。如果冇隔籬屋遮住,天台便是全天候曝哂,即使盆植物唔死但都唔會靚。如果是這樣,就要加遮光網。還有,用較大的盆種花是容易過用細盆的。加上用些儲水能力高的泥都有幫助。

小妹現有的木本植物  軟枝黄嬋、扶桑、野牡丹、九重葛、重辦扶桑、玫瑰、飄香滕 (這些植物都經歷了炎夏的考驗)

kakusan 發表於 2008-1-1 00:09:57 |顯示全部樓層
yuwaiman 發表於 2008-1-1 17:51:50 |顯示全部樓層
原帖由 kakusan 於 2008-1-1 00:09 發表

多謝您嘅分享啊, 我家天台是全日照的, 因旁邊冇高過我的大廈了
我朋友送了龍吐珠, 壇花, 苿莉,盧薈同一d不知名嘅品種俾我, 而我自己超鍾意玫瑰, 所以都種了很多,
另我想問雙軟枝黃嬋在花墟邊到有得賣, 隻花開出嚟好靚啊

vincentma 發表於 2008-1-1 20:07:30 |顯示全部樓層
原帖由 kakusan 於 2008-1-1 00:09 發表

多謝分享。我家亦有天台及種有黃蟬,因為半邊天台有棚遮住,夏天有半天日照、冬天只有兩、三個鐘頭,每次開花只有兩三朵,現在冬天要不要修剪呢?
kakusan 發表於 2008-1-3 11:09:21 |顯示全部樓層
夏天時花虛會有.其實,如你坐車時有留意公路兩旁或中間嘅花,你都會見到.
kakusan 發表於 2008-1-3 11:12:23 |顯示全部樓層
此花好日照的,現在不是生長期,可於春秋時修枝,令它多生枝條,自然會多的花
vincentma 發表於 2008-1-3 13:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 kakusan 於 2008-1-3 11:12 發表
此花好日照的,現在不是生長期,可於春秋時修枝,令它多生枝條,自然會多的花

Thanks a lot