秋海棠 係唔係野花?

關閉 [複製鏈接]
作者: hirokic 发表于 2007-12-18 00:27:40
1543 7
秋海棠 係唔係野花?

呢棵屬於什麼品種 ?
http://www.wretch.cc/album/show. ... 1466812383&p=10

我見周位都無種 秋海棠 , 但自己生咗向花槽到,y?
fnv234 發表於 2007-12-18 01:27:39 |顯示全部樓層
秋海棠D種子好細粒,可能會吹咗落去
Hadassah 發表於 2007-12-18 02:35:09 |顯示全部樓層
原帖由 hirokic 於 2007-12-18 00:27 發表
秋海棠 係唔係野花?

呢棵屬於什麼品種 ?
http://www.wretch.cc/album/show. ... 1466812383&p=10

我見周位都無種 秋海棠 , 但自己生咗向花槽到,y?

这应该是原产于南美的 Begonia cucullata, 它的种子非常细小,所以非常容易被传播开来,现在许多个国家都有它的踪迹. In yourcase, the seeds could have come with the soil.
呵呵笑 發表於 2007-12-18 09:24:00 |顯示全部樓層
我就已經將佢列為家中嘅野草級花卉啦,你睇呢盆就係當初在花盆邊開出嚟,俾我移植到獨立盆,幾年嚟無論我點樣修剪佢,都依然會再盛放。每次花後都要剪走佢,免佢生得太多種子,又飛到周圍都有。

小花下面三個都係種子夾

小花下面三個都係種子夾
yung_yung_2005 發表於 2007-12-18 10:05:44 |顯示全部樓層
正可能因為佢粗生,花期又長,我覺得佢好易種,又多花,夠晒乖,晒新手哩。
yuwaiman 發表於 2007-12-18 19:25:16 |顯示全部樓層
D花好靚啊, 你開始時點知佢唔係什草啊
貓貓 發表於 2007-12-18 20:06:11 |顯示全部樓層
佢好粗生架,你發現佢的時候巳經有兩塊好 typical 的海棠葉走出來,唔會認錯。你唔好拔左佢,等多一個禮拜就再生多三四塊葉,你認住  d 葉,一眼就睇得出,包無錯。
呵呵笑 發表於 2007-12-18 20:56:06 |顯示全部樓層
就係貓貓咁講法啦,總之你對得佢耐自然就會認得嘅。所以任何野草生出嚟,除非好確認佢係野草,否則我都唔會即時鏟走佢嘎。