作者: Aapril 发表于 2007-12-16 16:38:46
2429 9
育苗種在3吋盤裏面, 種左成2個月都系又細又瘦....跟住移種左到發泡箱裏 , 1個月就已經size大左幾倍~~~~好開心

SL270051 (Small).JPG
SL270066 (Small).JPG
plant 019 (Small).jpg
plant 033 (Small).jpg
mimighost 發表於 2007-12-16 19:38:40 |顯示全部樓層
點解相差咁大既 ?
Aapril 發表於 2007-12-18 21:52:49 |顯示全部樓層
相差好大咩, 佢地隔左2.3星期影的, 真系大左好多
EddieOR 發表於 2007-12-18 22:51:50 |顯示全部樓層
我個 d 黎黎去去都係咁既樣,好似冇大過咁
Aapril 發表於 2007-12-20 21:32:55 |顯示全部樓層
你一定系唔夠陽光啦, 我發覺, 如果夠陽光, 蕃茄都算系好粗生的, 講真的.
蕃茄夠日照, 反而淋水不用太密......如果我講, 我將蕃茄種左在室外後, 真系3.4日先淋一次水,你信唔信??..但佢又生得好好wor
Sophia 發表於 2007-12-23 02:00:37 |顯示全部樓層
我o個D都係種室外,但都係唔多大
Aapril 發表於 2007-12-24 17:00:29 |顯示全部樓層
蕃茄都要加肥的, 因為我一直都系加花生夫, 骨粉, 有時會加d 草木灰......因為呢d肥都分解得無化學肥咁快,所以我都唔使成日加. 你都試下啦

開花lu...蕃茄樹大左好多
因為我以前育苗成日失敗, 所以我後來櫻桃蕃茄的種子又試下, 大蕃茄的種子又試下,連街市買來蕃茄我都拿d生種子來試下....所以我一個發泡膠箱種左5 顆蕃茄,但佢地系咪品種我都唔知, 要等結果先知.... 好有神秘感

SL270100 (Small).JPG
SL270126 (Small).JPG
Aapril 發表於 2008-1-16 19:06:24 |顯示全部樓層
再來做個記錄先~~~~~

高大左好多

2008-1-10 (Small).jpg
Aapril 發表於 2008-1-16 19:11:59 |顯示全部樓層
開左好好好多花~~~~~等食ing
photo 1 006 (Small).jpg
photo 1 007 (Small).jpg
photo 1 008 (Small).jpg
photo 1 009 (Small).jpg
Aapril 發表於 2008-1-16 19:17:17 |顯示全部樓層
結果ing......雖然仲好細...己經好想食啦, 唔知仲要等幾耐先可以摘呢???

photo 1 035 (Small).jpg
photo 1 122 (Small).jpg
photo 1 123 (Small).jpg
photo 1 124 (Small).jpg
photo 1 127 (Small).jpg