我最愛的B仔及最錫的妹妹 ~ B仔成長編

作者: bchai 发表于 2007-6-30 22:52:37
4713 30
Fonica 發表於 2007-7-4 14:43:15 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-7-2 23:22 發表
阿行、krista,

多謝你們的提點,你們所提及的我亦困惱過一陣子,由於我真的很愛他們,我真係好怕佢地會離開我,但是想了很久之後就得出一個結論,概然他們的生命最長也只有十數載,我又何必憂慮那麼多,只要他們一日在我身邊,我就 ...

bchai,生離死別,每個人都必會經過,問題是誰比誰先離去...不論是對人或是寵物也好,只要珍惜現在快樂的時光便是了,不要將無謂的想像掛在腦裡。今天的快樂,是將來美好的回憶,太多的憂慮,又怎會活得快樂呢?
bchai 發表於 2007-7-4 23:39:40 |顯示全部樓層
fonicaho,

Thanks!! 可能我個人有點悲觀啦! 凡是總愛向壞處想 , 但我會珍惜現在快樂的時光!!
bchai 發表於 2007-7-4 23:58:22 |顯示全部樓層
繼續扮

扮跳跳虎

扮跳跳虎

扮 Mickey Mouse

扮 Mickey Mouse
Fonica 發表於 2007-7-5 00:09:54 |顯示全部樓層
我家亦養了三頭狗,妳見到我的頭像的那隻已經8歲了,我對牠承諾過我要把牠養到終老,我相信一天縱使離別,彼此都有快樂的回憶
牠們可愛嗎?
bchai 發表於 2007-7-5 00:12:10 |顯示全部樓層
fonicaho,

很可愛呀!post 多d相上來啦!他們有打交嗎?我的日打夜打呀!
Fonica 發表於 2007-7-5 00:34:25 |顯示全部樓層
佢地年齡同身形剛剛相反,最大那隻最細,最細那隻最霸道,中間那隻最Dad,旦旦好讓佢地嫁,唔敢同佢地爭嫁
Dan Dan.jpg
Dan Dan.JPG
Momoko's House.JPG
Momoko Sleeping.JPG
noel 發表於 2007-7-5 18:13:46 |顯示全部樓層
原來佢地都好 "的式" 喎......
noel 發表於 2007-7-5 18:16:46 |顯示全部樓層
嘩~  真係最大果隻最得意,有梅花點 ga~~
bchai 發表於 2007-7-5 22:46:17 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-5 00:34 發表
佢地年齡同身形剛剛相反,最大那隻最細,最細那隻最霸道,中間那隻最Dad,旦旦好讓佢地嫁,唔敢同佢地爭嫁

旦旦最乖!

我家的妹妹最曳,成日打B仔,打到佢週圍走,擔心死我了,但是他們打交最傷的是誰呢?

答案就是我。由於我看過一些資料講如果兩隻狗打交時,不要拉開他們,因為若果某一方被咬,硬要拉開他們只會使傷口更大,所以我次次都把手伸入他們中開,結果手掌及手背就會被兩狗襲擊,又咬又抓,花晒 幸好還未有嚴重事故

bchai 發表於 2007-7-5 23:07:36 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-5 18:13 發表
原來佢地都好 "的式" 喎......

係呀!佢好細隻所以我好驚踏到他們,又驚關門時會夾親佢地!

B仔初回家時只有老鼠咁大,我又是第一次養狗,唔慣佢跟住我行,我試過不小心踢親佢,佢跣咗埋個櫃到才停
Fonica 發表於 2007-7-6 00:09:26 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-5 18:16 發表
嘩~  真係最大果隻最得意,有梅花點 ga~~

係呀,淨係個頭黑黝黝,如果我地夜晚返嚟佢申個頭出窗口係見唔倒佢嫁,有時淨係眼倒佢對眼
旦旦看門口都好得,送石油氣啲人未到門口已經吠到拆天啦