世紀賤男下場

作者: 比得大帝 發表于 2010-2-4 23:08:00
13958 93
monstergary 發表於 2011-10-24 23:04:33 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-10-24 14:19
依家差不多可以說是塵埃落定, 已經判咗罰稅款, 偽造遺囑尚待判刑

如我們主流意見相同:

今日判埋,我估佢會走佬。
其實係唔走佬都唔掂,肯定幕後人事追殺。
回復

比得大帝 發表於 2011-10-24 23:11:12 |顯示全部樓層
monstergary 發表於 2011-10-24 23:04
今日判埋,我估佢會走佬。
其實係唔走佬都唔掂,肯定幕後人事追殺。

我估佢冇得走佬, 佢依家有十億, 唔係一下子可以吐現走佬

佢要走佬, 佢老婆會報寸, 佢入去坐, 佢老婆可以在外面嘆, 陪佢走佬去做[黑人], 好難嘞.
回復

jay嵐 發表於 2011-11-16 19:47:58 |顯示全部樓層
入地獄 啦

快嘞, 佢  發表於 2011-11-16 20:39
回復

fyc 發表於 2011-11-17 12:32:09 |顯示全部樓層
佢映衰晒男人
仲上電台獻世
仁義禮

你第三句應該係[禮xxx], 無義, 無廉, 無恥. (佢勉強都可以話有禮貌)  發表於 2011-11-17 16:18
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-11-21 16:52:04 |顯示全部樓層
佢係咪唔記得吃藥呀?

http://hk.news.yahoo.com/陳振聰-入獄都會好光榮-偽造遺囑案周五提堂-自詡昂山素姬-211327088.html;_ylt=Atj4mxMCKV7mRCCXKf7KRhX2Vsd_;_ylu=X3oDMTRic3NzM3I3BGNjb2RlA2N0LmMEbWl0A01vc3RQb3B1bGFyIExpc3RpbmcEcGtnAzg2MTNjODc4LTFkY2UtMzMwZi1hNTcxLTlkYzlkMGMzNWY1MgRwb3MDMgRzZWMDTW9zdCBQb3B1bGFyBHZlcgMyYzZmYWQ5Mi0xMzJlLTExZTEtODQxMS01NzFlMWFiMDg0NTU-;_ylg=X3oDMTJpOXJzNDU0BGludGwDaGsEbGFuZwN6aC1oYW50LWhrBHBzdGFpZAMEcHN0Y2F0A.aWsOiBnummlumggXzkurrmsKPmlrDogZ4EcHQDc2VjdGlvbnMEdGVzdAM-;_ylv=3

陳振聰:入獄都會好光榮 偽造遺囑案周五提堂 自詡昂山素姬
明報 – 2011年11月20日星期日下午12:14

【明報專訊】陳振聰涉嫌偽造遺囑的刑事案件,將於本周五在東區法院再提堂,由於爭產案已告一段落,預料案件會從速進行,陳如無意外將要到高等法院接受陪審團審訊。被問如何預測案件結果,陳說﹕「我唔覺得可以將我定罪,因為我根本無罪」,更自詡諾貝爾和平獎得主、緬甸反對派領袖昂山素姬,「如果真係要坐監,我相信我係全香港唯一嘅政治犯,入到監獄都會好光榮」。

「我係香港唯一政治犯」

已於爭產案終極敗訴的陳振聰,早前在四季酒店四季匯的服務式住宅接受本報專訪。感冒初癒的他一開首便說「我百分之一百無偽造過」,又指整件事「好似一個劇本,開始至結尾已寫好」,明言不再相信司法和公義,「我相信我係香港唯一嘅政治犯,入到監都會好光榮……因為要律師司長同咁多法官共同寫一個劇本,你可以鎖得住我肉體,但鎖唔住我靈魂,到時大把時間寫回憶錄,政治犯不會覺得自己坐緊監,昂山素姬唔會覺得自己坐緊監」。

陳振聰早前接受電台節目訪問,一心想為自己「解畫」,詎料聽眾只將他罵得狗血淋頭,令他大惑不解,「其實佢哋點解咁憎我?如果話我將同龔如心嘅關係公開,咁係鬧得好,但當時係畀啲律師逼到埋牆角……我有遲疑過……但就無想過會(令自己)咁乞人憎,只有想過對家庭會唔會唔好……但律師話前文後理都要講,要合情理,結果講咗真相,但大家就唔啱聽」。

子女戲稱「as stupid as pig」

不只陳振聰對入獄有心理準備,3名子女對父親或身陷囹圄也看得很開,「佢哋講笑,話點解Auntie Nina(龔如心)咁trouble(麻煩),畀個trouble will(麻煩的遺囑),create trouble story(製造麻煩事)」,又指父親「ASAP(原解作as soon as possible即盡快),即 as stupid as pig(像豬般蠢)」。正在加拿大就讀英屬哥倫比亞大學的長子Healthee則安慰父親:「坐監都無法,你innocent(無辜)㗎嘛,坐監我咪嚟探你囉。」

