精油的妙用

作者: prodorothyhkg 发表于 2010-1-15 12:09:56
28621 172
Pinkyleung 發表於 2013-8-3 11:36:46 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 12:52
葡萄柚(西柚)精油 Grapefruit

簡述:滋養組織細胞,增加體力,舒緩支氣管炎,利尿,改善肥胖,水腫及淋巴 ...

我看見有白葡萄柚及粉紅葡萄柚,即是說有三種,請問那又如何分別 ?
viv 發表於 2014-3-14 10:50:23 |顯示全部樓層
注意事項:
薰衣草算是香草植物中經濟價值高,市場需求最大的,自然有許多生產上的差別與細節。我們直接從原文來看,首先,典型的薰衣草或是芳療所稱的薰衣草有兩種:Lavender與Lavendin,前者就是薰衣草,後者是醒目薰衣草,亦稱大薰衣草,因其產油量高,又容易栽培,所以生產成本低許多,也是全球重要的香料來源,但是其氣味帶有較重的樟腦味,是其與薰衣草最明顯的差別。
而我們所使用的薰衣草,拉丁學名為L.officinalis,品種名稱為L.angustifolia,音譯為「安古」薰衣草,意譯為「狹葉薰衣草」,若以officinalis來翻譯,又可稱為「真薰衣草」,其實這些全都是指同一種對象。而highland特指其種植的植物品種與產地差異,也就是耐寒的薰衣草,翻譯為高地薰衣草,因為產地栽種特性,高地薰衣草算是薰衣草的極品,但因產地與品種的受限性,真正的高地薰衣草較為少見。

想請問我在F牌的網站看到薰衣草精油都有四五種, 不過名稱都不是你所提的, 那應該選那種?
vx.chel 發表於 2014-8-9 22:44:54 |顯示全部樓層
請問香精同香膏有咩分別呢?

香精係化學合成野, 香薰係天然花草蒸薰搾所提綀出來, 要用梗用自然野啦  發表於 2014-12-16 16:30
Sumbie 發表於 2016-1-11 14:08:03 |顯示全部樓層
最近睇左三本精油書(唔係台灣書, 外國D 人真係比較有研究), 學左好多.
利申: 我有用Young Living, 亦有用其他牌子, 用在自己面或狗狗身上會用貴野, 其他會在信用良好的公司買, 包括NOW (IHERBS) AURA CACIA, AMAZON 上的EDEN'S GARDEN.

精油品質同產地好緊要! YL的賣點係由種子都包裝都係佢地自己公司包辨, 所以佢可以保証有機. 其他公司會SOURCE農民買植物, 會有D風險, 因為你唔知佢地有冇用殺蟲劑, 而每種植物晌唔同地方種植, 精油成份都會唔同. 但都係睇個人接受度, 所以我唔會買死YL, 因為太貴!總之大家要買公認可靠的店! 如果清潔用我會求期D, 但吸入去或作治療用的精油要小心. 精油成份經皮膚或肺吸入, 會直接入血. 如果品質差的精油有提取期間的SOLVENT的殘留物, 合成香精或殺蟲劑, 你諗下後果係乜? 所以一定要了解品質及成份.

咁啱既... 我都係YL MEMBER .... 玩左精油幾年, 2年前開始用YL就番唔到轉頭了.  發表於 2016-2-16 09:50
Sumbie 發表於 2016-1-11 14:14:34 |顯示全部樓層
viv 發表於 2014-3-14 10:50
想請問我在F牌的網站看到薰衣草精油都有四五種, 不過名稱都不是你所提的, 那應該選那種? ...

