小寶寶的香草們(1/4更新-basil開花, 月桂入手)

作者: 寶頤 發表于 2010-2-11 15:29:42
10868 109
寶頤 發表於 2010-2-25 11:09:58 |顯示全部樓層
回復  Ulrica

我深信寶頤唔會介意多個sponsor既  
但自己又買, 嗎咪又買下會高興d羅, 又多個共同嗜好wo ...
蕙蕙 發表於 2010-2-24 23:44

哈哈~~咁了解我既你~~
有sponsor當然好啦~~
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-25 11:52:38 |顯示全部樓層
回復 61# 寶頤

估到你會咁諗羅
回復

寶頤 發表於 2010-2-25 16:42:11 |顯示全部樓層
回復  寶頤

估到你會咁諗羅
蕙蕙 發表於 2010-2-25 11:52

哈哈~~咁...有支助唔好咩~~??add4icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-25 17:05:08 |顯示全部樓層
回復 63# 寶頤

梗好啦, 我都想有多d資助
回復

寶頤 發表於 2010-2-25 22:22:41 |顯示全部樓層
回復  寶頤

梗好啦, 我都想有多d資助
蕙蕙 發表於 2010-2-25 17:05

哈哈~~黎緊又就生日~係時間又搵D支助add7icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-25 22:35:41 |顯示全部樓層
回復 65# 寶頤

what a good excuse
回復

寶頤 發表於 2010-2-25 22:56:51 |顯示全部樓層
回復  寶頤

what a good excuse
蕙蕙 發表於 2010-2-25 22:35

哈哈哈哈~~可以抄考一下架大家add4icon
回復

寶頤 發表於 2010-4-1 12:50:20 |顯示全部樓層
好耐無更新啦~~
加左好多相相~大家黎睇下啦
回復

金美 發表於 2010-4-6 17:43:11 |顯示全部樓層
你好呀~好靚呀~我都有種月桂呀~
但係就好怩愈種愈屎咁 ~>.<~
下面d片好似開始想屎咁啦~
回復

寶頤 發表於 2010-4-7 08:56:01 |顯示全部樓層
你好呀~好靚呀~我都有種月桂呀~
但係就好怩愈種愈屎咁 ~>.
金美 發表於 2010-4-6 17:43

太好啦~終於有人留言~ orz

我都係早排行開街見到個店員又肯平d俾我wo
咪帶左佢返屋企啦~呵呵呵"

種屎...!?你係唔係照顧得佢太好丫???佢應該唔難種唔洗點照顧架bor
回復

金美 發表於 2010-4-7 13:29:50 |顯示全部樓層
太好啦~終於有人留言~ orz

我都係早排行開街見到個店員又肯平d俾我wo
咪帶左佢返屋企啦~呵呵呵"
...
寶頤 發表於 2010-4-7 08:56

其實我都唔知呀~我都明佢地一返到新屋企要時間適應~
但係都已經3個星期啦~但係就好似愈黎愈謝咁~
特別係下面既葉呀~好似想枯想枯咁呀~
我已經見佢泥乾先落水~又唔太陽直射佢架啦~
都係唔係好明~今晚返去影相比你睇丫~
(不過可能要好夜~因為我自己都唔知幾點可以收工 ~>.<~)
回復

寶頤 發表於 2010-4-7 21:33:17 |顯示全部樓層
嗯...要適應嘛???我買左佢返黎等左1個星期就換左個大小小既盆啦
我睇本講種香草既書話  月桂係種植後不照顧也沒關係的常綠樹木香草黎
所以...其實係咪應該唔難種
佢剩係話泥面乾就充分淋水, 同放響日照+通風良好既地方就無問題架啦
回復

金美 發表於 2010-4-8 00:14:16 |顯示全部樓層
嗯...要適應嘛???我買左佢返黎等左1個星期就換左個大小小既盆啦
我睇本講種香草既書話  月桂係種植後不照顧 ...
寶頤 發表於 2010-4-7 21:33

咁快就換左盤啦??我無呀~佢返黎都無理佢~
只係見大風, 天氣凍小小就放番返入屋囉~
其餘都係放係露台~因為我間屋向東南~
所以d姐姐話唔洗驚晒親佢~
你睇下佢.....個樣.....我見到就傷心啦~
回復

寶頤 發表於 2010-4-8 14:08:30 |顯示全部樓層
係wo...."d葉好似怪怪的~
我一向一見到d香草有葉怪怪就剪剪剪剪哂佢
因為佢地大多生命力都唔錯~
剪到得返d枝條過一段時間一樣生得令令
會唔會先剪左有問題既葉會好d呢????
回復

金美 發表於 2010-4-8 21:38:46 |顯示全部樓層
好~等我一陣去剪左個d"怪怪"既葉試下先~
咁你個月桂而家點呀?
回復

寶頤 發表於 2010-4-9 08:42:47 |顯示全部樓層
好~等我一陣去剪左個d"怪怪"既葉試下先~
咁你個月桂而家點呀?
金美 發表於 2010-4-8 21:38

努力長大中(應該)~哈哈   係早幾日俾左少少肥"
其他好多都一落左肥就大得好快..可能月桂係算係樹黎所以大得慢d???add5icon
聽日放假慢慢拎返張o岩o岩買影低既相睇下有無大到先add4icon
回復

Jesation 發表於 2010-4-9 09:07:08 |顯示全部樓層
香港種倒月桂牙?我之前想種各位大大叫我慳返,因為氣候唔啱,好難種得好。但寶頤果棵好似ok喎。add14icon
回復

寶頤 發表於 2010-4-9 11:31:49 |顯示全部樓層
香港種倒月桂牙?我之前想種各位大大叫我慳返,因為氣候唔啱,好難種得好。但寶頤果棵好似ok喎。 ...
Jesation 發表於 2010-4-9 09:07

唔適合架咩???又唔多覺wo
會唔會運得黎hk果d..都已經慢慢習慣左呢到既天氣丫???
我果棵我日日睇佢都好正常咁長大緊(好慢咁add4icon)
以少眼見唔覺有咩大問題
回復

Jesation 發表於 2010-4-9 11:37:23 |顯示全部樓層
佢o地就係話種唔大lor,不過你唔係成日用佢嚟煮餸,唔大都得o卦。

但唔用佢又種嚟做乜呢?add12icon
回復

寶頤 發表於 2010-4-9 13:56:28 |顯示全部樓層
佢o地就係話種唔大lor,不過你唔係成日用佢嚟煮餸,唔大都得o卦。

但唔用佢又種嚟做乜呢? ...
Jesation 發表於 2010-4-9 11:37

嗯...種唔大"  咁真係要留意下先知~"
我就係會用黎煮送..."可能佢會適應到呢~唔試過點知boradd4icon
回復