揀飲擇食的B仔

作者: bchai 發表于 2007-6-30 21:20:11
3079 15
我的B仔是一個揀飲擇食的小朋友,連西莎都唔肯食(只行來嗅一嗅便走,真係一啖都不吃。以下是我為他準備的一頓晚餐,佢竟然..............................

嗚嗚..................................我被他激死

用心準備的晚餐,分別是薯仔+狗糧、紅蘿白+狗糧及魚肉+狗糧

用心準備的晚餐,分別是薯仔+狗糧、紅蘿白+狗糧及魚肉+狗糧

B仔來試味了

B仔來試味了

佢吃完薯仔+狗糧後便走開了

佢吃完薯仔+狗糧後便走開了
EddieOR 發表於 2007-6-30 21:23:05 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-30 21:20 發表
我的B仔是一個揀飲擇食的小朋友,連西莎都唔肯食(只行來嗅一嗅便走,真係一啖都不吃。以下是我為他準備的一頓晚餐,佢竟然..............................

嗚嗚..................................我被他激死 ...

哈哈,咁下次就要改變下個食譜哄佢食野啦   
回復

羊咩咩 發表於 2007-6-30 22:30:16 |顯示全部樓層
唔好咁多選擇嘛~~不過我d狗都有好多狗零食,但都係會即刻食晒d狗糧,放0係度半個鐘唔食攞走,每餐都係慢慢就會改
103 (6) (Medium).jpg
回復

EddieOR 發表於 2007-6-30 22:32:45 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-6-30 22:30 發表
唔好咁多選擇嘛~~不過我d狗都有好多狗零食,但都係會即刻食晒d狗糧,放0係度半個鐘唔食攞走,每餐都係慢慢就會改

很可愛。很喜歡狗,但是不太喜歡貓,除左小餘隻豹仔個種品種之外
回復

小餘 發表於 2007-6-30 23:00:02 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-30 21:20 發表

嗚嗚..................................我被他激死 ...

縱壞咗
回復

小餘 發表於 2007-6-30 23:01:25 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-6-30 22:32 發表

很可愛。很喜歡狗,但是不太喜歡貓,除左小餘隻豹仔個種品種之外

豹仔係最普通嘅唐貓仔嚟架
回復

羊咩咩 發表於 2007-6-30 23:06:19 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-6-30 11:01 PM 發表

豹仔係最普通嘅唐貓仔嚟架

每個品種/生物都有其可愛之處
回復

tata 發表於 2007-6-30 23:09:12 |顯示全部樓層

回復 #1 bchai 的帖子

但係獸醫話唔好俾咁多人食嘅嘢佢哋食, 會壞牙架~ 最好俾骨頭佢咬, 對佢啲牙會健康啲, 如果唔係要刷牙呀~見過啲狗老咗之後無晒啲牙好可憐呀, 之前幫人養過隻狗仲爛牙係咁喺度喊呀 (佢主人成日俾金沙佢食, 真係做狗好過做人)
回復

小餘 發表於 2007-6-30 23:20:43 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-6-30 23:09 發表
但係獸醫話唔好俾咁多人食嘅嘢佢哋食, 會壞牙架~ 最好俾骨頭佢咬, 對佢啲牙會健康啲, 如果唔係要刷牙呀~見過啲狗老咗之後無晒啲牙好可憐呀, 之前幫人養過隻狗仲爛牙係咁喺度喊呀 (佢主人成日俾金沙佢食, 真係做狗 ...

(金沙)??係咪金莎朱古力呀?
狗唔係唔食得朱古力嘅咩?!
回復

羊咩咩 發表於 2007-6-30 23:21:16 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-6-30 11:09 PM 發表
但係獸醫話唔好俾咁多人食嘅嘢佢哋食, 會壞牙架~ 最好俾骨頭佢咬, 對佢啲牙會健康啲, 如果唔係要刷牙呀~見過啲狗老咗之後無晒啲牙好可憐呀, 之前幫人養過隻狗仲爛牙係咁喺度喊呀 (佢主人成日俾金沙佢食, 真係做狗 ...

呢d野唔係人人識,根本人同狗需要吸收0既野都係唔同,而且唔同年紀0既狗需要吸收0既野都會有所唔同,但好多人會覺得狗=人,食物差唔多姐.......狗食硬野係好d架,佢地天性都鍾意咬硬野啦,食狗糧大0既狗係會健康d同長命d
回復

bchai 發表於 2007-6-30 23:41:45 |顯示全部樓層
我都好小心選擇食物給他,看見狗糧成份有的東西才煮給他食,全部都是蒸或灼熟及並沒有加任何調味,因為他瘦得很我才出此下策,我亦知道吃狗糧才健康,所以咪加d狗糧落去。
回復

羊咩咩 發表於 2007-6-30 23:54:35 |顯示全部樓層
係對牙唔好
回復

bchai 發表於 2007-7-1 00:01:50 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-6-30 23:54 發表
係對牙唔好

現在情况已改善了,自從妹妹回來後B仔掛住搶妹妹的狗糧吃,已肯吃乾狗糧了,我現在是加狗小食混乾狗糧給他的!
回復

羊咩咩 發表於 2007-7-1 00:30:28 |顯示全部樓層
佢地咩年紀?
回復

bchai 發表於 2007-7-1 00:55:34 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-7-1 00:30 發表
佢地咩年紀?

B仔三歲,妹妹兩歲
回復

羊咩咩 發表於 2007-7-2 03:11:28 |顯示全部樓層
後生啊~~
回復