幾棵植物都出現同樣問題,葉有黑斑

作者: tomlee13579 發表于 2019-6-14 05:46:08
6418 18
剛搬屋,慢慢開始幾棵盆栽都出現黑色斑既情況
暫時我自己推斷係通風不良搞到咁
但係我唔肯定
到底係咩原因???求助
菜妹 發表於 2019-6-14 05:58:06 |顯示全部樓層

如果出現問題葉片都係錦位,好可能係種植位置太曬,龜背竹錦係咪直曬太陽?
回復

Forumdata 發表於 2019-6-14 18:28:17 來自手機 |顯示全部樓層
同樣地我家有棵黃金葛放在廁所,沒直接日照,但生長太茂盛,有時葉疊葉,通風不佳就出現黑葉,黑了的部分拯救不回來,可以剪掉以免影響觀感
回復

tomlee13579 發表於 2019-6-15 10:31:03 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-6-14 18:28
同樣地我家有棵黃金葛放在廁所,沒直接日照,但生長太茂盛,有時葉疊葉,通風不佳就出現黑葉,黑了的部分拯 ...

係咪要成塊剪?靜係剪變黑部入可唔可以?
回復

yunge0 發表於 2019-6-15 11:19:25 來自手機 |顯示全部樓層
如果葉啡範圍不超過三份一, 我通常不會理會。

而黃金葛因為葉一開始黃便會整片繼續黃和枯下去, 我會即時摘走有枯的葉。
回復

Forumdata 發表於 2019-6-15 13:30:03 來自手機 |顯示全部樓層
tomlee13579 發表於 2019-6-15 10:31
係咪要成塊剪?靜係剪變黑部入可唔可以?

可以只剪變黑部分
回復

dendrohusky 發表於 2019-6-16 18:46:01 來自手機 |顯示全部樓層
濕度唔夠都可能會
回復

八王爺 發表於 2019-6-17 11:18:46 |顯示全部樓層
沒事,加水加濕就好了。
回復

vvboy 發表於 2019-6-27 10:40:03 |顯示全部樓層
我都係咁呀
回復

vvboy 發表於 2019-6-27 10:49:06 來自手機 |顯示全部樓層

我將母株剪插幾盆,又水種又泥種,又放不同位置。但都係咁
自己覺得無葉綠素嘅白色部分,就容易枯萎?!

咁多靚嘢!  發表於 2019-6-27 16:36
回復

dendrohusky 發表於 2019-6-27 23:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
舊葉既話到咁上下就会枯,但睇你果D好多都算新葉喎,成日開冷氣唔夠濕?
回復

tomlee13579 發表於 2019-7-1 17:54:49 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-6-14 05:58
如果出現問題葉片都係錦位,好可能係種植位置太曬,龜背竹錦係咪直曬太陽?  ...

唔係架都,個位得日落兩個鐘先曬到太陽,
回復

tomlee13579 發表於 2019-7-1 17:57:20 |顯示全部樓層
dendrohusky 發表於 2019-6-27 23:16
舊葉既話到咁上下就会枯,但睇你果D好多都算新葉喎,成日開冷氣唔夠濕?

係咪葉面噴水就可以保濕??
回復

tomlee13579 發表於 2019-7-1 18:02:11 來自手機 |顯示全部樓層

前三日我見新葉灣哂腰,唔知係咪唔夠太陽,我將佢搬咗上去天台,當然有加遮光網。但係情況衰左啦又。但係呢次比上次有少少唔同,新既黑班邊帶有少少黃。
呢次又係咪問題問題超困擾
宜家又搬返入屋諗住用燈照
回復

dendrohusky 發表於 2019-7-1 19:34:59 來自手機 |顯示全部樓層
龜背竹唔洗曬,室內窗邊就ok la,天台遮光都太多了,根出問題?見D植料有D濕,干先-淋水啦
回復

tomlee13579 發表於 2019-7-5 19:37:03 來自手機 |顯示全部樓層
根有問題可以點檢查?果日我啱啱淋完水炸
愈黎愈惡化啦個情況 E281CD6F-D944-480E-939A-90153B2B74A8.jpeg
回復

dendrohusky 發表於 2019-7-7 11:38:20 來自手機 |顯示全部樓層
換盆時睇下D根有冇爛,換走少少泥加D珍珠岩通氣D
回復

dendrohusky 發表於 2019-7-7 11:43:08 來自手機 |顯示全部樓層
我有時會等到左邊咁既色,干左先淋水,右邊淋左水既色
回復

lydia0712 發表於 2019-7-8 11:11:22 |顯示全部樓層
好似是水太多,可以等植料8-9成乾先比水
回復