oneonewe分享的碰碰香

作者: neko_yu 發表于 2010-4-7 21:41:44
13013 92
avery 發表於 2010-5-17 20:28:41 |顯示全部樓層

你阿 Sir 應該 ...

乙醇(結構簡式:CH3CH2OH)是醇類的一種,是酒的主要成份,所以又叫酒精,有些地方俗稱火酒。化學式也可寫為C2H5OH或 EtOH,Et代表乙基。乙醇是常用的燃料、溶劑和消毒劑,也用於製取其他化合物。工業酒精含有少量甲醇,醫用酒精是濃度為75%左右的乙醇。

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B9%99%E9%86%87

酒是人類飲用歷史最長的一種植物發酵酒精飲料,飲用酒是醇類(有機化合物其中一大類別)的其中一種,其最基本定義是指飲料中所含的主要成份是乙醇(酒精)

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%85%92
回復

oneonewe 發表於 2010-5-17 20:45:09 |顯示全部樓層
oneonewe,
可以分享一些給我嗎?
很想試種一下呢 ^^
asteroid612 發表於 2010-5-17 11:58

當然冇問題
你寄回郵俾我吧
回復

asteroid612 發表於 2010-5-17 22:05:36 |顯示全部樓層
當然有 ^_^
只要你想睇~

好有生氣呢真好 ^^
其實係自己盆紫羅蘭要分盆
但係無咩信心
見到你咁成功由幾片小葉變成而家咁
好似會多d希望咁
(^^" 雖然碰碰香同紫羅蘭完全唔同)
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 01:08:51 |顯示全部樓層
你阿 Sir 應該 ...  

乙醇(結構簡式:CH3CH2OH)是醇類的一種,是酒的主要成份,所以又叫酒精, ...
avery 發表於 2010-5-17 20:28

如果我冇記錯,樽消毒酒精好似寫係"isopropyl alcohol",聽日返公司求証下先
同埋冇理由用乙醇做消毒酒精,乙醇係以某種植物果實/種子(eg. 米,粟米,提子)發酵而產生,生產成本貴,而且係酒主要成份之一,用來做消毒酒精不合符經濟原則;甲醇以前用木頭蒸餾至現在可人工合成,異丙醇都好似可以人工合成(錯左唔準打頭),毒性比甲醇底,成本又平,所以用作消毒亦合經濟原則~
市面上有很多香薰產品亦用異丙醇作溶劑,呢樣我好肯定,因為我用緊~
回復

avery 發表於 2010-5-18 01:23:20 |顯示全部樓層
如果我冇記錯,樽消毒酒精好似寫係"isopropyl alcohol",聽日返公司求証下先
prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 01:08

70%異丙醇 Isopropyl Alcohol 屬無色透明可燃性液體。異丙醇能溶於水、醇、醚。可用於防凍劑、快乾油等,更可作樹膠、油墨.香精油等溶劑。 具消毒作用,常用於清潔皮膚及工作枱表面。

異丙醇 (Isopropyl Alcohol )的殺菌效能比乙醇(Ethyl Alcohol)稍高。其對人體的毒性亦相對較大。

中毒後有作嘔或嘔吐的徵狀。其致命的劑量大約為250毫升,但飲用20毫升已出現中毒徵兆。飲用時喉頭或口腔有灼熱的感覺,異丙醇能快速地從腸胃道吸收,藥物在腦內有抑制的作用,導致昏睡、動作猤受控制,嚴重時或會抑制呼吸系統;長期飲用亦可能影响肝功能。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 01:35:05 |顯示全部樓層
70%異丙醇 Isopropyl Alcohol 屬無色透明可燃性液體。異丙醇能溶於水、醇、醚。可用於防凍劑、快乾油等, ...

異丙醇 (Isopropyl Alcohol )的殺菌效能比乙醇(Ethyl Alcohol)稍高。其對人體的毒性亦相對較大。

中毒後有作嘔或嘔吐的徵狀。其致命的劑量大約為250毫升,但飲用20毫升已出現中毒徵兆。飲用時喉頭或口腔有灼熱的感覺,異丙醇能快速地從腸胃道吸收,藥物在腦內有抑制的作用,導致昏睡、動作猤受控制,嚴重時或會抑制呼吸系統;長期飲用亦可能影响肝功
avery 發表於 2010-5-18 01:23

