返回列表 發新帖

鐵線蓮

關閉 [複製鏈接]
作者: 樂峰寶箱 發表于 2007-12-18 14:37:22
3230 31
了了 發表於 2007-12-22 14:41:05 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-12-20 22:45 發表
了了.......我呢棵種咗十幾年啦,可能氣侯適合,無乜點理,年年都開好多花,前年種多兩棵,一棵紫色,一棵淺紅色,唔知出年會唔會起花?通常要種幾年先開花架。香港天氣熱,我想最好响佢根部周圍種啲矮小嘅植物好令佢根部陰涼,因為佢啲 ...

哇!十幾年, 她一定在你家好食好住才這麼健康, 我都試過種這白花, 不過就很快歸天。 聽花友說上個月繽X有得賣鐵線蓮, 但前幾天去揾, 就揾唔到, 唔知遲些會否翻貨!
回復

阿晴 發表於 2007-12-22 22:37:48 |顯示全部樓層
一直都好想種這只能在北國涼爽氣候下種植的東東,但看她柔弱ge外型,0係香港相信好難越夏................就算開到花都應該會又少又細
通常唔適合香港氣候ge花花我都唔敢掂......

回復

Monse 發表於 2007-12-24 09:33:18 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2007-12-22 22:37 發表
一直都好想種這只能在北國涼爽氣候下種植的東東,但看她柔弱ge外型,0係香港相信好難越夏................就算開到花都應該會又少又細
通常唔適合香港氣候ge花花我都唔敢掂...... ...

香港有人成功仲種到及好靚添架,比條Line你睇吓,不過要做左會員先睇度相
http://flowers.hunternet.com.tw/showthread.php?t=88154
回復

chuping 發表於 2007-12-24 13:48:26 |顯示全部樓層
繼續努力呀~!
回復

阿晴 發表於 2007-12-24 17:44:56 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-24 09:33 發表

......不過要做左會員先睇度相
http://flowers.hunternet.com.tw/showthread.php?t=88154

啊唔怪得睇唔到la~~
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-31 00:13:02 |顯示全部樓層
終於開花啦 不過不是我買的品種
照片 001(edit).jpg
照片 005(edit).jpg
回復

了了 發表於 2007-12-31 12:06:15 |顯示全部樓層
都好靓吖!! 但喺有啲濛, 到底喺純白還是..?
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-31 12:46:26 |顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

It is in light purple.  I also like it, but I spent a lot of time to select the plant.
回復

了了 發表於 2008-1-1 12:57:50 |顯示全部樓層
咁你依家知道佢嘅名未? 買回來的時侯, 上面掛着的標籖有無印住出口商的網址, 你可以登入去對照一吓噃!
回復

樂峰寶箱 發表於 2008-1-5 15:26:23 |顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

我現在還未肯定是什麼名。  今天開的花靚左D。
20080105 05 (Small).jpg
回復

jade_a 發表於 2008-1-5 21:34:30 |顯示全部樓層
原帖由 樂峰寶箱 於 2008-1-5 15:26 發表
我現在還未肯定是什麼名。  今天開的花靚左D。

紛紫色好靚
我個棵大的好慢
回復

樂峰寶箱 發表於 2008-1-7 17:47:28 |顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

我個棵都大的慢左D, 可能天氣泠吧!
回復