我的龜甲、布袋、月界、棒捶、厚敦菊,洋葵和枯野葵(#102 - 104,27/04/2020更新)

作者: rwgplant 发表于 2019-6-13 11:32:22
14168 130

我現有嘅龜甲和其他塊根多肉如下:
泰國圓葉山烏龜 Stephania erecta 7cm (生長中)樓#1,8,18,33,46,58,71,103
南非龜甲龍 Dioscorea elephantipes 4.5cm (生長中)樓#2,46,71
南非龜甲龍 Dioscorea elephantipes 6cm (生長中)樓#3,64,71
綠背龜甲木棉 Pseudobombax ellipticum (生長中)樓#9,33,51,65,71
笑布袋 Ibervillea tenuisecta (生長中)樓#12,18,33,51,58,71,102
墨西哥龜甲龍 Dioscorea Macrostachya 3cm (生長中)樓#13,18,58,71,76
黑皮月界 Sarcocaulon multifidum (歸天了)樓#14,17,27,28,51,66,71
象牙宫 Pachypodium rosulatum (生長中)樓#19,71
筒蝶春 Pachypodium horombense (生長中) 樓#26,29,51,67,71
不知名混種棒捶樹 Noid (生長中) 樓#30,51,71,104
黑鬼殿 Othonna euphorbioides (生長中) 樓#31,71
高山龜甲龍  Dioscorea elephantipes v mon長tana (新葉長出中) 1cm 樓#32,46,51
天馬空 Pachypodium succulentum 1.4cm (生長中) 樓#34,71
黑鬼殿 2號 (1.6cm) Othonna euphorbioides (生長中) 樓#61,71
羽叶洋葵 (1.4cm) (Pelargonium appendiculatum) (生長中) 樓#62,71,72
枯野葵 (2.1cm) (Pelargonium carnosum)(生長中) 樓#63,71

我開始尋找以龜命名嘅一多肉玩,這個post作為一個記錄,會不定期更新。
開始養龜係因為看到一張相,勾起興趣,於是乎找到山烏龜,起初連點養都未知,好彩有師兄教路,認識多咗少少,依家等甦醒發芽。

評分

查看全部評分

rwgplant 發表於 2019-6-13 11:38:04 來自手機 |顯示全部樓層

第二隻找到已經休眠嘅南非龜甲龍,大棵太貴喇,所以由細細粒開始,希望到秋天醒,依家控養住,唔知要等到幾多年至夠大似龜甲^U^
rwgplant 發表於 2019-6-16 14:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
衰手痕,忍唔住手又整多隻南非龜甲龍返屋企
violet_bb 發表於 2019-6-17 22:20:26 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-6-16 14:48
衰手痕,忍唔住手又整多隻南非龜甲龍返屋企

Plant大的龜龜好趣緻!多d上來update下俾我開下眼界丫!話唔埋會興起養龜龜熱潮!
rwgplant 發表於 2019-6-17 22:51:40 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-6-17 22:20
Plant大的龜龜好趣緻!多d上來update下俾我開下眼界丫!話唔埋會興起養龜龜熱潮! ...

我都係啱啱學人養,有新嘢就擺上來,掀起熱潮就唔敢包,但肯定多啲人認識佢地

[emoji]1f44d[/emoji][emoji]1f44d[/emoji][emoji]1f44d[/emoji]  發表於 2019-6-17 23:45
cgi0117 發表於 2019-6-19 14:13:22 |顯示全部樓層
一野帶禁多隻龜龜番屋企~
大就貴, 如果好似你D BB禁大, 係唔係都要好貴?
rwgplant 發表於 2019-6-19 20:48:35 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-6-19 14:13
一野帶禁多隻龜龜番屋企~
大就貴, 如果好似你D BB禁大, 係唔係都要好貴? ...

