我最愛的B仔及最錫的妹妹 ~ B仔成長編

作者: bchai 發表于 2007-6-30 22:52:37
4738 25
B仔成長編

B仔兒時之模樣

B仔兒時之模樣

奸人B

奸人B

最愛膠樽的B仔

最愛膠樽的B仔

憂鬱的B仔

憂鬱的B仔
羊咩咩 發表於 2007-6-30 23:08:22 |顯示全部樓層
之前我都有0係度幫我隻貴婦仔整左個成長記錄
回復

小餘 發表於 2007-6-30 23:09:28 |顯示全部樓層
我一段時間小餘好鍾意嗲利狗仔架,經過寵物店見到啲嗲利bb,好想養架
第二張嘅B仔,表情真係好奸呀
回復

bchai 發表於 2007-6-30 23:34:47 |顯示全部樓層
假扮 Snoopy

Dog one life 留倩影

Dog one life 留倩影
回復

bchai 發表於 2007-7-1 00:54:09 |顯示全部樓層
有!佢地除咗去狗狗餐廳之外仲有去過狗公園,郊野公園、長洲及燒烤場,但不是常常周圍去,因為......................
B仔會暈車浪,試過在車內嘔
妹妹及B仔去到狗公園好驚,驚到要扭計抱
B仔會吠陌生人
回復

EddieOR 發表於 2007-7-1 01:48:45 |顯示全部樓層
第二張好搞野,點樣做到的?
回復

bchai 發表於 2007-7-1 22:06:51 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-7-1 01:48 發表
第二張好搞野,點樣做到的?

沒有特別做的,只是有一天下午替他一連拍了十多張照片,後來睇番發現了這一張表情古怪的照片
回復

bchai 發表於 2007-7-1 23:37:35 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-1 22:23 發表
我發覺到你真係當佢地係仔女咁噃

係 ar 我真係佢地嘅媽咪
回復

tata 發表於 2007-7-1 23:53:35 |顯示全部樓層
係呀~想當年我養過幾隻狗都係到老時要睇住佢人道毀滅, 嗰種心理真係好慘架
回復

tata 發表於 2007-7-2 00:02:38 |顯示全部樓層
我當年都係養兩隻, 但係佢哋差唔多時間返嚟, 所以都差唔多時間走, 我仲要喺兩年間睇住三隻狗走, 因為有一隻係朋友寄養(好鐘意食金沙嗰隻), 後來都去埋 哎呀, bchai, 喺你個post度講啲咁嘢添, sorry~
回復

bchai 發表於 2007-7-2 23:22:35 |顯示全部樓層
阿行、krista,

多謝你們的提點,你們所提及的我亦困惱過一陣子,由於我真的很愛他們,我真係好怕佢地會離開我,但是想了很久之後就得出一個結論,概然他們的生命最長也只有十數載,我又何必憂慮那麼多,只要他們一日在我身邊,我就會努力給他們幸福快樂,讓他們的狗狗一生充滿美好的回憶,那便無撼了,當然到他們走的那一天我可能會不能接受,亦可能會 collapse ,但現在我就只有全心全意地愛他們!

我反而擔心他們死後會去到那裏,是否要到黄泉呢?我的兒子很細膽,連行雷落雨都驚到喘氣及全身震抖,上個月有一晚三點幾行雷落雨,我起了牀看看他們,發現我的兒子驚到喘氣及全身震抖,那一刻我真的很想哭,怕他死後不懂照顧自己,到時點算呢?我又不能幫他 ......................

其次我更擔心自己死先過佢地或者得到癌症要長住醫院,到時怎麼辦呢?我怕他們會唔開心、會擔心或會等我,怕他們明白我是因為這些原因要離開他們,並不是拋棄他們 ................................我己交托家人我死後要好好照顧他們,並向他們解釋清楚我為何不再在他們身邊 ..................................

