香草齊齊種之---青蘇發芽

作者: ht333147 發表于 2010-2-13 19:30:49
84840 912
Jesation 發表於 2010-4-9 09:10:57 |顯示全部樓層
請問陳生泰國青檸發芽有冇咩難度?有冇特殊程序?我覺得橙、檸檬呢d好似唔易發芽。add9icon
回復

ht333147 發表於 2010-4-9 10:25:56 |顯示全部樓層
請問陳生泰國青檸發芽有冇咩難度?有冇特殊程序?我覺得橙、檸檬呢d好似唔易發芽。 ...
Jesation 發表於 2010-4-9 09:10

種子無經任何處理, 在自然界, 它們都是在果實成熟後跌落地面腐爛, 種子才發芽.
故此將它種在沙質重的泥土, 1:1沙:培養土, 保持濕潤便可以.
橙同檸檬難發芽, 可能是因我們買到的, 尤其是新奇C, 已是半年, 甚至1年前的的產品,
它們都不是充份成熟便給採下入倉催熟, ( 因為這樣才耐儲存 ), 所以可能種子都未熟. 發芽率低.
另一原因是, 商人會培養不能發芽種子品種, 好像無籽西瓜, 使其優良品種不會外流
以我所知大概如此.

評分

查看全部評分

回復

juju0268 發表於 2010-4-9 11:10:29 |顯示全部樓層
回復 160# ILoveFlower

Nice to meet you too ^^
回復

juju0268 發表於 2010-4-9 11:12:33 |顯示全部樓層
多謝分享, 昨晚已落盆放在篷底過幾日先帶佢晒太陽
回復

Jesation 發表於 2010-4-9 11:35:47 |顯示全部樓層
種子無經任何處理, 在自然界, 它們都是在果實成熟後跌落地面腐爛, 種子才發芽.
故此將它種在沙質重的泥土 ...
ht333147 發表於 2010-4-9 10:25

thanks add6icon
回復

N-Blythe 發表於 2010-4-9 14:54:26 |顯示全部樓層
鳳梨薄荷 +百里香枝條已收到了,謝謝你的分享
回復

寶頤 發表於 2010-4-9 19:55:40 |顯示全部樓層
你是要那種小苗?
ht333147 發表於 2010-4-8 14:39

就是鳳梨薄荷嘛...但係未見上面的網友話我可以咁樣跟隊所以我仲未PM佢丫
回復

ht333147 發表於 2010-4-9 21:31:21 |顯示全部樓層
可以, 但要下星期才可以交收
回復

ILoveFlower 發表於 2010-4-9 21:50:09 |顯示全部樓層
陳生, 呢兩棵就係我同你提過既秋海棠, 兩棵都係自來架, 大個棵有一年, 細個棵就一個月左右

大

小
回復

ht333147 發表於 2010-4-9 22:04:26 |顯示全部樓層
這是香港土生(可能)的四季秋海棠, 雖然種子微小, 但飛上你的露台
都是超乎想象.
我家附近到處都有, 比其他野草好看.
回復

ILoveFlower 發表於 2010-4-9 22:19:43 |顯示全部樓層
回復 170# ht333147

OIC, 佢地好粗生, 唔使點理就好大棵
回復

gtrnismo 發表於 2010-4-10 10:59:11 |顯示全部樓層
故此將它種在沙質重的泥土 ...
ht333147 發表於 2010-4-9 10:25

完全同意

種子本來就係有能力自己掉落地自己種自己

只不過商人做左好多野我地唔知, 我自己都算係做生意, 如果個個人都可以種得出, 我D野邊個買

而且我地住既地方已經同大自然好唔同, 我覺得種植既技巧(尤其農作物包括香草)就在於如何把一粒半大自然既種子/一株半大自然既植物種植於一個非常唔大自然既環境

我見大家失敗既原因大多都係日照不足, 同埋不為意既通風不足
回復

緲緲 發表於 2010-4-10 12:13:18 |顯示全部樓層
回復 162# ht333147
市面上好多柑橘類果實都係雜交種出來的,比如講橙核,就算發芽成功,生出來嘅未必係橙,而可能係原先雜交嘅品種比如柚子或橘子;又有啲係同非柑橘屬嘅其他芸香科植物雜交比如一種叫「枳」嘅樹等,總之就雜到不得了......
回復

kcheng 發表於 2010-4-11 12:51:15 |顯示全部樓層
回復 148# ht333147

Hello HT,
今日足之有時間同D花花草草照相!
D蘋果薄同鳳梨薄都出左D葉仔啦!
謝謝分享
其實我中有D快樂鼠尾草種子,如有需要我也可以再寄給你。

回復

kcheng 發表於 2010-4-11 12:52:37 |顯示全部樓層
回復 174# kcheng

中有一張相
回復

ht333147 發表於 2010-4-11 21:56:27 |顯示全部樓層
萍果薄荷好像給截短了?
兩棵看來都幾健康.
快樂鼠尾草紅我細心照顧, 都出側芽.
等它們再大些才貼上來
回復

金美 發表於 2010-4-11 23:36:33 |顯示全部樓層
Hello HT,

多謝晒你呀~個晚一返屋企就即刻幫佢地換左盤啦~ ^^
但係我唔記得左最細個盤係咩呀~ hehe~
而家好緊張呀~好驚令你失望呀 >.<
回復

ht333147 發表於 2010-4-11 23:40:00 |顯示全部樓層
最細的應是鳳梨薄荷.,
萍果薄荷的葉是綠白色
回復

金美 發表於 2010-4-12 13:28:56 |顯示全部樓層
最細的應是鳳梨薄荷.,
萍果薄荷的葉是綠白色
ht333147 發表於 2010-4-11 23:40

我諗我個個係萍果薄荷~因為佢係綠白色架~
過2日影相比你睇丫~hehe
回復

ht333147 發表於 2010-4-12 13:33:16 |顯示全部樓層
是的, 我搞錯了.
種植物是開心的事, 無需緊張.
多留意, 多觀察, 便會掌握經驗, 可以越種越多
回復