滑一滑"椰汁糕" ...

作者: fianfumy 发表于 2010-2-13 02:56:47
5883 8

囡囡開生日party 時整了一個椰汁糕, 得到各位大讚好味, 所以post 食譜上來和大家分享一下, 希望大家會鐘意 !

淡忌廉250g,椰漿300g,糖 150g , 水 375 g ,魚膠粉18 g
(1) 先將淡忌廉打至企身。
(2) 糖和魚膠粉拌勻,用細煲燒滾水,將糖同魚膠粉混合料倒入,攪至完全溶解,再加入椰漿煮滾。
(3) 將煮好之椰漿倒入已打好忌廉中拌均。
(4) 待涼後作攪拌 , 讓椰漿油不浮於面層不均等 , 開始凝固可倒入模中,放入雪柜雪3小時。 ( 如上快d 可預備一個大盆放入冰塊,將盛有椰漿屁廉糊之盆坐於冰塊上,不停攪拌至開始凝固 )

如果諗住唔好浪費 落哂400ML 椰汁的話, 出來的 "滑滑" 沒有變 , 但椰汁太濃囉...

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2010-2-13 17:45:26 |顯示全部樓層
我鍾意呀~
fianfumy 發表於 2010-2-13 19:52:18 |顯示全部樓層
公主, 你那天沒有空來不到, 我整了2個甜品呀 , 椰汁糕是其中一個呀 , 真係好好味架...
jellyfishy 發表於 2010-2-14 03:50:05 |顯示全部樓層
睇到都覺得聞到椰香味喇~~add6icon
椰漿係咪盒裝超市有售架?
fianfumy 發表於 2010-2-15 01:03:10 |顯示全部樓層
睇到都覺得聞到椰香味喇~~
椰漿係咪盒裝超市有售架?
jellyfishy 發表於 2010-2-14 03:50

我用罐裝"快達" 呀 , 大罐400ML , 細罐200ML囉...
nuage 發表於 2010-2-15 10:47:14 |顯示全部樓層
囡囡開生日party 時整了一個椰汁糕, 得到各位大讚好味, 所以post 食譜上來和大家分享一下, 希望大家會鐘意  ...
fianfumy 發表於 2010-2-13 02:56

add6icon 呢個真係好好味,多謝fian﹗
Jinnychow 發表於 2017-8-23 00:30:08 來自手機 |顯示全部樓層
師姐,跟你的食譜做了超理想的椰汁糕,謝謝你呀。
不過,想問忌廉如果唔打至企身會有何分別?
雖然可自己試下咁做,但啲野做得唔好食會浪費食物哦。
八王爺 發表於 2017-8-28 17:03:41 |顯示全部樓層
Jinnychow 發表於 2017-8-22 17:30
師姐,跟你的食譜做了超理想的椰汁糕,謝謝你呀。
不過,想問忌廉如果唔打至企身會有何分別?
雖然可自己試 ...

唔會唔好食,材料一樣,但質感少少不同。
Jinnychow 發表於 2017-10-4 12:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
好,謝謝。