精油的妙用

作者: prodorothyhkg 发表于 2010-1-15 12:09:56
28622 173
貓后 發表於 2011-1-19 12:16:09 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:58
梗係好啦

我琴日去睇我上星期打d皂,因為我放咗"由家利",打開盍好香丫,整得都ok靚
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 12:56:07 |顯示全部樓層
當你打第6,7,8,9,.........底時,你就會聞唔到乜野味架啦
Monse 發表於 2011-1-19 13:11:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:02
血壓低... 偏低~ 

薰衣草,洋金菊~~ oh ~~~ I am loving it!!!! 是我至愛至常用的~~~

德國洋金菊的精油係深藍色架(就好似小時候跌親搽果種藍藥水咁既色)但味就唔係好好聞(怪怪地),如果用呢打皂做(添加)相信都係變綠色架.
jellyfishy 發表於 2011-1-19 13:17:01 |顯示全部樓層
Monse 發表於 2011-1-19 13:11
德國洋金菊的精油係深藍色架(就好似小時候跌親搽果種藍藥水咁既色)但味就唔係好好聞(怪怪地),如果用呢打 ...

德國洋金菊eo咁貴,梗係唔會用來打皂啦,我想用來做面霜手霜.
貓后 發表於 2011-1-19 14:08:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 13:17
德國洋金菊eo咁貴,梗係唔會用來打皂啦,我想用來做面霜手霜.

而個都好香丫
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 14:52:24 |顯示全部樓層
德國洋金菊的精油係深藍色架(就好似小時候跌親搽果種藍藥水咁既色)但味就唔係好好聞(怪怪地),如果用呢打 ...

用佢打皂,好浪費啊~
水母想向d面霜度整色整水
cklife 發表於 2011-1-19 15:05:15 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 10:33
酒精一定有味架,不過乾左就冇,其實最好用乙醇,不過貴同難買

哈..哈...就係乙醇呀....用黎整過....好正...不過後來買唔到就轉用伏特加囉...
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 15:07:36 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-19 15:05
哈..哈...就係乙醇呀....用黎整過....好正...不過後來買唔到就轉用伏特加囉... ...

之唔係囉,乙醇係好味d既,尤其係我地呢d飲酒人士,不過最近我隻公向屈人寺定曼o買到九十幾度果隻乙醇,成幾十/十幾蚊細細支,佢仲話唔貴喎,個樽好正,好pro咁話
cklife 發表於 2011-1-19 15:07:44 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 10:56
只可以用薰衣草,洋金菊呢2隻直接滴向皮膚上,(好似檀香同玫瑰都得,不過貴到死,你暫時都唔會試架啦)其 ...

係呀....真係小心呀...上次攪團購...將薰衣草分樽差D暈低左呀......

好彩樓下有個血壓高既皂友...即刻CALL佢上黎幫我分埋剩低果D....

cklife 發表於 2011-1-19 15:09:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:44
藍色的感覺,好似好靚麻.
話時話,我用過不同出品的lavender eo 做添加打皂.發現香味最耐久最舒服的來 ...

唔好用彩豐行D野啦...
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 15:12:01 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-19 15:07
係呀....真係小心呀...上次攪團購...將薰衣草分樽差D暈低左呀......

好彩樓下有個血壓高既皂友...即刻CA ...

吓,咁分都得?
cklife 發表於 2011-1-19 15:12:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 10:43
我平時就咁用lavender eo 樽口直接點一下手上脾,當香水用,其實這樣可以嗎? 應該對身體無害掛?
不時聞 ...

其實將精油加JOJOBA...可以當香油用架...咁唔可以直接接觸皮膚既精油都可以用到....

如果將香油加蜂臘做成油膏就成為香膏.....我以前買D字頭化妝品牌佢都有出過佢成香水既香膏(贈品)....

另外,有D人都會做精油香膏黎驅蚊....
jellyfishy 發表於 2011-1-19 15:18:11 |顯示全部樓層
3% Roman charmomile in jojoba oil~~ ND 出品,我至愛呢~ 成日用來搽手.... d擦損位~  
cklife 發表於 2011-1-19 15:19:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:02
血壓低... 偏低~ 

薰衣草,洋金菊~~ oh ~~~ I am loving it!!!! 是我至愛至常用的~~~

德國洋甘菊咁貴........

我記得讀芳療既前輩講過....羅菊既消炎作用,除左化學成份既舒緩外,精神既舒緩作用都好大。
所以,一D唔係主要因為細菌(例如濕疹)既皮膚炎症,多數會用羅菊,因為情緒心靈上既按撫對依類人作用會好大。
又或者小朋友,容易受驚嚇既人、壓力大既人都比較適合用羅菊。

德菊係化學成份上面,消炎力比羅菊大,但心靈情緒既按撫作用無羅菊咁大.....

慼記憶好似係咁.....

所以我如果選擇用,會用羅菊....德菊甘貴,真係要消炎勁我會用平D既野...。
cklife 發表於 2011-1-19 15:21:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:34
話時話,唔知Charmomile  和紫草根油,邊隻消炎抗敏較好?

我自己覺得.....紫草油勁D....我媽當神油架...

但羅菊就安全D.....溫和D....香D....方便用D...
cklife 發表於 2011-1-19 15:23:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:45
我四肢擦損,面有2個損位,每邊一半用不同的油一個月,好唔好?   
不過我未搵到 Ger. Charmomile! ...

哈....哈...做實驗....有結果記得分享呀...
cklife 發表於 2011-1-19 15:25:13 |顯示全部樓層

我都覺得唔好聞...但有D人會好中意...(我覺得佔既人數少D囉)
cklife 發表於 2011-1-19 15:26:11 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 15:07
之唔係囉,乙醇係好味d既,尤其係我地呢d飲酒人士,不過最近我隻公向屈人寺定曼o買到九十幾度果隻乙醇, ...

請問幾多ML呀....可以同屈人寺訂架...?
cklife 發表於 2011-1-19 15:29:27 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 15:12
吓,咁分都得?

係呀.....後來留番馬鞭草酮迷迭香比我分樽....原本果日個胃好鬼痛,分分下精油胃痛就無晒....

從此之後...我有胃痛就拎依隻精油出黎聞...又真係得喎....(因人而異.....依隻精油無話胃痛得...只係我自己可以)

但高血壓人士用要小心...因為升血壓架...

我血壓低...聞親都好舒服...好HI...
cklife 發表於 2011-1-19 15:30:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 15:18
3% Roman charmomile in jojoba oil~~ ND 出品,我至愛呢~ 成日用來搽手.... d擦損位~     ...

係囉...咪拎黎當香水搽囉...

等我得閒都去搵枝玫瑰番黎搽下先....