為食天台

作者: Kayo 发表于 2010-4-23 12:40:12
20813 131
SSL200507 發表於 2010-10-18 20:05:25 |顯示全部樓層
I like the 蕃薯 in the glass, the root is so pure and beautiful.

Can I have the link for your pots (green, squar one for vegetable).  Please also advise the link for transportation company you are using and how much do they charge you.  I only can buy around 4 pots to plant at home or if you have spare ones to sell to me then I can save the transportation cost.  
zara123 發表於 2010-10-19 09:59:29 |顯示全部樓層
回復 113# Kayo

想問下你用水黎種辣椒,D水有無加什麼肥料落去?
maddrue 發表於 2010-10-19 10:36:46 |顯示全部樓層
kayo,
你好, 我都好有興趣去農科市塲, 可否給我地址及指示一吓呢?
Madd
soy 發表於 2010-10-19 13:40:44 |顯示全部樓層
回復 109# Kayo

謝謝回覆!
是否把布蓋上卡條,再把彈簧zip入卡住塊布?
好期待看看你盆芋頭喲
Kayo 發表於 2010-10-20 13:17:36 |顯示全部樓層

您好kinkitotoro
粟米要搵d老身少少先可以發到芽,街市買泥食果d一般都搞唔到的

您好debbym
照我指示既意思係咪我呢個帖第58樓我講既野 ?
我去過農科中心咁多次都冇睇到有分ABCD區
花卉超市 or 蘭亭,我都唔知係邊
農科入面有好多舖都有賣盤,泥,種子,價錢應該只係幾蚊上落
既然您都去左果度應該買左唔少野,唔需要一定去我買果間啦

您好SSL200507
呢個帖第58樓已經講左點去,應該有齊哂您需要既野,價錢間間都差唔遠
如果您想慳返運費,下次我買開野可以幫您帶埋過泥

您好zara123
營養液買左但係呢盤辣椒就冇加,只係加左麥飯石係水底,石仔有磷有鉀我都唔知算唔算加左肥料

麥飯石網上資料搜尋如下:

「麥飯石」為火山爆發之溶岩,經數千萬年形成之石化礦物,呈麥穗狀,古稱「麥飯石」學名為「角閃石」或「安山石」。近年來有人稱為「太陽石」而日本人稱為「神秘石」,美國人稱為「生命石」,主要成分為矽酸和氧化鋁,尚有鐵、鈣、錳、鎂、鉀、磷...等。

強力吸著力---可將水中含有的大腸菌、水銀、鎘等有害物質吸附,並可把水中石灰分解,據日本衛生中心測驗0.1PPM的水銀溶液中,放進10%的麥飯石,四小時後吸掉85%的水銀,又0.1PPM的鎘溶液中,摻入10%的麥飯石時,三小時後能吸掉43.2%,24小時後能吸掉61.4%的鎘,水銀和鎘同為重金屬,對人類有害,而且均為水質污染之元凶。

溶出礦物質---遇水隨即溶出人體不可或缺的鈣、鐵、矽酸、鎂、鋁等礦物質,使水「活性化」,變成所謂的「活水」。據日本衛生中心測驗,以蒸餾水一公升中投入公克的麥飯石可溶出鎂0.0397PPM、鐵2.2833PPM、鈣0.365PPM、錳0.0146PPM、鋁0.416PPM、矽酸0.5PPM。

脫臭作用---強力的吸附力,可分解討厭的臭味。

水質調整---一般水質大部份為酸性,麥飯石具有天然離子交換能力,可將酸性水質,調整為弱鹼水。

淨化作用---從其礦物成分和岩石結構上,具備了吸附氰化物、酸酯、汞、鎘、鉻等有害物質的素質,因為麥飯石中Mg、Ca、Na、K的氧化物在水裏少量溶解並離解或離子,在鋁矽酸鹽礦物(如鉀長石、斜長石、高嶺石等)的矽氧四面體構造端形成一種原子團結構。

我有缸金魚都放左麥飯石係水底,仲有將舊蕃薯剪哂D葉將佢潛左水已經成個星期,而家仲未死
日日都見佢有少少新根生出來,再過多幾日佢仲唔死就當佢生

如果要講CO2或水底基肥可以去呢條LINK慢慢睇
http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1

您好maddrue
可以參考第58樓

您好soy
就係咁簡單,唔用鐵卡條可以選擇用膠
盤芋頭D葉仲未開得好,放係廚房好似幾夾

評分

查看全部評分

debbym 發表於 2010-10-21 21:06:38 |顯示全部樓層
你好Kayo
我去農科中心只是想買你買的菜盤(大)和泥,
上次去我只是買左4包種子,共10.00人仔。
Kayo 發表於 2010-10-22 16:52:58 |顯示全部樓層
回復 126# debbym
您好debbym

請收PM

盤留意有腳架一套的,都幾別緻
我最後買盤果次講到流牙血係39 蚊一個
搵果個後生仔講價,老闆同老闆娘D價好硬,希望幫到您
debbym 發表於 2010-10-22 22:48:45 |顯示全部樓層
Kayo
Thank you very much
SSL200507 發表於 2010-10-24 12:46:17 |顯示全部樓層
回復 125# Kayo

Great, please let me know when you are going there.  Thank you very much.  
Kayo 發表於 2010-10-26 12:21:42 |顯示全部樓層
上去冇特定時間表
叫貨搭句口,唔洗客氣

室內盤栽都差唔多,最後呢盤喇

新住客

老住客比入侵者搞到游左上石仔分開玩

杜鵑花期,天氣冇咁曬係時候重組個天台,學人整個花頂都唔錯丫
ko123456abc 發表於 2010-10-26 16:17:20 |顯示全部樓層
好勁!!!欣賞!!!
mihana 發表於 2010-10-29 17:28:46 |顯示全部樓層
回復 85# Kayo

請問第三本書(唔洗淋花施肥)的書名係咩?
我是超級懶的人, 看了很興奮add6icon