好奇怪 ~ 唔多似黃芽白 !!

作者: WingWing 發表于 2007-12-16 00:00:26
2203 5
之前朋友比咗D '短身黃芽白' 種子我, 但種吓種吓都唔多似黃芽白, 唔知係咪攪錯呢?

各位覺得相片中的似 '嘜' 嘢菜呀??
DSCN1032 黃芽白種子.JPG
DSCN1382 黃芽白.JPG
DSCN1435 黃芽白.JPG
DSCN1787 黃芽白.JPG
EddieOR 發表於 2007-12-16 00:04:16 |顯示全部樓層
唔知係唔係
好似要出左第一次花,再生長先會圖中咁樣
回復

WingWing 發表於 2007-12-16 00:07:01 |顯示全部樓層
今日已經食晒添!!
回復

PACO 發表於 2007-12-16 05:21:36 |顯示全部樓層
我個邊田友種個d都係咁樣!佢地話要扎埋d葉等佢向上生喎??唔知真定假了!
回復

小雲 發表於 2007-12-16 17:10:51 |顯示全部樓層
其實黃芽白呢類菜要天氣夠凍(如香港的一,二月左右最凍時),佢先可以做出包起既狀態,如果唔夠凍,佢就只會好似菜芯或生菜咁D葉散開,向外發展。要夠凍才能令佢自動作卷狀,所以這類菜多數產自北方寒冷地方,如北京,上海等地。
而且呢類菜大多是甜味,特別吸引菜蟲,要多加留意,尤其當菜未能及時卷起時,菜蟲會趁機住在菜的中心內,吃著嫩嫩的菜芽....我上次就係咁養左條肥蟲(有尾指咁粗)係裡頭!吃掉了整棵紹菜啦!
回復

WingWing 發表於 2007-12-16 19:04:02 |顯示全部樓層
原來係咁!!
不過諗到有肥蟲, 真係怕怕!!
回復