薰衣草及其他植物都會有唔同SPECIES.  尢加利為例, 出名的已經有eucalyptus globulus, eucalyptus radiata.... 所以玩香薰最好用學名. 不過薰衣草多數係lavandula angustifolia, lavandula officinalis, etc.
bsma 發表於 2016-2-15 18:23:54 |顯示全部樓層
新年快樂!  爬文時見到YL牌, Koxxxhi牌, Prixxxxra牌, Floxxxxna牌, Tisxxxand牌  都好像是治療級的,  請問如何分別芳療級 / 治療級的精油? 牌子本身有沒有什麼字眼寫明的?
ND, NHR 也是治療級嗎?
如果對精油認識不多又想用在身上的話, 有沒有那個牌子可推介?  謝謝!!
jellyfishy 發表於 2016-2-16 09:42:51 |顯示全部樓層
bsma 發表於 2016-2-15 18:23
新年快樂!  爬文時見到YL牌, Koxxxhi牌, Prixxxxra牌, Floxxxxna牌, Tisxxxand牌  都好像是治療級的,  請問 ...

ND, NHR no ~ 我只用來打皂.

治療級的, 樽上會寫的.
takashiyan 發表於 2016-2-16 18:17:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-2-16 09:42

請教一下, 用 ND, NHR 來打皂係想要有香味定功用? 知道因為皂化會令精油效用減低同放得耐會散走香味, 所以唔會用好靚嘅油... 咁如果想香味持續耐啲, 除左用香精有其他方法嗎?
bsma 發表於 2016-2-17 12:12:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2016-2-16 09:42

請問治療級的樽上會點寫?
因為好多唔到牌子嘅精油都話可以用油稀釋搽上身按摩嘅...
jellyfishy 發表於 2016-3-7 09:20:50 |顯示全部樓層
bsma 發表於 2016-2-17 12:12
請問治療級的樽上會點寫?
因為好多唔到牌子嘅精油都話可以用油稀釋搽上身按摩嘅...
...

就算同一個牌子, 出的文字標籤都要符合唔同地區條例及商品說明的要求.
通常高純度的會寫明: 100$ pure essential oil or 100% therapeutic-grade, 甚至會寫明dietary supplement... 等字眼.
坊間太多精油牌子,有d話 100%天然但其實經化驗後原來唔係100%。唔純精油會有中毒可能。所以要選擇有信譽及一定要安全使用,唔好唔清楚就用。報紙自己搵"專家"口講口賠個D報導更加不要隨便相信, 因為香港太商業化了, 好多"新聞"其實是線槁, 為打壓他人而抬高自己的生意門路也有,所以要保持清醒頭腦, 最簡單是用common sense幫忙,例如$20買到10ml精油但你會敢用嗎? All Natural 可能只是不同的植物油混合出來的"天然"油, 真係有精油成份可能不足1%, 香味用單體調出來也可以叫 ALL natural 的.

結論
(1) 一定要用品質良好的精油、信譽良好的品牌, 最好是自設農場, 由研發, 收集種子, 抽取到包裝都係同一間公司包辦就比較安全.
(2) 一定要按正確用法和用量
(3) 要慎選購買對象,對方要有足夠知識和資源教你如何正確使用精油
(4) 唔好太信專家的話 (呢句高昆教既)
Sumbie 發表於 2016-3-31 00:09:20 來自手機 |顯示全部樓層
therapeutic-grade 國際冇standards. 所以好多牌子都叫自己therapeutic-grade。最好Google 下。
Sumbie 發表於 2016-3-31 00:12:47 來自手機 |顯示全部樓層
YL,edxx's garden, mountain roxx 都好,YL over priced得好緊要,好多用家好似邪教咁好嚇人。整皂其實用Nxw Foods 又平又正。
jellyfishy 發表於 2016-3-31 09:43:13 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2016-3-31 00:12
YL,edxx's garden, mountain roxx 都好,YL over priced得好緊要,好多用家好似邪教咁好嚇人。整皂其實用N ...

