小寶寶的香草們(1/4更新-basil開花, 月桂入手)

作者: 寶頤 發表于 2010-2-11 15:29:42
10867 109
寶頤 發表於 2010-4-17 10:06:54 |顯示全部樓層
回復  寶頤

係呀~係呀~住村屋真係好c服架~
不過只係多d虫虫咋~
hehe~~我都會好似你咁行出去引一引~爽爆~
...
金美 發表於 2010-4-17 00:47

住村屋真係的而且確好鬼舒服架
虫虫丫..暫時都唔覺得好多~可能未入夏天啦~
不過希望入夏天都唔會太多啦
哈哈~因為成條村有好多都識既~唔怕俾人見到啦xddd

wa~~咁睇緊你阿姐真係好好
學多d野黎旁身好丫~~加油加油
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-17 19:54:30 |顯示全部樓層
村屋的確幾好住~我細個都住村屋的~
訓醒行出去申個懶腰~爽!!!!!!!!
甜羅勒未丫~但係其他試過拎黎沖茶同 ...
寶頤 發表於 2010-4-16 16:41

係囉~勁正呀~我西貢都有間村屋,
不過Lum左,要起過~
因為係山上又唔容易起,又會因而好貴......嗚...>.<
而家only得閒入下去種野~^^
桑子的益囉~我記得係超多的,
"從植物學角度來說,紅桑子與黑莓同樣不屬於漿果類,而是聚合果;但若以一般詞彙或烹調用語,則會歸類為漿果。味酸甜,夏末初秋是收成季。因為核果跟核心是分離的,所以新鮮的紅桑子都呈中空模樣,吃時可學小小愛美麗一樣,一個指頭插一顆(之前當然要洗乾淨手啦!)。

其糖分低,纖維豐,具抗氧化、抗炎、抗菌功效;中醫常曬乾入藥,性甘酸微溫,《本草備要》:「益腎臟而固精,補肝虛而明目。」   "
以上引用:Cake Box

係woo~你杯香草茶係咩香草黎架?~^^
回復

寶頤 發表於 2010-4-19 18:43:41 |顯示全部樓層
係囉~勁正呀~我西貢都有間村屋,
不過Lum左,要起過~
因為係山上又唔容易起,又會因而好貴......嗚...>.< ...
HappyLeo 發表於 2010-4-17 19:54

西貢有間村屋咁西利~屋企響元朗都有間祖屋~
入左紙準備拆左再起過~因為真係2層式好鬼舊果d黎
有得入去種下野都好丫~
wa~~桑子好似好有益咁wo~
希望佢地個個都快高長大啦

杯香草茶丫...好似有百里香.綠薄荷同香蜂草~
仲有無其他就唔記得li~
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-21 01:24:46 |顯示全部樓層
西貢有間村屋咁西利~屋企響元朗都有間祖屋~
入左紙準備拆左再起過~因為真係2層式好鬼舊果d黎
有得入去 ...
寶頤 發表於 2010-4-19 18:43

^^因為這兩星期忙緊D功課~又有祕撈~遲了回覆真的對不起~
2份功課共5000字英文>.<~28號交~嗚...嗚....

haha^^係呀~我住將軍澳入去都方便,
元朗重好啦,大陸入貨(起樓原材料、花花草草)好方便呀~^^
可以一車車咁入tim!
不過政府好麻煩的,
又耐又多規范,
但我山下有一家完全唔理政府,
起到好靚,又大,~又ok woo~
三年啦,重無事^^"

嘩,你杯香草茶咁多正野,
好正呀~真係yumi yumi la^^
聽到都好想飲呀~~~~!!!
回復

寶頤 發表於 2010-4-21 16:57:31 |顯示全部樓層
^^因為這兩星期忙緊D功課~又有祕撈~遲了回覆真的對不起~
2份功課共5000字英文>. ...
HappyLeo 發表於 2010-4-21 01:24

又功課又祕撈~咁多野做add5icon

元朗果到入左紙準備整之嘛~
都未開始動工~都唔知要搞幾耐~
話唔1,2年之後到時我都搬左出黎住囉~~
不過...呢d都係話唔定姐~~

聽到都想飲???有無咁誇張丫~~
上次沖左d新鮮既香草~
今次風乾左d香草諗住試下味道會有咩唔同~
沖左果陣再影相上黎分享啦~

早個星期又入左3盆新野~
星期6做農夫果陣又影下新相先
回復

金美 發表於 2010-4-24 22:08:50 |顯示全部樓層
住村屋真係的而且確好鬼舒服架
虫虫丫..暫時都唔覺得好多~可能未入夏天啦~
不過希望入夏天都唔會太多啦
...
寶頤 發表於 2010-4-17 10:06

嗚嗚嗚.....我今個星期~一連5日都收12點呀~嗚嗚嗚
你快d影相比我睇啦~
我個月桂唔知點咩事~早幾日連有太陽放左出露台之後~
係頂個d葉向晒下呀 ~>.<~
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-26 01:27:52 |顯示全部樓層
又功課又祕撈~咁多野做

元朗果到入左紙準備整之嘛~
都未開始動工~都唔知要搞幾耐~
話唔1,2年 ...
寶頤 發表於 2010-4-21 16:57

哈哈,以下有D野講完又講
^^因為這幾日趕緊D功課~上過黎但都未回覆,真的對不起^^~
之前交左一份,重有一份2500字英文 >.<~28號交

有地如果有$咪整囉,度假都好呀~^^我自已就好鐘意郊外呢~
一D都唔誇張ka~好想好想囉黎試淡tim!^^
我剩係試過生香蜂草茶,一開始兩淡唔慣,
後來就好好多啦^^~重愈飲愈正tim!^^
等你呀,
試左一定要話過我知架!^^haha
有無影新相呀?^^

~嗚...嗚....
要過埋呢兩日先可以再上黎啦!
回復

寶頤 發表於 2010-4-27 19:06:46 |顯示全部樓層
哈哈,以下有D野講完又講
^^因為這幾日趕緊D功課~上過黎但都未回覆,真的對不起^^~
之前交左一份,重 ...
HappyLeo 發表於 2010-4-26 01:27

哈哈哈~~你加油啦~~

$$$都有既~~但係程序比例耐咁姐

我頭果幾啖都唔慣架~~

聽日/星期5應該會有新相架~
因為我聽日早少少收工~~add4icon
回復

HappyLeo 發表於 2010-4-30 15:24:06 |顯示全部樓層
哈哈哈~~你加油啦~~

$$$都有既~~但係程序比例耐咁姐

我頭果幾啖都唔慣架~~

聽日/星期5應該會有新相架 ...
寶頤 發表於 2010-4-27 19:06

^^係囉~
所以真係要有接受新野,欣賞的心,先可以感受到的。
我終於KO晒D功課~準備5月尾18號同佛誕(真係呢日)考試^^"
真係起的話我知呀~我都想起過呀~可以交流同參考下~hehe~
等你的新相同生活的分享~^o^
回復

木蘭花 發表於 2010-5-1 00:20:46 |顯示全部樓層
VERY NICE !一定好有心機打理呢!
回復