都不知怎樣再寫下去....................................唉!
回復

bchai 發表於 2007-7-2 23:25:16 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-2 00:02 發表
我當年都係養兩隻, 但係佢哋差唔多時間返嚟, 所以都差唔多時間走, 我仲要喺兩年間睇住三隻狗走, 因為有一隻係朋友寄養(好鐘意食金沙嗰隻), 後來都去埋 哎呀, bchai, 喺你個post度講啲咁嘢添, sorry~ ...

Krista,

不要難過了!狗狗只是去了另一個世界...................................

我都擔心得要命,真的不知怎樣安慰你了
回復

feufeu 發表於 2007-7-2 23:51:12 |顯示全部樓層
我都有隻貓 (灰灰), 我地雙依唯命 (?唔知有無寫錯字) 了 7 年la... 佢第一個主人因為大肚唔要佢, 係 pet shop 見到佢時, 已經 2 歲 (adult), 但是因為被遺棄, 只得5磅, 很可憐. 正常佢應該有 9 - 10 磅.

我而家有時都會啉如果佢有日不在...     有晚嗰窗吹開咗d, 佢跳上去玩, 我見到時嗰種驚恐的感覺, 真是不能忘記... 三十幾樓呀, 唔該快d返落嚟....  

bchai, 我絕對贊同你的話, 我們一定要全心全意對他們好.

回復

noel 發表於 2007-7-3 19:21:38 |顯示全部樓層
在養阿牛之前我係養狗多,全盛時有5隻,唐狗番狗大狗細狗讓讓齊,隨住時光飛逝,狗狗亦先後離開,傷心及不捨的心情是在所難免 ,傷痛過後我只會記得快樂的片段 。。。。。。

餵飯果時果種虛撼、大伙用水喉冲涼時嘅走鬼樣、 與隔離的狼狗打架受傷,但打贏咗.....、做錯事比阿媽鬧到賴尿.....  特別但都是美好的回憶

與其想得太多,不如把握今日,創造多些歡樂~~  
回復

bchai 發表於 2007-7-3 23:42:57 |顯示全部樓層
我會努力照顧他們,讓他們在充滿愛的家中成長、每一日都過得開開心心

總之希望B仔&妹妹長命億億歲、健康快樂平安地成長,我們三口子永遠在一起

如果大家有一日發現街上有個男仔抱看一隻傻更更的約瑟爹利肥妹,並有一個傻婆抱着一隻狂吠的約瑟爹利,並大叫「no no 啊B仔」咁就係我們啦!
回復

Fonica 發表於 2007-7-4 14:43:15 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-7-2 23:22 發表
阿行、krista,

多謝你們的提點,你們所提及的我亦困惱過一陣子,由於我真的很愛他們,我真係好怕佢地會離開我,但是想了很久之後就得出一個結論,概然他們的生命最長也只有十數載,我又何必憂慮那麼多,只要他們一日在我身邊,我就 ...

bchai,生離死別,每個人都必會經過,問題是誰比誰先離去...不論是對人或是寵物也好,只要珍惜現在快樂的時光便是了,不要將無謂的想像掛在腦裡。今天的快樂,是將來美好的回憶,太多的憂慮,又怎會活得快樂呢?
回復

bchai 發表於 2007-7-4 23:39:40 |顯示全部樓層
fonicaho,

Thanks!! 可能我個人有點悲觀啦! 凡是總愛向壞處想 , 但我會珍惜現在快樂的時光!!
回復

bchai 發表於 2007-7-4 23:58:22 |顯示全部樓層
繼續扮

扮跳跳虎

扮跳跳虎

扮 Mickey Mouse

扮 Mickey Mouse
回復

Fonica 發表於 2007-7-5 00:09:54 |顯示全部樓層
我家亦養了三頭狗,妳見到我的頭像的那隻已經8歲了,我對牠承諾過我要把牠養到終老,我相信一天縱使離別,彼此都有快樂的回憶
牠們可愛嗎?
回復

bchai 發表於 2007-7-5 00:12:10 |顯示全部樓層
fonicaho,

很可愛呀!post 多d相上來啦!他們有打交嗎?我的日打夜打呀!
回復

12下一頁