唔覺唔覺, 呢度撞到好多花友原來都係YL 用家, 大家用過都番唔到轉頭, 因為真係好用. 但平時我們不會刻意介紹俾朋友, 因為真係要好多心機照顧用家, 要教過晒好多精油知識, 大家都係用個心去愛惜身邊的親朋, 所以無HARD SELL.
每個MARKET都會有爛葉枯枝, 個D HARDSELL的人, 我們會公開去反對佢地的不當行為, 甚至會向YL OFFICE 反應的. 坦白說, 呢個品牌可能係香港的直鎖公司最賺唔到錢的公司, 因為佢唔係為量多而生產精油, 由於YL 由種子到生產線包裝全是自己包辦, 無適合的地和田, 佢就不生產, 有D精油可以缺貨半年以上, 上年就試過牙膏缺貨半年, 咁既生意, 點賺大錢呀? 哈~

在YL,無人會被迫買嘢、上完會員自發的免費分享會後,不會有人捉住你傾要買多少貨跑什麼數。公司創辦人期望會員追求的是身、心、靈健康生活及互助互愛的精神. 有些芳療師轉用了YL, 但無宣傳, 就係唔想人地標籤佢HARDSELL. 黙黙地見到CLIENT 健康便快樂, 呢D無名英雄, 我好欣賞.

關於OVERPRICE, 以下是早兩日某大西方日報的介紹, 報導提到的精油價錢及DIFFUSER價錢, 遠高於YL。
other eo.jpg

未接觸yl 前,我已接觸eo 5年,當時會讀德療教科書,英療或相關書,沈迷到會去背學名及化學物質名字,書是會説明eo「太concentrate」,所以一定要稀釋使用。尤其有些油呈膠狀,如安息香、欖香脂、没葯、香根草、etc. 有些會冬化,如sandalwood & rose, etc. 有些eo不稀釋根本很難使用。
前年接觸yl, 我好難相信把未稀釋的eo 放入口,但事實這個品牌説明可以食。我信親身體驗,所以大膽找家中有的幾個品牌去「嚐」,作為人肉測試。
收集的品牌有平有貴,至少3個品牌的eo都給我找出來測試。EDXX, MOUNTAIN XX, ND, FLORIXXXX, (唔敢試BODY SHORT, 知佢一定唔PURE), JUNIXXX, ETC. 主要試了tea tree, lemon & frankincense.

Yl入口唔會嗱,吞入喉嚨都不會刺痛。(後來問有用開YL的芳療師, 她說YL 生產時根本無落溶劑, 所以不會溝開精油, 更不會因為溶劑而嗱喉).

再把其他品牌放入口.
測試Tea tree ,還可,沒有太嗱反應,有的品牌如ND, 是辣的 ;
測試lemon,嗱到痛,要立即用水或油漱口,之後個口仍然痛,好驚嚇的。
Frankincense , 試平價的品牌,其樽邊會起膠,試入口,也是嗱到痛。只有一隻有機品牌是入口沒嗱.

2年後今天我仍解釋唔到為什麼yl 咁多種油不會嗱喉。

結論是,各家都有自己一套學說,睇你buy邊套。信A個套就用A個套rules去用油,不要用B個系統去則疑A個套系統,因為A, B 甚至C都來自不同系統,有不同的製作方法和過程。
個人體會,保持開放態度,學習聆聽身體給我們的信息,自然會找到最適合療癒自己身心的方法。

用了YL精油兩年多, 更感到其純度是真的100%個隻品種出來的油, 而非100% 純"植物"出來的精油 (即混有其他SPECIES的油)。我每點滴都會慳住用,唔係因為價錢關係,而係每當知道精油係由好多棵樹,好多棵植物萃取,所以要珍惜經過砍伐樹木/ 收割,國際運送,產生很多碳排放後得來的東西. 有點內疚用左咁多地球資源, 但又覺得自己好幸運有得用精油。
每次聽到身邊的家人朋友,出自為無私的心分享精油怎樣幫助到自已和家人朋友,那種喜悅是不能形容的。