南美龜甲龍如果又靚又大,價錢就愈貴,現在我的有4.5cm和6cm大,每隻仲係3位數字就買到,如果太貴我都唔捨得
山烏龜親民好多,又靚又抵玩,可以由佢開始玩起
rwgplant 發表於 2019-6-20 11:46:56 來自手機 |顯示全部樓層
今朝終於見到山烏龜出芽仔
rwgplant 發表於 2019-6-20 12:21:55 來自手機 |顯示全部樓層

今日真係好日子,我又發現我嘅綠背龜甲木棉種子發芽
freddywongdy 發表於 2019-6-22 08:39:23 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-6-20 12:21
今日真係好日子,我又發現我嘅木棉龜甲種子發芽

大豆芽咁。。。種到起紋都担拐杖啦!
rwgplant 發表於 2019-6-22 08:41:11 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-6-22 08:39
大豆芽咁。。。種到起紋都担拐杖啦!

志在擁有,可能我有一百歲呢

加油 !^^  發表於 2019-6-22 21:43
幾時都話園藝係一門耐性鍛練。  發表於 2019-6-22 11:29
rwgplant 發表於 2019-6-22 09:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
今朝(22/6)起身發現笑布袋種子從沙土中冒出來
rwgplant 發表於 2019-6-22 09:50:14 來自手機 |顯示全部樓層
墨西哥龜甲龍係屬於夏季生長型,啱啱同南非龜甲龍相反,秋冬反而會落葉休眠,我這棵雖然仲係細,依家已經開始出小葉
rwgplant 發表於 2019-6-24 10:24:37 來自手機 |顯示全部樓層
昨日23/6下午開始浸咗兩條黑皮月界種子,因為係第一次做,有啲擔心出錯,浸咗4個半鐘頭,小心奕奕將種子半插入砂土,諗住3、4日會發芽,點知今朝一睇,已經有一條發咗芽,雖然一早知黑皮月界出芽不難,但無諗過會咁快,之後要小心揍大佢,希望唔會失敗
au231134 發表於 2019-6-24 14:42:55 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-6-22 09:50
墨西哥龜甲龍係屬於夏季生長型,啱啱同南非龜甲龍相反,秋冬反而會落葉休眠,我這棵雖然仲係 ...

我都好鍾意月界,黑皮和龟甲龍,但我肯定佢會長命過我,到時冇人接收咪變晒孤兒仔!真係矛盾!
想問下龟甲龍點分南非同墨西哥,謝謝!
rwgplant 發表於 2019-6-24 15:23:38 來自手機 |顯示全部樓層
au231134 發表於 2019-6-24 14:42
我都好鍾意月界,黑皮和龟甲龍,但我肯定佢會長命過我,到時冇人接收咪變晒孤兒仔!真係矛盾!
想問下龟甲 ...

雖然從小開始養起龜甲龍,月界等植物,自己都未必夠長命見成長到成熟,但見到由一粒種子或小苗起逐漸長大,果種滿足感係難以形容。到自已老時,啲植物又養大咯,到時無錢就賣哂佢地當養老金囉(講笑啫)

其實南非和墨西哥龜甲龍除產地不同,最主要分別在生長期和休眠期,南非龜甲龍係冬種夏眠,但又不耐寒。墨西哥龜甲龍剛相反,夏種冬眠,但較耐寒。
另外可以從葉片區分,南非葉小,形似心形三角,墨西哥葉大較長,一起比較時好容易分辨出來。但花就差唔多,好難憑花就一眼分得出。最後係塊根龜甲形狀完全不同,南非越老就越裂開成球狀龜甲形,墨西哥裂紋無咁厲害及較扁平。

多謝分享  發表於 2019-6-24 22:34
rwgplant 發表於 2019-6-25 10:00:44 來自手機 |顯示全部樓層
25/6今朝又發現另一支黑皮月界種子都發芽,兩發兩中,實在太開心
rwgplant 發表於 2019-6-25 10:09:43 來自手機 |顯示全部樓層
Update埋其他,圓葉山烏龜新芽長咗,笑布袋開始長真葉,另外兩粒綠背龜甲木棉巳經發展到兩片新葉,墨西哥龜甲龍又生多幾片小葉
rwgplant 發表於 2019-6-25 10:27:54 來自手機 |顯示全部樓層
剛回來時象牙宮還是光禿禿的,以為休眠咗,點知近兩日又開始長葉
freddywongdy 發表於 2019-6-25 11:19:51 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-6-25 10:27
剛回來時象牙宮還是光禿禿的,以為休眠咗,點知近兩日又開始長葉 ...

我果粒都出左好多葉!