小寶寶的香草們(1/4更新-basil開花, 月桂入手)

作者: 寶頤 发表于 2010-2-11 15:29:42
10835 109
金美 發表於 2010-4-10 20:04:53 |顯示全部樓層
我個日天你講~剪左個d怪怪既葉~
今日發現~佢出左幾條好高既莖同有新葉仔............
哈哈~等我又落下肥先~你落邊隻架?
亞姐姐話落古早肥ok架啦bor~
寶頤 發表於 2010-4-12 23:08:22 |顯示全部樓層
我個日天你講~剪左個d怪怪既葉~
今日發現~佢出左幾條好高既莖同有新葉仔............
哈哈~等我又落下肥先~ ...
金美 發表於 2010-4-10 20:04

咁就真係太好啦~~add6icon
我開頭都唔捨得架~
但係過得幾次已經明白到...殘忍d係=對佢好!!!!
咁就拎起把較剪..係咁剪剪剪!!!!
我落果隻丫...係上次響香薰園買開野果陣個人平俾我架ja~
我都唔知成份主要係喵黎~
金美 發表於 2010-4-13 00:06:11 |顯示全部樓層
係呀~今日又多左d新葉仔啦~呵呵~睇見佢就開心啦~
我無呀~上次shop個令女姐姐話落古早肥bor~
咁我咪諗住小小囉~
寶頤 發表於 2010-4-13 11:27:59 |顯示全部樓層
係呀~今日又多左d新葉仔啦~呵呵~睇見佢就開心啦~
我無呀~上次shop個令女姐姐話落古早肥bor~
咁我咪諗住小小 ...
金美 發表於 2010-4-13 00:06

好事黎~~不過我多數都要星期6先有時間修剪
平日放5點9..行到返去都6點日落西山"
我果隻香薰園個人話專for香草架wo~
等我返到屋佐post再相出黎先
金美 發表於 2010-4-13 14:04:31 |顯示全部樓層
好事黎~~不過我多數都要星期6先有時間修剪
平日放5點9..行到返去都6點日落西山"
我果隻香薰園個人話 ...
寶頤 發表於 2010-4-13 11:27

好~我等你呀~
你都好丫~返到去6點~
新年後到而家晚晚都10點至12點先收工呀
寶頤 發表於 2010-4-13 21:08:12 |顯示全部樓層
好~我等你呀~
你都好丫~返到去6點~
新年後到而家晚晚都10點至12點先收工呀  ...
金美 發表於 2010-4-13 14:04

影左架啦..不過要縮左再UPLOAD~一陣白完先   
WA...你返幾點丫~會好累架WO
HappyLeo 發表於 2010-4-13 22:08:35 |顯示全部樓層
小寶~^^你養的是甚麼蘆薈呀?
金美 發表於 2010-4-14 12:17:27 |顯示全部樓層
影左架啦..不過要縮左再UPLOAD~一陣白完先   
WA...你返幾點丫~會好累架WO ...
寶頤 發表於 2010-4-13 21:08

好呀~我等你既相啦~
唉....其實我同你一樣都係返9點囉~
(he...其實係我估你返9點~哈哈哈)
係呀~真係好累呀.......因為返工每分鐘都係係到用緊個腦~
精神上........累爆
寶頤 發表於 2010-4-14 13:41:49 |顯示全部樓層
小寶~^^你養的是甚麼蘆薈呀?
HappyLeo 發表於 2010-4-13 22:08

呢個問題呢....我唔知丫~
不如我俾你幫我答
係人地俾我既..."
寶頤 發表於 2010-4-14 13:42:32 |顯示全部樓層
好呀~我等你既相啦~
唉....其實我同你一樣都係返9點囉~
(he...其實係我估你返9點~哈哈哈)
係呀~真係好累 ...
金美 發表於 2010-4-14 12:17

我返8點架~學校工.."
今日學校全日活動..而家只係lunch已經累到頭都暈
真係頭暈的
HappyLeo 發表於 2010-4-15 03:27:42 |顯示全部樓層
呢個問題呢....我唔知丫~
不如我俾你幫我答
係人地俾我既..."
寶頤 發表於 2010-4-14 13:41

小寶,你D盆栽好多呀~
好羨慕 你可以有咁多地方種呀。
雖然你有好多盆栽,
但係張桌子同地下都咁乾淨,
佢地又咁靚woo~
睇得出你好有心機種佢地呀~
佢地真係幸福啦, haha~

朱古力mint支莖唔係啡色架咩?
係咪好香架?
D番茄有無食過呀?一定好好味啦!
檸檬班葉百里香好似係突變種黎架woo~ 勁呀
歐芹生得咁漫,你都唔捨得食佢啦!

