小寶寶的香草們(1/4更新-basil開花, 月桂入手)

作者: 寶頤 發表于 2010-2-11 15:29:42
10870 109

由第1盆香蜂草開始...一見到香草就想一種種都買哂返屋企
慢慢照顧....*(之後食哂佢地落肚add4icon )
終於收割左再沖茶啦

我家門前既小花園

鳳梨鼠尾草   --- 開緊花啦~~

北海詭鼠尾草   ---開緊花啦~1千零1朵

甜羅勒  --- 硬係好似軟軟咁

rosemary   ---生到好醜><

朱古力mint

齒葉薰衣草   ---  就快開花啦

羽葉薰衣草

2盆紫羅蘭   ---幾鐘意細果盆重點紫色好鐘意

指天椒   --- 種到佢開花結果~真開心

迷你番茄   --- 又係睇住佢開心結果d果果再轉紅

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------23/2
羽葉薰衣草開花啦~~~kawaiiiiiiiiiiiiii

鼠尾草草都開花啦~~~

連迷你茄都結果果~~啦~~收成左7粒~*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------1/4
add6icon
生到傻左既迷迭香

唔錯既檸檬班葉百里香

又係好生得既綠薄荷

開花既basil

歐芹啦

月桂丫~~希望你生生性性快d大

小紅桑子????

檸檬樹仔

新既小花園全相

沖茶啦~沖茶啦~

我的香草茶茶茶茶茶
jack872184 發表於 2010-2-11 15:48:37 |顯示全部樓層
Good-looking garden~
+ oil
回復

寶頤 發表於 2010-2-11 16:26:38 |顯示全部樓層
>v< 知道~~"
回復

davisze 發表於 2010-2-11 19:48:51 |顯示全部樓層
BunBun 大血拼 ?
add3icon
回復

Ulrica 發表於 2010-2-11 21:29:41 |顯示全部樓層

哇, 寶頤, 好多盆, 有圍欄, 好好地方呀 ~~ 加油
我想問在櫃上面最右邊最前面的那棵是什麼呀? 好多一枝枝個棵呀
av放係空外種得唔得架? 唔可以強烈陽光直接照射 & 下雨會淋到佢地喎
回復

jack872184 發表於 2010-2-11 21:43:53 |顯示全部樓層
it  99%is小麥草
回復

blam0914 發表於 2010-2-11 23:55:27 |顯示全部樓層
nice garden!
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 00:08:53 |顯示全部樓層
BunBun 大血拼 ?
davisze 發表於 2010-2-11 19:48

唔係丫~~有d係香薰園買架~
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 00:10:18 |顯示全部樓層
哇, 寶頤, 好多盆, 有圍欄, 好好地方呀 ~~ 加油
我想問在櫃上面最右邊最前面的那棵是什麼呀? 好多一枝枝個 ...
Ulrica 發表於 2010-2-11 21:29

-3-個圍欄唔係我架~~我屋企睇緊欄ja
果盆係貓草黎~~
個av係擺一擺出黎影令令架ja~平時響屋企入面架~
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 00:10:46 |顯示全部樓層
it  99%is小麥草
jack872184 發表於 2010-2-11 21:43

-3-貓草等唔等於小麥草架??
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 00:11:42 |顯示全部樓層
nice garden!
blam0914 發表於 2010-2-11 23:55

>v<多謝~~
我阿媽見我玩得咁開心~頭先行花市佢手痕買左2盆太陽花返黎。。
。。。都唔識點打理佢tim
回復

jack872184 發表於 2010-2-12 11:37:17 |顯示全部樓層
貓草100%等於小麥草架
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 11:40:20 |顯示全部樓層
+o+竟然係咁~~即係我都食得囉~~
回復

jack872184 發表於 2010-2-12 11:43:51 |顯示全部樓層
係ar~~~~~~~
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 11:45:02 |顯示全部樓層
係ar~~~~~~~
jack872184 發表於 2010-2-12 11:43

=3=不過。。好似唔係咁吸引WO佢個樣
有無咩用架食左佢落肚既話~
回復

jack872184 發表於 2010-2-12 11:47:55 |顯示全部樓層
有用架,
養顔da,
u may search in the internet because i don't remember much.
You may make it becomes juice to drink(u may add cactus/蘆薈)
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 11:55:37 |顯示全部樓層
嗯。。。蘆薈我都有
但係硬係感覺上覺得呢。。。。會好難飲add4icon
回復

jack872184 發表於 2010-2-12 12:00:02 |顯示全部樓層
Supermarket has a product "小麥草蘆薈汁/小麥草仙人掌汁"
You may add sugar in it/
if u have the 甜菊,u may make 甜菊sugar水to add in it
回復

寶頤 發表於 2010-2-12 12:01:21 |顯示全部樓層
甜菊我都有BOR~~
可以一試下~~希望唔會未飲第一啖就。。。add4icon
回復

jack872184 發表於 2010-2-12 12:05:32 |顯示全部樓層
If u want to try,
i can tell u how to make the 甜菊sugar水.
but do u have enough 甜菊?
回復