作死咩,飲用??我未至於想咁早死
屋企一大三小仲要食我整d包餅架~
回復

avery 發表於 2010-5-18 01:42:52 |顯示全部樓層
作死咩,飲用??我未至於想咁早死
屋企一大三小仲要食我整d包餅架~
prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 01:35

回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 15:39:27 |顯示全部樓層
70%異丙醇 Isopropyl Alcohol 屬無色透明可燃性液體。異丙醇能溶於水、醇、醚。可用於防凍劑、快乾油等, ...
avery 發表於 2010-5-18 01:23

hehe,我冇老人痴呆呀,真係記得係異丙醇~
而且我既經濟成本論係對的
DSC00633 (Small).JPG
回復

oneonewe 發表於 2010-5-19 22:31:54 |顯示全部樓層
好有生氣呢真好 ^^
其實係自己盆紫羅蘭要分盆
但係無咩信心
見到你咁成功由幾片小葉變成而家咁
好似會多d ...
asteroid612 發表於 2010-5-17 22:05

今日收到你的回郵了
聽日寄俾你
回復

asteroid612 發表於 2010-5-25 21:40:00 |顯示全部樓層
今日收到你的回郵了
聽日寄俾你
oneonewe 發表於 2010-5-19 22:31

今日收到啦 ^^
thx
打開發現變左2支 @@"
回復

oneonewe 發表於 2010-5-25 21:57:05 |顯示全部樓層
今日收到啦 ^^
thx
打開發現變左2支 @@"
asteroid612 發表於 2010-5-25 21:40

斷o左
回復

asteroid612 發表於 2010-5-25 21:59:48 |顯示全部樓層
斷o左
oneonewe 發表於 2010-5-25 21:57

係丫
2支都分開盆
希望都健健康康
^^" 忍唔住都摸左幾下先放入泥度
回復

neko_yu 發表於 2010-5-28 23:52:07 |顯示全部樓層

oneone 大件事! 碰碰香盆度有d綠色物體!!
呢d係青苔定係發毛?!
點解會咁既?
我日日都有太陽晒  應該.. 大概.. 可能.. 唔會發毛掛??
回復

oneonewe 發表於 2010-5-28 23:55:08 |顯示全部樓層
oneone 大件事!!"
呢d係青苔定係發毛?!
neko_yu 發表於 2010-5-28 23:52

相?
回復

neko_yu 發表於 2010-5-29 00:01:23 |顯示全部樓層

我即刻同佢搵左盆
不過 我有幾棵細細既綠薄荷都係咁..
應該點做好?

會唔會係因為個盆透明?

回復

oneonewe 發表於 2010-5-29 00:23:44 |顯示全部樓層
我即刻同佢搵左盆
不過 我有幾棵細細既綠薄荷都係咁..
應該點做好?

會唔會係因為個盆透明?

...
neko_yu 發表於 2010-5-29 00:01

應該係青苔
換個不透明花盆就可以解決啦
你棵碰碰香種得好靚呀
回復

neko_yu 發表於 2010-5-29 00:25:57 |顯示全部樓層

o.. 好彩係青苔 幾驚係發毛 = =""
咁青苔會唔會對植物有咩壞影響?

thx 係影相既角度問題 先咁靚xD
影背面就會變得好奇怪 ~_~
回復

KOOKOO 發表於 2010-5-29 02:08:13 |顯示全部樓層
我棵死左囉, 種好耐都無事,側芽都有生長,  米好放心啦, 點知原來一直無生根.add8iconadd8icon
回復

neko_yu 發表於 2010-5-29 04:09:00 |顯示全部樓層

冇根 旦係有生側芽咁得意既 -0-?
回復

KOOKOO 發表於 2010-6-3 19:37:37 |顯示全部樓層
回復 59# neko_yu

係呀, 收到概時候好靚架, 已經有dd側芽, 咁我重好開心天, 因為岩岩開始學種盆栽, 見咁有生氣一定有希望, 點知可能係第一份分享到概禮物, 唔識打理, 我以為只有av泥至要溝其他野, 插碰碰香d泥只用泥灰土, 冇溝到野又同av一齊放埋同一地方, 兩三日淋一次水一心等巨大, 點知有日見到巨頭得得拿上手睇至知下面黑哂, 原來一直冇大過,add2icon 浪費11v的心機, 我都唔好意思提, 我識講你盆碰碰香唔正常, 唔識種自己果盆, 等我再種得一排有d經驗再問11v拿黎插.
回復