妻子譚妙清則一貫硬朗,陳振聰坦言未見過她因擔心自己而流淚,最多叫他「自己搞掂佢」,「我知道佢心情好矛盾」,但有時妻子也會鼓勵他「順順利利」。

盼龔家執行龔如心遺願行善

雖然繼承龔如心千億遺產成泡影,但陳振聰說若有機會實現龔如心遺願,會極力阻止龔仁心等人參與華懋業務,把所有資產包括華懋集團變賣套現,然後立即用作行善,捐往內地山區農民及兒童,因這是龔如心生前說過的。「我無擔心過生意,因為我唔會繼續做華懋嘅生意,華懋九成以上係物業資產,好價就賣咗佢,好易處理」。但事與願違,現在只能空談,他希望龔家會執行龔如心遺願,又說「天地有正氣好易做啫,一陣就做完。」

陳振聰早前先後委聘資深大律師清洪及郭兆銘代表後,較早前再找來資深大律師金力生。控方表示將依賴民事遺產案的證人供辭,包括有份簽署遺囑的證人,陳一方則會就筆迹及指模等科學鑑證找專家證人。

陳振聰面對兩項控罪,首項偽造罪指他於2002年7月28日至2007年11月16日,製造一份日期為2006年10月16日的龔如心遺囑。另一項使用虛假文書控罪則指陳於2007年11月16日,使用一份明知虛假的龔如心遺囑。

明報記者 謝美琳

回復

比得大帝 發表於 2011-11-21 17:24:18 |顯示全部樓層
起初我會佢嘅子女慘, 被個世紀賤老豆害到在人前抬不起頭.

睇咗哩篇報導, 真係少咗份擔心, 佢嘅子女已經學會埋沒良知, 已經懂得自我嗺眠.....遺囑係真嘅, 遺囑係真嘅, 遺囑係真嘅, 遺囑係真嘅....全世界都睇錯陳振聰, 全世界都睇錯陳振聰, 全世界都睇錯陳振聰, 全世界都睇錯陳振聰,.....陳振聰係好人....

同昂山素姬比?  陳x聰, 你連食屎都冇資格呀.

政治犯?  唔好當香港人白痴先得咖, 用咁嘅低招解脫.    正低能仔, 全家都係.
回復

比得大帝 發表於 2013-7-5 20:04:25 |顯示全部樓層
如眾所料, 亦如眾所望
回復

tomtomtom 發表於 2013-7-5 20:14:30 |顯示全部樓層
30億都唔心足,抵佢死。如唔入罪,就叫冇天理。
最遺憾係判咁少。
請不要踉我説佢已悔故。
願佢去食c,生生世世都食 c。
回復

faye00 發表於 2013-7-5 20:19:15 |顯示全部樓層
天地有正氣
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-5 21:00:52 |顯示全部樓層
好好的教材:貪字得個貧~

同意同意~~  發表於 2013-7-5 21:02
回復

比得大帝 發表於 2013-7-5 22:58:55 |顯示全部樓層
三年前這裏的投票結果: 4.  被判罰3.3億稅款, 偽造遺囑罪名成立 - 入獄 57%

一早估佢有今日.
回復

ht333147 發表於 2013-7-5 23:18:39 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-7-5 22:58
三年前這裏的投票結果: 4.  被判罰3.3億稅款, 偽造遺囑罪名成立 - 入獄 57%

一早估佢有今日. ...

這則新聞是今年香港人最樂意聽聞的新聞.
回復

小BEST 發表於 2013-7-7 00:57:15 |顯示全部樓層
今朝睇報紙.....簡直大快人心
回復

maybabe 發表於 2013-7-8 10:29:39 |顯示全部樓層
唔明....
1. 佢信左教架啦, 已有原罪, 點會無罪
2. 點解佢D仔女可以叫AUNTIE NINA咁親切既, 老豆做左咁既野, 唔通佢地阿媽真係覺得無野
3. 佢入左去, 你估可以安靜咁..........寫書咩.....
4. 佢信左教都係咁樣, 咁不如信長瞓教啦

信教唔代表甚麼. 我以前個個星期都在教堂見到貪曾. 佢咪一邊祈禱一邊貪!  發表於 2013-7-9 17:23
錢改變咗一個人的價值觀. 佢唔住入水飯房. 成副身家唔夠交保護費. 個個唔當佢豬咁逐忽切呀?  發表於 2013-7-9 17:21
他賤到在法庭上連床事都講埋出呢, 我唔係好信有那個女人可以完全無嘢, 除非她是案件中的一伙, 而在庭上講的都是他們一早預計騙人的劇情一部份.  發表於 2013-7-8 10:43
他要求入水房...是否獨立監禁?入大房的話,他怕給人打到變肉醬。  發表於 2013-7-8 10:33
回復