講住咁多先~我好長氣啦~
呀~還有,好多謝你睇咁多靚相比我地睇呀~
真係好似自已秩都份種咁。 hahhahaha
寶頤 發表於 2010-4-15 14:04:49 |顯示全部樓層
小寶,你D盆栽好多呀~
好羨慕 你可以有咁多地方種呀。
雖然你有好多盆栽,
但係張桌子同地下都咁乾 ...
HappyLeo 發表於 2010-4-15 03:27

好多咩???唔係好多ja...我已經克制住自己..如果唔係既話應該仲多
地方...都係村屋既門口姐~"如果3樓應該仲多
唔乾淨既話會俾阿媽煩死架
嘿~~我都係開始左種唔係好耐架ja.."係種死哂d薰e草囉唔知點解

朱古力mint香就ok啦~不過本身買返黎果盆唔知做咩死左
好在一早剪定左d出黎發芽~而定有盆新架~星期6如果好天再影相更新俾你睇丫~
D番茄有食過丫~唔算太甜~不過自己種既一定要食哂落肚先開心
檸檬班葉百里香係突變種黎架咩???真係唔知wo~不過我幾鐘意佢
歐芹...的確好似生得好慢...其實我好想食佢的~
金美 發表於 2010-4-15 21:27:45 |顯示全部樓層
我返8點架~學校工.."
今日學校全日活動..而家只係lunch已經累到頭都暈
真係頭暈的 ...
寶頤 發表於 2010-4-14 13:42

返學校工~好開心呀~好早收工呀~
我尋日無覆真係唔好意思呀~
因為我尋晚.......尋晚................尋晚1點先收工呀
真係好辛苦........不過...好在我有個好亞姐...呵呵~
有佢....我就會繼續撐落去.......
呢幾日返到黎都無咩時間睇花花~
又落雨bor~
HappyLeo 發表於 2010-4-15 22:23:21 |顯示全部樓層
好多咩???唔係好多ja...我已經克制住自己..如果唔係既話應該仲多
地方...都係村屋既門口姐~"如果3 ...
寶頤 發表於 2010-4-15 14:04

haha^^
村屋好住呀,空氣同心情都好D~
咁為食,咁有無食到D甜羅勒呀?
齊杯蜂蜜蘆會比媽媽飲就唔會罵你啦。^^
不過蘆會唔係隻隻食得,
如果你個棵小時有白班點的,大左會消失的,
咁就食得啦,我自已都種緊^^
你的紅桑子細細棵就有果仔好得意~重好有益tim^^
寶頤 發表於 2010-4-16 16:39:16 |顯示全部樓層
返學校工~好開心呀~好早收工呀~
我尋日無覆真係唔好意思呀~
因為我尋晚.......尋晚................尋晚1 ...
金美 發表於 2010-4-15 21:27

返學校工係就係好早收..但係真係好體力勞動
玩完全日活動日..今日又OUTING...累到人都痴線
唔緊要啦~~遲少少覆唔緊要~有覆已經好好
1點先收工!!! WA~你返咩工丫????
有個好亞姐..~睇黎佢好似對你幾好咁

係啦...落雨係麻煩D..我要早少少起身收哂D花花草草入樓底廢事淋得太多水
寶頤 發表於 2010-4-16 16:41:40 |顯示全部樓層
haha^^
村屋好住呀,空氣同心情都好D~
咁為食,咁有無食到D甜羅勒呀?
齊杯蜂蜜蘆會比媽媽飲就唔會罵你啦 ...
HappyLeo 發表於 2010-4-15 22:23

村屋的確幾好住~我細個都住村屋的~
訓醒行出去申個懶腰~爽!!!!!!!!
甜羅勒未丫~但係其他試過拎黎沖茶同整COOKIE囉
蜂蜜蘆會...但係我盆蘆薈仲係BB黎..有排都未食得架BOR
係丫~我就係見佢細細棵就有果果好可愛先帶佢返屋企~
好有益???/有咩益架???
霉球 發表於 2010-4-16 23:00:41 |顯示全部樓層
我都好鐘意drink香草茶ga!!!
金美 發表於 2010-4-17 00:44:16 |顯示全部樓層
回復 95# 寶頤

唉~~~真係好累架~我做Merchandiser架~~
哈哈~你一定係即刻明晒....
日日返工係到用腦~~嘩~想屎呀~
日日都要係到諗下點答個d衰人美國佬既e-mail.....

我一見落雨就即刻拉佢地埋d架啦~驚佢地淋親嘛~
呢2日假期好似又係落雨啦~
金美 發表於 2010-4-17 00:47:38 |顯示全部樓層
回復 96# 寶頤

係呀~係呀~住村屋真係好c服架~
不過只係多d虫虫咋~
hehe~~我都會好似你咁行出去引一引~爽爆~
不過我係會行上天台~~hehe

丫~唔記得~係呀~我亞姐真係好好架~
佢呢幾年教我既野~我諗我係出面學10年先學到~
佢所有做既野~只會令我死心塌地咁同佢繼續做~哈哈~
寶頤 發表於 2010-4-17 10:04:29 |顯示全部樓層
回復  寶頤

唉~~~真係好累架~我做Merchandiser架~~
哈哈~你一定係即刻明晒....
日日返工係到用腦~~嘩~想 ...
金美 發表於 2010-4-17 00:44

omg...咁真係會做到腦殘架wo" 哈哈
記得都要俾身體休息下至得丫

係啦...不過今日星期6~坐多一陣就出去做農夫lu~