香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 天台SOS

天台SOS

作者: jack872184 发表于 2010-1-16 13:07:39
9596 67
jellyfishy 發表於 2010-1-19 08:45:18 |顯示全部樓層
c) 1至2日淋一次水
jack872184 發表於 2010-1-18 22:15

咁已經好肯打理喇~
Ulrica 發表於 2010-1-19 21:45:58 |顯示全部樓層
已經有好多植物LU喎, 宜家想點整呀?
jack872184 發表於 2010-1-19 22:04:40 |顯示全部樓層
宜家想add some more kinds of plants~
oneonewe 發表於 2010-1-19 22:37:56 |顯示全部樓層
BBJack你學校唔係o係愛民村o架嘛!?
黑仔天 發表於 2010-1-19 22:49:29 |顯示全部樓層

總覺得...只要打一次風///就會死傷慘重...
=======================
如果想整好天台綠化...
以你現時既植物都夠晒啦....
至於你想話整靚佢..同易d管理的話....
不如叫園藝公司幫你諗...or去浸會大學聯絡返生黃煥忠物系教授 或 港大 詹志勇教授
問下佢地...可唔可以比意見有關綠化天台項目
(有時..天台綠化項目都會成為一d講議/教材...以學校身份問下d大學講師..話唔定有好既收獲呢)

總好過你地而家點整又冇構思...點入手又唔知....
oneonewe 發表於 2010-1-19 22:52:01 |顯示全部樓層
總覺得...只要打一次風///就會死傷慘重...
黑仔天 發表於 2010-1-19 22:49

D盆裁擺得好牙煙
theresagood 發表於 2010-1-19 23:13:30 |顯示全部樓層
咁種D輕身又易打理的植物,例如洋鳳仙/日日春/茉莉,種密D,
咁太陽就唔會哂到地上,咁你就唔使用盆"檔"高D花
Exodus 發表於 2010-1-19 23:20:25 |顯示全部樓層
咁種D輕身又易打理的植物,例如洋鳳仙/日日春/茉莉,種密D,
咁太陽就唔會哂到地上,咁你就唔使用盆"檔"高D花 ...
theresagood 發表於 2010-1-19 23:13

洋鳳仙??
不太可能

長春花都叫好D
Exodus 發表於 2010-1-19 23:22:47 |顯示全部樓層
The photos of the天台
jack872184 發表於 2010-1-19 21:39

d 盆點解要咁擺
theresagood 發表於 2010-1-19 23:55:37 |顯示全部樓層
d 盆點解要咁擺
Exodus 發表於 2010-1-19 23:22

我覺得似避開天台地板熱
jellyfishy 發表於 2010-1-20 11:16:12 |顯示全部樓層
D盆裁擺得好牙煙
oneonewe 發表於 2010-1-19 22:52

盆叠盆, 好危~~add9icon
jack872184 發表於 2010-1-20 20:38:14 |顯示全部樓層

y d 盆要咁擺?i don't know ar?
But they are heavy,they will not fall down~
jack872184 發表於 2010-1-20 20:47:27 |顯示全部樓層
Ooo~
師姐~~~~~~
jack872184 發表於 2010-1-20 20:52:20 |顯示全部樓層
綠色外牆?
If yes,then it will be "amazing"
KandT 發表於 2010-1-20 20:59:54 |顯示全部樓層
盆叠盆, 好危~~
jellyfishy 發表於 2010-1-20 11:16

唔怕大風吹跌? 唔反轉叠高, 叠埋得唔得呀?
Exodus 發表於 2010-1-20 21:00:35 |顯示全部樓層
y d 盆要咁擺?i don't know ar?
But they are heavy,they will not fall down~

it is in愛民村架~11v~ ...
jack872184 發表於 2010-1-20 20:38

你係咪未聽過樹大招風
jack872184 發表於 2010-1-20 21:15:42 |顯示全部樓層
But there're plants put behind some plants to prevent they fall down~
jellyfishy 發表於 2010-1-20 22:26:14 |顯示全部樓層
唔怕大風吹跌? 唔反轉叠高, 叠埋得唔得呀?
KandT 發表於 2010-1-20 20:59

touchwood 俾風吹趺真係唔出奇架~   叠高左, 兩個盆唔係有野"釘" or "貼"死, 始終有機會吹跌, 到時真係落地開花, xyz

講個例子, 見過路口有排新種的樹, 為免被風吹跌, 一早已用guy wire support 住d 樹. 未種夠一年, 一個八號, 個排樹就好似骨牌咁.... 哈哈~~ 家下天台就咁放高d 盆, 上重下輕, 飛落街的機會一定大過個排樹啊~
jack872184 發表於 2010-1-21 21:09:30 |顯示全部樓層
um....
after a 八號typhoon,
i went up to see,just 1-4 trees fall down,
but actually I think it's also not really good
夜魔 發表於 2010-1-31 01:50:37 |顯示全部樓層
紫茉莉, 蔦蘿, 日日春, 向日葵....