香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 天台SOS

天台SOS

作者: jack872184 發表于 2010-1-16 13:07:39
9615 67
無比仔 發表於 2010-1-17 01:09:13 |顯示全部樓層
I will做功課查da~
I will make a table soon~
Also a plan~

Thank you for your comments~
jack872184 發表於 2010-1-17 01:01

希望d資料幫到你啦
回復

jack872184 發表於 2010-1-17 01:10:58 |顯示全部樓層
They did help me,
thank you~add6icon
回復

無比仔 發表於 2010-1-17 01:42:07 |顯示全部樓層
Sorry, see漏左你d內容.
若有圍欄, 圍欄下有花槽有位置可提議阿sir做埋vertical planitng, 可考慮埋種軟枝黃禪, 假以時日圍欄上佈滿黃花都不錯架.
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-17 02:48:13 |顯示全部樓層
天台大唔大風呀? vertical planting?
圍欄和花槽跟vertical planting有乜關係呀?軟枝黃禪...唉... 花墟都唔興軟枝黃禪啦~
大紅花(價錢許可買雙托品種) ??
一般設計師都唔喜歡用雙托,因為覺得佢似廁紙,好樣衰,所以花係咪靚,其實都係好subjective.
硬枝黃禪,花細,枝條好長好亂,一般唔建議種响花園仔;仲有硬枝黃禪好似有針針的,請小心下決定.
無先生,同你講左十幾萬次see 的意思,唔該你咪又亂用啦,教壞學生呀.
無比仔,你係好熱心,知你好好人,但下次請先諗下自己的提議有無問題先,好唔好?
花園設計,唔係先諗左要乜品種乜野common name, 係應該先做site analysis, 應先研究左環境位置日照座向等外在因素.
回復

無比仔 發表於 2010-1-17 03:33:02 |顯示全部樓層

我都講過我講的都係好片面, 有野講錯真係唔好意思
bb jack你聽水母的專業意見好了
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-17 07:19:09 |顯示全部樓層
我都講過我講的都係好片面, 有野講錯真係唔好意思
bb jack你聽水母的專業意見好了 ...
無比仔 發表於 2010-1-17 03:33

無乜野專業意見.
其實就算係屋企種花, 都係先看看自己可以提供乜野環境, 才決定種乜野植物架啦, 根本我個d 就唔係乜野專業意見.
話你講錯, 係話你又用左 "see"字, 你咪炒埋一碟咁睇先得架~
種野設計有乜問題, 大家討論分享一下, 咁先有進步.
回復

avery 發表於 2010-1-17 10:49:24 |顯示全部樓層

哈哈 ~ 插到爆 ~~~

Jack 你學校打算用皮蛋缸, 花盆 形式

定用磚圍起加泥

定發泡膠兜加泥種

定混合 ??

天臺大風又會驚漏水同花園有泥有地氣處理上好唔同, 你要問清楚學校 ~ Or 你自己係負責既呀Sir ??
回復

Ulrica 發表於 2010-1-17 11:48:44 |顯示全部樓層
無乜野專業意見.
其實就算係屋企種花, 都係先看看自己可以提供乜野環境, 才決定種乜野植物架啦, 根本我個 ...
jellyfishy 發表於 2010-1-17 07:19

係囉 ~ 大家比下意見, 討論一下啫
回復

jack872184 發表於 2010-1-17 21:09:03 |顯示全部樓層
用花盆
it won't  漏水da~
我5係負責既呀Sir ar~
回復

avery 發表於 2010-1-17 22:33:31 |顯示全部樓層
花盆容量有限, 太高風大又會反盆, 將限制可種植物為灌木或草本 ~
回復

Exodus 發表於 2010-1-18 19:41:36 |顯示全部樓層
花盆容量有限, 太高風大又會反盆, 將限制可種植物為灌木或草本 ~
avery 發表於 2010-1-17 22:33

我覺得我既suggestion完全係best alternatives
一個係歐美園藝師策劃屋頂草坪花園的先鋒植物
一個係屋頂常見著生野花

well~不過d 人聽唔聽又係另一回事~
回復

jack872184 發表於 2010-1-18 20:19:35 |顯示全部樓層
I think佛甲草&不死鳥is ok,
but i don't know where can i find them~
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-18 21:08:18 |顯示全部樓層
jack, 不如你影下你個天台和周圍環境出來, 大家會易d 幫你諗架.
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-18 21:10:04 |顯示全部樓層
考慮的東西:
1. 外在環境
2. 天台花園的用途
3. 水
4. 保養情況 (經常修剪, 還是?)
5. 個人喜好
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-18 21:14:21 |顯示全部樓層
I think佛甲草&不死鳥is ok,
but i don't know where can i find them~
jack872184 發表於 2010-1-18 20:19

佛甲草唔係唔好, 但觀賞價值較低. 歐美用佛甲草, 一般用在一些沒有人行和沒有人可以近望的天台, 又沒法澆水的天台, 純為遠景綠化.
其實佛甲草sedum, 好多多肉植物都會俾內地叫作佛甲草.
回復

jack872184 發表於 2010-1-18 21:48:40 |顯示全部樓層
I have taken some photos today,
i will put them here maybe tmr/on wed
回復

Exodus 發表於 2010-1-18 21:53:06 |顯示全部樓層
佛甲草唔係唔好, 但觀賞價值較低. 歐美用佛甲草, 一般用在一些沒有人行和沒有人可以近望的天台, 又 ...
jellyfishy 發表於 2010-1-18 21:14

佢明明就講到好似純粹要綠化個天台咁
橫掂種左d 乜野都無人識架la

又要耐曬又可以唔使成日淋水既野真係唔多
仙人掌都無咁強悍(有咁強悍果d 唔會咁易買到咁平)
回復

jack872184 發表於 2010-1-18 21:57:54 |顯示全部樓層
O
I think my speech is not clear enough~add11icon
the天台is already綠化,now 只想引入new kind of plant.
要耐曬又可以唔使成日淋水既野真係唔多
so 請大家幫忙o(1/2日淋水1次)
回復

Ulrica 發表於 2010-1-18 22:14:59 |顯示全部樓層
so 請大家幫忙o(1/2日淋水1次)
jack872184 發表於 2010-1-18 21:57

BBJack 再清楚些比較好, 上面那句的意思是 a) or b) 呢?
a) 半日淋一次水
b) 1至2次淋一次水
回復

jack872184 發表於 2010-1-18 22:15:38 |顯示全部樓層
c) 1至2日淋一次水
回復