紅色蘿蔔2種

作者: Aapril 發表于 2007-12-16 16:46:04
2304 5
種左2種紅色蘿蔔....一種系櫻桃蘿蔔, 一種系紅色的長蘿蔔, 我只能夠種在發泡膠箱裏 , 所以長的紅蘿蔔很早就要收採, 否則可以等佢長到好似白蘿蔔咁長咁大......

SL270047 (Small).JPG
SL270048 (Small).JPG
SL270050 (Small).JPG
SL270061 (Small).JPG
plant 002 (Small).jpg
plant 006 (Small).jpg
Aapril 發表於 2007-12-16 16:49:37 |顯示全部樓層
有幾日缺水, 所以d櫻桃蘿蔔裂開左, 都好搞笑, 好似張開咀笑緊咁~~
plant 004 (Small).jpg
plant 001 (Small).jpg
回復

PACO 發表於 2007-12-16 19:56:17 |顯示全部樓層
原帖由 Aapril 於 2007-12-16 16:49 發表
有幾日缺水, 所以d櫻桃蘿蔔裂開左, 都好搞笑, 好似張開咀笑緊咁~~

有人話係過多水份先爆口,邊樣先係真呢?
回復

Aapril 發表於 2007-12-18 21:50:43 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-12-16 19:56 發表

有人話係過多水份先爆口,邊樣先係真呢?

咁又唔知喎,但我真系試過有5日都無淋水 ,之後就裂口啦,
正常淋水的就無問題
回復

heiheimama 發表於 2007-12-20 23:28:29 |顯示全部樓層
看了一本關於種植的書,寫的非常詳細,書裡說蘿蔔下半部裂開是由於土壤過乾或過濕,或太晚收成,外皮停止生長而內部卻繼續肥大而造成.所以兩位的說法皆可以成立.
回復

yannes 發表於 2007-12-21 17:47:13 |顯示全部樓層
有多人都話這個唔好食的~通常都係食葉的部分~係唔係??
回復